10 handige tech tips (Deel 2)

Door: Chwhynny Overbeeke | 14 november 2015 08:58

Algemeen

In deze serie artikelen bespreken we in het kort een aantal handige tips die betrekking hebben op allerlei verschillende soorten technische zaken en/of problemen.

Tip 1 - Controleren of je e-mailadres gecompromitteerd is

Op Haveibeenpwned.com kun je je e-mailadres invoeren om te controleren of het gecompromitteerd is. Je kunt precies zien wat er met je e-mailadres gebeurd is en waar de inbreuk heeft plaatsgevonden. Zorg ervoor dat je je wachtwoord regelmatig verandert en een sterk wachtwoord kiest of gebruik maakt van een goede wachtwoordmanager. Lees ook: Help, mijn e-mailadres verstuurt spam!

Tip 2 - Kies de beste plek voor je wifi router

De prestaties van je wifi router zijn sterk afhankelijk van de plaatsing van het apparaat. Als je DSL internet hebt, moet je het apparaat zo dicht mogelijk bij de telefoonuitgang plaatsen. Als je meerdere telefoonuitgangen hebt, is het de moeite waard om te experimenteren met de prestaties van je router op deze verschillende plekken in huis. Heb je kabelinternet, dan moet je de wifi router zo dicht mogelijk bij je kabelmodem plaatsen. Lees ook: 10 tips voor een optimaal wifi-bereik in huis.

Zet je wifi router nooit in een kast of in de buurt van stroomkabels. De garage, onder de trap en op zolder zijn ook geen goede plekken vanwege slechte ontvangst.

Tip 3 - Privacy op Spotify

Alles waar je op Spotify naar luistert is zichtbaar voor je volgers. Als je dat liever niet wilt, kun je deze functie uitschakelen door naar Settings > Social te gaan en de schakelaar bij Private Session op groen te zetten.

Tip 4 - OS X Yosemite sneller laten draaien

Je kunt OS X Yosemite eenvoudig versnellen door de doorzichtigheidseffecten uit te schakelen. Dit kan door naar Systeemvoorkeuren > Toegankelijkheid te gaan en een vinkje bij Verminder doorzichtigheid te zetten.

Tip 5 - Bescherm je computer

Kies altijd voor sterke, unieke wachtwoorden of gebruik een wachtwoordmanager zoals bijvoorbeeld Dashlane. Zorg er bovendien voor dat je besturingssysteem altijd up-to-date is met de allernieuwste beveiligingspatches. Dit lijkt logisch, maar een heleboel mensen vergeten hun computer regelmatig te updaten. Daarom is het een goed idee om automatische updates in te schakelen.

Tip 6 - Gebruik een NAS voor je muziekcollectie

Je hebt door de jaren heen misschien een heleboel muziekbestanden verzameld, of misschien heb je zoals ik je duizenden CD's geript voor eigen gebruik, zodat je meteen kunt vinden waar je naar op zoek bent. Een dergelijke verzameling neemt heel wat ruimte in beslag, en het heeft me enorm veel tijd gekost om alles netjes te rippen en op te slaan. Daarom zou het een ramp zijn als ik alles kwijt zou raken, en bovendien vind ik het een prettig idee om alles bij elkaar te hebben staan.

De Netgear ReadyNAS RN204.

Daarom gebruik ik een NAS met zes harde schijven die in RAID draaien, zodat er altijd een back-up is, ook al zouden er meerdere harde schijven tegelijk falen. Bovendien heb ik mijn NAS aan een streamer gekoppeld zodat ik lekker vanuit de woonkamer naar mijn volledige muziekcollectie kan luisteren zonder dat ik de computer hoef aan te zetten.

Tip 7 - Mappen in een nieuw venster openen in de Finder in Mac OS X

Als je in OS X een map opent in de Finder, wordt deze automatisch in hetzelfde venster weergegeven. Wil je liever dat elke map die je opent in een nieuw venster geopend wordt? Ga dan naar de Finder, open een willekeurige map en druk op Command + Option + T. Voortaan worden mappen elk in hun eigen venster geopend.

Tip 8 - Niet storen in Mac OS X

Als je druk aan het werk - of aan het gamen - bent, kan het prettig zijn om een tijdlang geen meldingen te ontvangen en niet door allerlei geluiden gestoord te worden. Je kunt in OS X Yosemite de Niet storen functie instellen om geen meldingen meer op het scherm te ontvangen en geen notificatiegeluiden meer te horen. Je kunt de meldingen daarna nog wel in het Berichtencentrum terugvinden.

Ga naar Systeemvoorkeuren > Meldingen. Selecteer Niet storen en geef aan de rechterkant aan wanneer je niet gestoord wilt worden. Je kunt onder andere dagelijks een bepaalde periode kiezen, de rest van de dag, of wanneer het scherm in de sluimerstand staat. Bovendien kun je ervoor kiezen om nog wel oproepen te ontvangen, of alleen wanneer dezelfde persoon je binnen drie minuten nogmaals probeert te bellen. Je kunt de functie uitschakelen door de Option toets ingedrukt te houden terwijl je op het icoon van het Berichtencentrum in de menubalk klikt.

Tip 9 - Je computer eenvoudig veel sneller maken

Een SSD kan je computer enorm veel sneller laten draaien.

Als je een gewone harde schijf (HDD) gebruikt, kun je de prestaties van je computer enorm verhogen door de HDD te vervangen door een solid state drive (SSD). SSD's zijn geluidloos, schokbestendig en tot wel 10 keer sneller dan de allersnelste HDD's. Dit heeft natuurlijk vooral impact op de prestaties van je computer wanneer je het besturingssysteem op de SSD installeert, maar ook voor gewone opslag is het zeer zeker aan te raden, vooral omdat SSD's na verloop van tijd een stuk goedkoper zijn geworden.

Tip 10 - In- en uitzoomen in de browser

In vrijwel elke browser kun je de inhoud van het venster vergroten of verkleinen door op Ctrl+ of Ctrl- te drukken. Dit is handig als je scherm een hoge resolutie heeft, want op deze manier kun je meer op het scherm krijgen. En als de tekst op een bepaalde website te klein is, kun je gemakkelijk inzoomen.

2 Reactie(s) op: 10 handige tech tips (Deel 2)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 november 2015 16:23 darknessblade
  serieus no:10?
  dit is basic kennis, welke mens kent dit nog niet die een pc gebruikt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2015 20:38 Kasander
  Nr.6. Wat stoer als er iemand 6 schijven in z'n NAS heeft zitten. Maar er zullen weinig mensen zijn die dat kunnen betalen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.