10 tips om de beste router te vinden

Door: Edmond Varwijk | 11 juli 2016 11:03

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Behalve de echte computers en een enkele gameconsole zijn inmiddels alle andere apparaten in het thuisnetwerk draadloos online. Tablet, smartphone, televisie en zelfs de eerste koffiezetapparaten, ze ondersteunen inmiddels allemaal draadloos internet. Maar welke router kies je daarbij?

Tip 01: De basisfuncties

De keuze aan merken en modellen van een nieuwe router is overweldigend. Voordat je je ook maar hoeft te verdiepen in wat al die routers hebben te bieden, is het belangrijk te weten wat voor apparaat je nodig hebt. Een router met wifi, een router zonder wifi, alleen een accesspoint of een waarin ook nog een modem zit? En als je een model met een ingebouwde modem wilt, is het dan voor kabelinternet of ADSL of misschien zelfs wel glasvezel? Lees ook: 5 onmisbare tools voor je wifi-netwerk.

Een snelle manier om dit uit te vinden, is door merk en model van de huidige router te noteren en op de website van de leverancier te kijken welke functies dat apparaat allemaal heeft. Is het alleen een router? Zit er ook wifi op? Heb je er via usb een externe harde schijf op aangesloten die je als NAS gebruikt? Zit er ook een modem in? Bepaal zo de functies die de nieuwe router ook moet hebben. Bedenk verder of je functies die nu in een apart apparaat zitten, bijvoorbeeld modem of accesspoint, ook in de nieuwe router wilt hebben. Minder apparaten betekent minder kabels en vaak ook minder stroomverbruik.

Tip 01 Een eenvoudig boodschappenlijstje met noodzakelijke functionaliteit helpt de eerste schifting in het enorme aanbod te maken.

Tip 02: Echte keuzevrijheid?

Is de boodschappenlijst klaar, dan is het nog noodzakelijk om zeker te stellen dat je echt de vrijheid hebt om die router te kopen die jij wilt, want dat is niet altijd het geval. Zo zijn er prachtige modem-routers voor kabelinternet van het merk Fritz!Box, maar weigert kabelmonopolist UPC/Ziggo die te activeren op zijn netwerk. Je zult dan nooit een werkende internetverbinding hebben.

Overweeg je een modem-router te kopen en daarmee ook de modem van de internetprovider te vervangen, neem dan altijd eerst contact op met de helpdesk van de internetprovider. Vraag of het is toegestaan hun modem te vervangen en of je dan met de eigen modem-router dezelfde kwaliteit en snelheid krijgt aangeboden als met een modem van de provider. Het is aan te bevelen om een paar uur later een tweede keer te bellen, zodat je kunt controleren of je dan hetzelfde antwoord krijgt. Zeker bij moeilijkere vragen hebben de callcenters het nog wel eens bij het verkeerde eind. Dit geldt zowel voor vervanging van kabelmodems als voor ADSL en glasvezel.

Tip 02 Omdat UPC/Ziggo weigert zelfgekochte modemrouters te activeren op het netwerk, wordt de Fritz!Box 6490 in Nederland niet eens verkocht.

Als de ISP niet meewerkt

Ben je verplicht de modem of zelfs de router van de internetprovider te gebruiken als aansluiting op het internet, ook dan kun je nog wel een eigen nieuwe router nemen. Alleen zul je de eigen router achter het exemplaar van de internetprovider moeten plaatsen. Een modem-router is dan niet nodig. Je kunt volstaan met een gewone router. Verbind de WAN-poort van de eigen router met een LAN-poort van de router van de ISP en kies voor DHCP. Zorg ervoor dat voor het eigen thuisnetwerk een andere IP-reeks wordt gebruikt dan voor het netwerk tussen de twee routers.

Je kunt ook proberen de router van de internetprovider in Bridge modus te zetten. Je schakelt daarmee de routerfunctie van de router van de internetprovider uit. Die is dan nog alleen modem. Je hoeft dan bij de verdere configuratie van de eigen router geen rekening te houden met het netwerk tussen de twee routers. De routers van Ziggo/UPC kun je niet zelf in Bridge modus zetten. Daarvoor moet je de Ziggo-helpdesk bellen. Schakelt dat bedrijf de routerfunctie uit, dan verlies je de functie van hotspot. Je kunt dan niet meer onderweg gebruikmaken van de Ziggo-hotspots. Wil je die wel blijven gebruiken, laat dan de router van de internetprovider ongemoeid en houd bij de configuratie van het eigen thuisnetwerk rekening met het tussenliggende netwerk door een andere IP-reeks te kiezen.

Tip 03: Waarom vervangen?

Afgezien van de gewenste functionaliteit is het ook belangrijk te weten wat de reden is dat je de huidige router vervangt. Mis je een bepaalde functie, noteer die dan op de lijst met vereiste nieuwe functies. Wil je bijvoorbeeld dat het met de nieuwe router mogelijk is het wifi automatisch 's nachts uit te schakelen, voeg deze wens dan toe aan het lijstje met oude en nieuwe functies. Koop je de router alleen omdat het netwerk te langzaam is, dan is het voldoende dat je er vooral op let dat de nieuwe router de nieuwste standaarden ondersteunt met minimaal drie datastromen. De meeste routerfabrikanten bieden op hun websites spec sheets van al hun producten.

Heel handig is ook de interactieve Prijsvergelijker. Klik op Prijsvergelijker / Routers. Zet dan vinkjes bij de relevante opties en zie welke routers aan deze eisen voldoen. Hieronder zie je meteen wat de router kost en waar die te koop is.

Tip 03 De interactieve prijsvergelijker helpt de juiste router te vinden tegen de laagste prijs.

Tip 04: De LAN-poorten

Bij een router gaat het al heel snel over de snelheid van het wifi, maar er is meer dan dat. Zelfs al zijn nog maar weinig apparaten via een netwerkkabel verbonden met het thuisnetwerk, het zijn vaak wel de belangrijke apparaten waarvoor dat geldt. De tv, de gameconsole, de eigen pc, daarbij wil je niet afhankelijk zijn van een soms haperend wifi. Maar daar wil je ook niet achterblijven in snelheid.

En ook de snelheid van het bekabelde netwerk is de afgelopen jaren omhoog gegaan. En flink zelfs, van 100 Mbit naar 1000 Mbit oftewel Gigabit. Let erop dat de LAN-poorten op de router Gigabit-snelheid hebben, dus 1000 Mbit, en niet meer het verouderde 100 Mbit. Het verschil tussen Fast Ethernet (100 Mbit) en Gigabit Ethernet (1000 Mbit) is zo groot dat je een router met 100 Mbit LAN-poorten niet meer moet kopen. Zeker ook niet omdat de LAN-poort altijd werkt, ook wanneer je een apparaat aansluit dat zelf alleen maar 100 Mbit ondersteunt. En anders dan bij het wifi heeft dit bij een bekabeld netwerk geen invloed op de algemene prestaties. Koop dus altijd een router met LAN-poorten met Gigabit-snelheid.

De meeste routers hebben vier LAN-poorten. Meer is handig, maar het hoeft niet, je kunt altijd nog een switch aansluiten om nog meer apparaten via een netwerkkabel aan te sluiten.

Tip 04 Hierover kan geen discussie bestaan: de LAN-poorten moeten Gigabit-snelheid hebben en niets minder.

Tip 05: Wifi-protocol

Een upgrade van het draadloos netwerk zal in de meeste gevallen de belangrijkste reden zijn om een nieuwe router te kopen. De ontwikkelingen bij wifi gaan ook nog altijd zeer snel. Een paar jaar geleden was 802.11g de gebruikelijke standaard, maar die kom je al niet meer tegen. De actuele standaarden zijn 802.11n en 802.11ac. Beide ondersteunen zowel de 2,4GHz- als de 5GHz-band en kunnen daarmee hogere snelheden halen.

De snelste routers zijn op dit moment de 802.11ac-routers met twee, drie of vier datastromen voor respectievelijk maximaal 867, 1300 en 1733 Mbps doorvoersnelheid. Dit is de theoretische snelheid, echt halen zul je die nooit. Wel zal een 802.11ac-router met twee datastromen doorgaans sneller zijn dan de snelste 802.11n-router en een 802.ac-router met vier datastromen weer sneller dan een met drie.

Er zijn nauwelijks nog routers te koop zonder wifi en het prijsverschil met een router zonder wifi is ook te gering om een router zonder wifi te kopen. Heb je het wifi echt niet nodig, schakel dan via de webinterface de beide draadloze netwerken uit.

Tip 05 De nieuwste routers zenden tegelijk uit via de 2,4GHz- en de 5GHz-band.

3 Reactie(s) op: 10 tips om de beste router te vinden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 juni 2015 02:04 Anoniem
  Tss niets over het bereik Fritz…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 juni 2015 11:29 Anoniem
  Netgear instellen met een Asus app ??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 juni 2015 14:06 Anoniem
  Als je de DHCP op de ziggo router / modem uitzet heb je en Wifispots en de rest wordt geregeld door je eigen router
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.