Zo maak je eenvoudig scans met je iPad

© PXimport

Zo maak je eenvoudig scans met je iPad

Geplaatst: 23 februari 2016 - 12:01

Aangepast: 14 december 2022 - 12:11

Richard Veenstra

Wist je dat je documenten heel gemakkelijk met je iPad kunt digitaliseren? Je kunt de camera van de iPad namelijk als scanner gebruiken. Dat klinkt ingewikkelder dan het is: het enige dat je ervoor nodig hebt, is de juiste app.

In dit artikel laten we je zien hoe je gemakkelijk meerdere pagina's kunt inscannen, bewerken en op kunt sturen als een pdf-document. We gebruiken hiervoor de app CamScanner, maar er zijn meer opties. Apps als GeniusScan, Evernote Scannable en FineScanner zijn vrijwel identiek en werken ook goed.

Foto in plaats van scan

Een normale scanner maakt in de meeste gevallen gebruik van sensoren die een belicht document op een glasplaat analyseren. De sensoren bewegen daarbij van links naar rechts om zo het hele document in kaart te brengen. Deze techniek kun je natuurlijk niet met je iPad nabootsen, maar er is een andere manier om een scan van een document te maken, namelijk gewoon met de camera van je iPad. Een nadeel hiervan is dat je het nooit voor elkaar krijgt om een document precies recht en zonder scheve kijk-hoek op de foto te zetten. Ook heb je te maken met schaduwen en andere artefacten die voor een onduidelijke scan kunnen zorgen. Daarom is het noodzakelijk om een speciale app te gebruiken als je met je iPad wilt gaan scannen. Zorg er in elk geval voor dat je een goede belichting hebt voor het maken van een scan met de camera van je iPad, het beste gebruik je een stabiele ondergrond en maak je de opname met voldoende daglicht.

CamScanner

Er is een aantal goede apps in de App Store te vinden en deze hebben vrijwel dezelfde functies. In deze cursus gebruiken we de populairste app CamScanner. Deze app is ook voor de iPhone beschikbaar en biedt eveneens een gratis versie aan. De gratis versie is echter alleen op de iPhone te gebruiken en alleen handig om de app te testen, in het eindresultaat voegt de app namelijk een watermerk aan je bestand toe. Dit is natuurlijk niet geschikt als je de app echt wilt gebruiken. Voor de iPad download je de HD-versie voor 4,99 euro. Als je de app voor het eerst opent, ziet het er een beetje onduidelijk uit, maar het principe is heel makkelijk. Om te beginnen, tik je op de ronde knop met de camera. De camera wordt geactiveerd en door op het camera-icoontje te tikken, maak je een foto. Zorg dat de foto die je maakt duidelijk is en dat het document enigszins recht ligt. Dit maakt het corrigeren naderhand een stuk eenvoudiger.

CamScanner HD

Score: *****

Prijs: € 4,99 (+ in-app-aankopen)

Omvang: 25,2 MB

Genius Scan+ - PDF Scanner

Score: ****

Prijs: € 6,99

Omvang: 15,7 MB

Evernote Scannable

Score: ****

Prijs: Gratis

Omvang: 27,4 MB

Fine Scanner PRO

Score: ****

Prijs: € 4,99 (+ in-app-aankopen)

Omvang: 16,3 MB

Meerdere pagina's

Wil je een document met meerdere pagina's maken, maak dan gewoon nog een keer een foto van het volgende document. Je ziet dat de genomen foto's allemaal onder in beeld verschijnen. Heb je een fout gemaakt, verwijder dan één van de scans door op het rode bolletje aan de linker bovenkant van de miniatuur te tikken. De rasterknop rechtsboven kan helpen met het maken van een goede foto doordat het hulplijntjes aan je scherm toevoegt. Als je klaar bent met het fotograferen van de documenten, tik je op Done. De documenten worden geanalyseerd en vervolgens naast elkaar getoond. Je zou het document nu meteen als pdf kunnen verzenden, maar het is beter om de gescande afbeeldingen eerst nog even te bekijken en zo nodig aan te passen.

 

© PXimport

De drie gescande pagina's verschijnen naast elkaar.

Bewerken

Tik op een pagina en je ziet een grotere weergave van het gescande document. CamScanner heeft zelf geprobeerd om de hoeken van het document te bepalen, maar in sommige gevallen gaat dit niet helemaal goed. Als dit het geval is, tik dan eerst even op Re-edit bovenin. Je ziet nu acht bolletjes met lijntjes verschijnen over de originele foto. Tik op een bolletje en schuif het naar de hoek of rand van het document. Zodra je op een bolletje tikt, wordt het bolletje een soort vergrootglas zodat je makkelijk heel precies naar de hoek of rand kunt navigeren.

Als alle bolletjes goed staan, tik je op Next Step. De app probeert automatisch te herkennen of het om een foto of document gaat en zal beslissen in welke kwaliteit het document wordt weergegeven. Je ziet links dat de optie Auto is geselecteerd, dit is in de meeste gevallen niet de beste instelling. Tik op Original om de originele kwaliteit van de genomen foto te zien of kies één van de andere instellingen aan de linkerkant. Voor normale documenten kun je soms beter Grayscale dan B&W (zwart-wit) selecteren. Als je meer opties nodig hebt, gebruik dan de schuiven aan de rechterkant om een voorinstelling aan te passen qua helderheid of contrast. Ben je tevreden, tik dan op Next Step en je komt terug bij de instelling van de pagina. Links ervan kun je een document draaien, de pagina opnieuw fotograferen of de pagina weggooien.

 

© PXimport

Tik op Re-edit om de scan te bewerken.

OCR

De HD-versie van CamScanner die we gebruiken, heeft ook OCR-functionaliteit aan boord. OCR staat voor Optical Character Recognition en dit houdt in dat de app teksten kan herkennen in gescande documenten. Handig als je later bijvoorbeeld wilt kunnen zoeken in het gemaakte pdf-document. Hoe goed OCR werkt, hangt erg af van de kwaliteit van de genomen foto en welk lettertype de gescande tekst heeft. Oudere documenten met handgeschreven teksten zullen waarschijnlijk niet herkend worden. Om de tekst te kunnen herkennen, tik je op de OCR-knop rechts.

De app wil vervolgens weten welke taal het gescande document heeft. Je kunt hier meerdere talen selecteren. Als de tekst geanalyseerd is, tik je op View Texts. Op een groene achtergrond lees je vervolgens de geanalyseerde tekst. Deze tekst kun je als platte tekst versturen door op de deel-knop rechtsboven te tikken. De tekst kopieer je naar het clipboard, verstuur je per e-mail of open je in een andere app. Als de geanalyseerde tekst fouten bevat, tik je op de tekst en pas je de fouten handmatig aan met het ingebouwde toetsenbord.

 

© PXimport

Een OCR-analyse gaat snel en is meestal erg goed.

Extra functies

Aan de rechterkant vind je nog een paar interessante functies. Met de bovenste knop voeg je markeringen toe aan je document. Zodra je op de knop drukt, verschijnen er een aantal gereedschappen. Met het gummetje verwijder je toegevoegde markeringen weer. Als je klaar bent, tik je op Save. Een watermerk-tekst voeg je aan het document toe door op de tweede knop aan de rechterkant te tikken. Ook hier heb je de keus uit verschillende kleuren. Tik op Save om de bewerking op te slaan. Wil je het watermerk weer verwijderen, tik dan nog eens op de knop rechts: je ziet dat er nu een kruisje naast de letter T staat. Met de derde knop voeg je notities aan het document toe. Deze verschijnen niet direct in het document zelf.

Verzenden

Als je alle pagina's hebt bewerkt en er eventueel een OCR-analyse op hebt toegepast, kun je het document exporteren en verzenden. Hiervoor ga je terug naar het beginscherm door op het pijltje linksbovenin te tikken. Geef eerst het bestand een naam door bovenin op New doc te tikken. Rechtsonder in beeld zie je een menu. Om het bestand als pdf te exporteren, tik je op de drie stipjes en kies je PDF Preview. Je ziet nu hoe het pdf-bestand eruit gaat zien, je kunt eventueel inzoomen om te kijken of de scan goed is gelukt. Tik op het envelopje en kies voor PDF file om het exporteren te starten. Een mailvenster wordt geopend en je kunt direct vanuit CamScanner de mail met het pdf-bestand verzenden. Als je liever een jpg-bestand van je scans wilt maken, selecteer je in het vorige venster de optie JPG file.

 

© PXimport

Je kunt alle gescande pagina's als pdf-bestand verzenden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten