Zo gebruik je je iPad als digitaal fotoboek

© PXimport

Zo gebruik je je iPad als digitaal fotoboek

Geplaatst: 21 oktober 2014 - 06:44

Aangepast: 24 november 2022 - 11:06

Martin Gijzemijter

Foto's op je iPad zien er dankzij de hoge resolutie van het Retina-scherm doorgaans fantastisch uit. Wil je die foto's aan iemand laten zien, dan moeten ze natuurlijk wel op je iPad staan én een beetje handig te presenteren zijn. Hoe doe je dat precies?

In deze cursus laten we je verschillende manieren zien waarop je foto's makkelijk op je iPad kunt krijgen, zodat je ze altijd bij je hebt om aan anderen te laten zien. Vervolgens laten we je ook zien hoe je die foto's zo mooi mogelijk kunt presenteren, zodat je niet door je halve collectie heen hoeft om foto's van die ene vakantie te tonen.

Opslag en back-up

Voordat we van wal steken met allerlei tips om zoveel mogelijk foto's op je iPad te krijgen, even een momentje van bezinning. Want het is goed om je bewust te zijn van het feit dat foto's behoorlijk wat ruimte in beslag kunnen nemen. Nu zullen we in deze cursus ook bespreken hoe je die ruimte kunt beperken, maar dan nog is het goed om je te realiseren dat als je echt duizenden foto's op je iPad wilt gaan zetten, dat alleen handig is als je een iPad hebt die daar ook de ruimte voor heeft (dus geen instapmodel met 16 GB, want je wilt vast ook nog apps kunnen installeren). Daarnaast is het verstandig om ervoor te zorgen dat je elders nog een reservekopie hebt van al je foto's. Immers, als je iPad kapot gaat, gestolen wordt of je verliest hem, dan zou je al je foto's kwijt zijn en dat risico wil je niet lopen.

 

© PXimport

Je iPad is ideaal voor de opslag van foto's, maar denk om de opslagcapaciteit.

iCloud

Verreweg de makkelijkste manier om foto's van je desktop-pc en iPhone op je iPad te krijgen, is met behulp van iCloud. Wanneer je iCloud inschakelt op zowel je iPhone als je iPad, worden foto's die je op je iPhone maakt automatisch op je iPad gezet. Heb je ook een Mac en log je daar ook in op iCloud met hetzelfde Apple ID? Dan worden foto's die je vanaf je camera importeert in iPhoto óók automatisch op je iPad gezet.

Limiet aan opslagruimte is er niet, maar een nadeel is wel dat de foto's maximaal 30 dagen worden bewaard óf alleen de laatste 1000 (afhankelijk van welke limiet je eerst bereikt). Dus je moet de foto's nog wel zelf verplaatsen naar een permanente map op je iPad als je ze langer dan deze periode beschikbaar wilt hebben. Uiteraard werkt dit alleen als je verschillende Apple-apparaten hebt.

 

© PXimport

iCloud helpt je foto's naar je iPad kopiëren zonder dat je daarover hoeft na te denken.

Andere clouddiensten

Heb je alleen een iPad en verder geen Apple-apparaten of vind je de beperkingen van de automatische iCloud-synchronisatie niet prettig, dan kun je overwegen om andere clouddiensten te gebruiken voor het overzetten van foto's. Het maakt niet uit welke clouddienst je gebruikt, het principe is overal hetzelfde. Je installeert eerst de app (bijvoorbeeld Dropbox) op je desktop én op je iPad en eventueel op een smartphone waar je foto's mee schiet.

Vervolgens kopieert je foto's vanaf je harde schijf/fotokaartje of welke andere bron je ook gebruikt naar een map die je hebt aangemaakt in de clouddienst. Nu heb je je foto's altijd en overal beschikbaar, óók op je iPad, zonder dat dit opslagcapaciteit kost. Nadeel is uiteraard wel dat je internet nodig hebt op het moment dat je je foto's wilt benaderen.

 

© PXimport

iCloud te beperkt? Gebruik dan een andere clouddienst, dat scheelt je nog opslagcapaciteit ook.

NAS

Een andere optie die je opslagruimte bespaart, is het gebruik van een NAS. NAS staat voor Network Attached Storage en betekent dus letterlijk dat je ergens opslagruimte hebt die je binnen het netwerk (en met wat instellingen ook daarbuiten) kunt benaderen. Een mooi voorbeeld zijn de NAS-systemen van Synology.

Hiervoor is ook een app voor de iPad beschikbaar, zodat je de foto's vanaf je NAS rechtstreeks op je iPad kunt tonen. Ook hier geldt wel dat je internet nodig hebt om de foto's te bekijken.

 

© PXimport

Een NAS is een handige manier om foto's extern te bewaren en tóch altijd op je iPad te hebben, zolang je internet hebt.

Handmatig overzetten

Dan is er natuurlijk altijd nog de oude vertrouwde manier: het synchroniseren van foto's via iTunes. Misschien niet de gebruiksvriendelijkste manier, maar het is wel fijn om te weten dat dat iTunes de foto's optimaliseert voor de resolutie van de iPad, helaas heeft dit echter geen effect op de bestandsgrootte (waarover later meer). Heb je geen pc en wil je de foto's rechtstreeks van je fotokaartje importeren? Koop dan voor 29 euro de Camera Connection Kit van Apple. Daar steek je je fotokaartje in, je sluit hem aan op je iPad en je kunt je foto's rechtstreeks importeren.

 

© PXimport

De Camera Connection Kit blijft een handige manier om foto's te importeren.

Overzetten via wifi

Als de draadloze overdracht van de cloud je wel bevalt, maar je wilt niet dat je foto's ergens in cyberspace blijven hangen, dan kun je kiezen voor rechtstreekse draadloze overdracht zonder online opslag. Daar heb je wel een app voor nodig, waarvan een goed voorbeeld de Photo Transfer App is (2,99 euro). Naast de app op je iPad installeer je ook de gratis software voor je pc of Mac en je kunt probleemloos foto's overzetten tussen je desktop en je iPad.

 

© PXimport

Je moet er wat software voor installeren, maar daarna is draadloze overdracht fantastisch.

Afmetingen

Op wat voor manier je de foto's ook overzet, een punt van aandacht blijft dat foto's met het huidige geweld aan megapixels soms enkele MB's groot kunnen zijn. Niet alleen is dat zonde van de opslagcapaciteit, het is ook nog eens niet nodig. De maximale resolutie van de iPad is immers 2048 x 1536, dus foto's hoeven niet groter te zijn dan dat. Gelukkig zijn er handige gratis programma's waarmee je je foto's snel kunt verkleinen, zoals FastStone Photo Resizer voor Windows of ImageOptim voor OS X. Staan je foto's al op je iPad? Dan kun je ze ook verkleinen op je iPad zelf. Shrink My Pictures is daarvoor een prima app in de App Store, deze kost wel 89 cent.

 

© PXimport

Gigantische foto's zijn zonde van de ruimte. Pas ze aan aan de resolutie van je iPad.

De Foto-app

Heb je je foto's eenmaal op je iPad gezet, dan is het natuurlijk zaak om ze op een handige manier te presenteren. Voorheen was de Foto-app van Apple daar allerminst geschikt voor, omdat alle foto's op een grote hoop werden gegooid (tenzij je daar netjes albums voor had gemaakt). Interessant is dat er veel kritiek is op de nieuwe app Foto's in iOS 7, terwijl het presenteren van foto's er juist beter door is geworden. Je moet alleen even weten hoe het werkt. Want open je de app, en druk je linksonder op Foto's, dan kun je kiezen uit drie indelingen linksboven: Jaren, Verzamelingen, Momenten. In de weergave Jaren zoek je snel naar het jaar waarin de foto's zijn genomen die je wilt tonen, daarna blader je naar de juiste maand in de weergave Verzamelingen, en in Momenten kies je uiteindelijk de gebeurtenis waar het om gaat. Apple verzamelt die foto's bij elkaar als 'moment' op basis van gegevens over de tijd en locatie.

 

© PXimport

De app Foto's in iOS 7 is ideaal voor het presenteren van foto's.

iPhoto

De app Foto's mag dan een stuk beter zijn geworden, hij kan nog altijd niet op tegen iPhoto, althans, als het om presenteren gaat. Het sorteren van je foto's zul je nog altijd in de app Foto's moeten doen (of in iPhoto voor OS X als je daarmee werkt) want je kunt geen mappen aanmaken in iPhoto. Waar de app echter fantastisch in is, is omzetten van je foto's in een project dat je aan anderen kunt tonen. Wanneer je in iPhoto drukt op Projecten en daarna op het plusteken, dan zie je drie mogelijkheden: Webverslag, Voorstelling en Fotoboek. De laatste optie is voor het fysiek afdrukken van je foto's, waarover later meer, maar webverslagen en diavoorstellingen zijn prima manieren om snel een mooie presentatie in elkaar te zetten. Een Webverslag is daarbij een soort eindeloze fotomuur met grote en kleine foto's, en een Voorstelling is een diavoorstelling waarbij alle foto's achter elkaar worden getoond.

 

© PXimport

iPhoto biedt fantastische opties voor het presenteren van je foto's.

Diavoorstelling

Zowel de app Foto's als iPhoto bieden een optie voor het afspelen van diavoorstellingen. De technologie mag dan in dertig jaar enorm zijn veranderd, we blijven het leuk vinden om te kijken naar foto's die achter elkaar worden afgespeeld. Hoewel beide apps het mogelijk te maken om een fraaie diavoorstelling te presenteren, zijn de opties niet bepaald uitgebreid. Zo kun je in Foto's alleen een achtergrondmuziekje selecteren en bepalen hoe de foto's in elkaar overgaan, terwijl je in iPhoto naast een muziekje, slechts de snelheid kunt aanpassen en een thema kunt selecteren.

Uitstekend om snel een diavoorstelling in elkaar te draaien, maar als je meer opties wilt, is het wellicht handiger om een app te downloaden die volledig draait om het maken van diavoorstellingen. Een prima app daarvoor is de gratis app Slideshow Builder Lite. Met deze app kun je zelf alles bepalen, lengte van de dia's, hoe deze moeten worden uitgemeten op de muziek, verschillende overgangen per dia, kortom, je kunt die hele diavoorstelling volledig naar je hand zetten.

 

© PXimport

Slideshow Builder Lite geeft je de volledige controle over het maken van je diavoorstelling.

Fotocollage

We hebben het al een klein beetje behandeld onder het kopje iPhoto, want de webverslagen van iPhoto werken enigszins als een fotocollage. Maar zoals geldt voor diavoorstellingen, geldt ook voor fotocollages dat het binnen iPhoto niet zo uitgebreid is als wanneer je er een app voor installeert die volledig voor die functie gebouwd is. De gratis app Photo Collage is handig omdat je kunt kiezen uit voorgedefinieerde sjablonen waarin je de foto's kunt importeren. Dat betekent letterlijk dat je met vier keer drukken al een fraaie collage hebt gemaakt. Voeg daaraan toe de mogelijkheid om stickers en leuke teksten toe te voegen, en je maakt in een handomdraai leuke collages om te presenteren op je iPad óf online te delen.

 

© PXimport

Collages vormen een prima manier om snel héél veel foto's de revue te laten passeren.

Cloud Gallery

Eerder in deze cursus bespraken we al even de mogelijkheid om foto's op je iPad te tonen met behulp van een Cloud-oplossing. Dat scheelt je wel enorm veel opslagruimte, maar het nadeel is dat je de foto's, bijvoorbeeld, niet kunt doorbladeren in iPhoto en dat maakt het niet zo handig om ze te presenteren. Gelukkig zijn ook hier oplossingen voor. Bijvoorbeeld de gratis app Cloud Gallery. Wanneer je deze app hebt gedownload, log je in op de Cloud-dienst van je keuze (Google Drive, Dropbox, Facebook of Flickr) en daarna kun je bladeren door je foto's alsof ze lokaal op je Facebook staan. Foto's uploaden en downloaden op deze manier kan ook, maar daarvoor zul je de Pro-versie moeten kopen.

 

© PXimport

Met Cloud Gallery blader je door - bijvoorbeeld - je Dropbox-foto's alsof ze lokaal staan.

Apple TV

Foto's kun je heel goed presenteren op je iPad, maar mocht je toevallig in huis komen bij iemand die een Apple TV heeft staan, dan kun je de kracht van Apple uiteraard helemaal z'n werk laten doen. Want aangezien je met de iPad i.c.m. de Apple TV volledige mirroring kunt realiseren (oftewel, de inhoud van je iPad wordt één op één op de televisie getoond), betekent dat dat je alle hiervoorgenoemde oplossingen, dus van diavoorstelling tot fotocollage tot Cloud Gallery, rechtstreeks op televisie kunt tonen, met je iPad als afstandsbediening.

 

© PXimport

Is er een Apple TV in de buurt? Dan wordt presenteren natuurlijk helemaal fantastisch.

Laten afdrukken

Vind je het tot slot toch een beetje te eng om je iPad overal mee naar toe te sjouwen voor een fotopresentatie, maar vind je de tablet van Apple wél een heel fijn ding om je foto's mee te sorteren en basaal te bewerken? Dan kun je altijd nog overwegen om je foto's af te laten drukken in een fysiek fotoalbum. Dat kan bijvoorbeeld in iPhoto, via de eerder genoemde optie Fotoboek (hier vind je veel uitgebreide opties, maar het is wel prijzig). Wil je het wat goedkoper en / of eenvoudiger, dan kun je de gratis iPad app van Webprint downloaden. Je kunt dan kiezen voor losse foto's, of voor het afdrukken van een album inclusief foto's.

 

© PXimport

Je kunt in iPhoto prachtige fotoalbums maken, maar daar betaal je wel flink voor.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000