10 handige tech tips (Deel 1)

Door: Chwhynny Overbeeke | 04 november 2015 14:59

How To

In deze serie artikelen bespreken we in het kort een aantal handige tips die betrekking hebben op allerlei verschillende soorten technische zaken en/of problemen.

1 - Windows 10 sneller laten draaien

Je kunt Windows 10 sneller laten opstarten door het aantal programma's dat bij het opstarten geladen wordt te in te perken. Je kunt dit doen door Taakbeheer te openen en op het tabblad Opstarten te klikken. Hier kun je alle programma's en diensten waarvan je niet wilt dat ze tijdens het opstarten geladen worden uitschakelen. Je kunt nog uitgebreider snoeien door msconfig in de zoekbalk te typen en naar het tabblad Opstarten te gaan. Lees ook: 40 supertips voor Windows 10.

Taakbeheer in Windows 10.

2 - Je telefoon wil niet meer opladen

Als je telefoon niet meer op wil laden tenzij je de kabel flink heen en weer beweegt, probeer dan met het uiteinde van een paperclip of naald de opening leeg te schrapen. Vaak zit er allerlei stof en andere rommel in, waardoor de oplader geen goed contact meer kan maken met je apparaat.

3 - Automatisch afspelen van video's op Facebook uitschakelen

De video-instellingen van Facebook.

Soms schrik je je dood als je het geluid op je computer aan hebt laten staan en er begint zomaar ineens een video af te spelen. Verder is het gewoon vaak irritant omdat je de meeste video's waarschijnlijk niet eens zult willen bekijken. Gelukkig kun je ervoor zorgen dat video's op Facebook niet meer automatisch afgespeeld zullen worden. Ga naar Instellingen > Video's en zet de optie Video's automatisch afspelen uit.

4 - Apps verwijderen uit zoekresultaten van Spotlight

Spotlight in iOS 9 doorzoekt ook apps en geeft resultaten weer die in deze apps zijn opgeslagen. Nieuwe apps die je installeert worden automatisch aan Spotlight toegevoegd. Als je liever niet wilt dat bepaalde apps doorzocht worden, dan kun je deze uit de lijst van Spotlight verwijderen. Ga naar Instellingen > Algemeen en druk op Zoek met Spotlight. Hier kun je de schakelaar op grijs zetten bij de apps die je niet door Spotlight wilt laten doorzoeken.

5 - Waar moet je op letten bij smartphone camera specificaties?

Een hoger aantal megapixels betekent niet automatisch dat je betere foto's zult krijgen. Megapixels zijn belangrijk, maar waar je ook vooral op moet letten is optische beeldstabilisatie (OIS) en HDR. Een groter diafragma zorgt ervoor dat je bij weinig licht met hetzelfde aantal megapixels betere foto's kunt maken.

6 - Je weet je eigen telefoonnummer niet meer

Als je een iPhone gebruikt, kun je je eigen nummer zien door naar Instellingen > Telefoon te gaan. Het telefoonnummer dat naast Mijn nummer staat is het telefoonnummer van je SIM.

Je kunt bovendien als je klant van Vodafone bent heel eenvoudig je eigen mobiele nummer opvragen door in de Telefoon app *#100# in te toetsen.

7 - Live Photos als GIF opslaan

Live Photos zijn prachtige bewegende foto's die je met een iOS apparaat kunt maken. Deze foto's kunnen helaas alleen in hun volle glorie op Apple apparaten bekeken worden, op andere apparaten zijn het gewoon stilstaande foto's. Om dit probleem te omzeilen kun je er een GIF bestand van maken door het MOV bestand van de foto naar een GIF maker te uploaden, zoals bijvoorbeeld makeagif.

8 - De herkomst van een afbeelding achterhalen

Als je wilt weten waar een bepaalde afbeelding vandaan komt, dan kun je deze naar de zoekbalk van Google Images slepen, of zelf een afbeelding uploaden. Je krijgt dan alle gevonden exemplaren van de afbeelding te zien en waar ze gebruikt worden.

9 - Gebruik een universele afstandsbediening

Er zijn tegenwoordig overal apps voor, waaronder het bedienen van allerlei apparaten met je smartphone, zoals streamers, satellietontvangers, Blu-ray spelers enzovoorts. Dat lijkt handig, maar als je veel verschillende apparaten tegelijk wilt kunnen bedienen ben je constant tussen een heleboel verschillende apps aan het switchen.

Daarom kan het handiger zijn om gewoon een ouderwetse universele afstandsbediening te gebruiken. Bovendien kan iedereen in je huishouden er dan gebruik van maken - iets wat niet realistisch is als je je smartphone hiervoor gebruikt. Kies een afstandsbediening met een scherm, zodat je duidelijk kunt zien wat je aan het programmeren of aan het bedienen bent.

10 - Problemen met je Mac?

Met het ingebouwde Schijfhulpprogramma kun je de meeste problemen met je Mac zelf oplossen. Daarom zou dit je eerste hulpmiddel moeten zijn voordat je je computer wegbrengt en duur laat repareren.

2 Reactie(s) op: 10 handige tech tips (Deel 1)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 november 2015 16:28 Anoniem
  Tip 4 is ernstig achterhaald, dit was 10 jaar geleden misschien zo. Nu, met allerlei soorten LI-accu's, allang niet meer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 november 2015 11:58 Anoniem
  Pffffrrttt.. Wat een bak BS zeg.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.