10 weetjes over Microsoft

Door: Chwhynny Overbeeke | 01 oktober 2015 19:33

Blog

Onlangs heeft Microsoft haar nieuwe besturingssysteem Windows 10 gelanceerd. Hier bespreken we 10 dingen die je misschien nog niet wist over Microsoft.

De naam Microsoft

In 1975 werd Microsoft voor het eerst vermeld in een brief van Bill Gates aan medeoprichter Paul Allen. De naam werd aanvankelijk gespeld als Micro-soft, omdat het een samenvoeging is van de woorden "microcomputer" en "software". In 1976 werd Microsoft - zonder het liggende streepje - als bedrijfsnaam geregistreerd in New Mexico. Pas tien jaar later verhuisde het bedrijf naar haar huidige campus in Redmond, Washington. Lees ook: De 5 meest gestelde vragen over de Windows 10-upgrade.

De naam Bing

De naam van Microsoft's zoekmachine Bing is gebaseerd op het spel bingo, omdat het woord "bingo" suggereert dat iets waarnaar gezocht werd inderdaad gevonden is. Een andere mogelijke naam was Bang, omdat het kort en krachtig was, maar hetzelfde gold voor Bing en deze laatste naam werd de uiteindelijke winnaar.

De reclame voor Windows 95 heeft honderden miljoenen dollars gekost

Er wordt gesuggereerd dat Microsoft 300 miljoen dollar heeft uitgegeven aan reclame voor Windows 95. De lancering werd gehost door Jay Leno, het themalied was "Start Me Up" van The Rolling Stones, en allerlei extravagante artikelen zoals tassen met de startknop erop, een gedenkdoos met een Windows 95 CD-ROM erin, enzovoorts. Het leek misschien wat overdreven, maar binnen tien jaar was de jaarlijkse omzet van Microsoft vervijfvoudigd.

Microsoft heeft een enorme kunstverzameling

Microsoft is één van de grootste zakelijke verzamelaars van kunstwerken, waaronder beeldhouwwerken, keramiek, metaalwerk, schilderijen, foto's en multimediawerken. Het bedrijf bezit zo'n 5000 kunstwerken van zowel beroemde als minder beroemde kunstenaars, die in meer dan 180 gebouwen over de hele wereld tentoongesteld worden. Eén van de redenen hiervoor is dat Microsoft gelooft dat kunst op de werkplek stress vermindert, productiviteit verhoogt en discussies en meningsuiting stimuleert.

De eerste hardware van Microsoft was de Microsoft Mouse in 1983

Microsoft stond in het begin eigenlijk vrijwel alleen bekend om haar software, maar wist je dat Microsoft in 1983 haar eerste hardware product lanceerde? Het ging hier om de Microsoft Mouse, een muis met twee knoppen - een designkeuze die meer dan dertig jaar later nauwelijks veranderd is. De Microsoft Mouse is zelfs ouder dan de muizen van Apple!

Microsoft heeft in 1994 samengewerkt aan een smartwatch

De Timex Datalink werd ontwikkeld in samenwerking met Microsoft. Het was bedoeld als een draagbaar alternatief voor reguliere PDA's, waarmee persoonlijke gegevens vanaf een computer gedownload konden worden. De data werd draadloos verzonden door middel van lichtstralen die op het CRT-scherm van de computer op een bepaalde manier knipperden en door het horloge gelezen werden.

Op het apparaat konden maximaal 150 telefoonnummers worden opgeslagen, vijf verschillende dagelijkse alarmen worden ingesteld, contacten, afspraken en takenlijsten vanaf je computer gesynchroniseerd worden, twaalf apps gebruikt worden zoals een stopwatch en golf scoreteller, en tien verschillende ringtones gekozen worden. Bovendien had het apparaat een batterijduur van maar liefst drie jaar!

Microsoft liep zeven jaar vooruit op Apple op de smartphone markt

Apple was niet het eerste bedrijf dat met smartphones geassocieerd werd. In 2000, zo'n zeven jaar voordat de eerste iPhone verscheen, was Windows al op PDA's en smartphones verkrijgbaar in de vorm van Windows Mobile.

Microsoft heeft op het punt gestaan om Sega over te nemen

Voordat Microsoft begon met de ontwikkeling van de Xbox, stond het bedrijf op het punt om Sega over te nemen. Microsoft wilde het op deze manier proberen op te nemen tegen de PlayStation van Sony, omdat de Sega Dreamcast razend populair was. Uiteindelijk ging de deal niet door omdat Bill Gates er niet in geloofde dat hij het met de hulp van Sega echt op kon nemen tegen Sony.

Je kunt geen map met de naam CON aanmaken in Windows

In Windows is het niet mogelijk om een map aan te maken met de naam "CON" (zonder aanhalingstekens). Dit komt doordat het een naam is die door het systeem gereserveerd is. Hetzelfde geldt voor andere gereserveerde namen zoals AUX, COM1, COM2, COM3, COM4, LPT1, LPT2, LPT3, PRN, NUL.

Gratis drankjes

Werknemers van Microsoft krijgen zoveel gratis drankjes geserveerd als ze maar willen. De populairste keuzes zijn melk en sinaasappelsap. Jaarlijks worden er meer dan 23 miljoen gratis drankjes aan het personeel verstrekt!

5 Reactie(s) op: 10 weetjes over Microsoft

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 oktober 2015 19:50 MarkS90
  Ik kan op mijn werk ook gratis drinken nemen …
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 oktober 2015 22:46 Anoniem
  Geniaal, maar ook weer niet…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 oktober 2015 09:01 Anoniem
  haha, met bingo heb ik juist meer het gevoel dat het maar de vraag is of ik win, dus nog meer reden om Bing niet te gebruiken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 oktober 2015 15:31 Kasander
  Di bericht zal de nodige Apple-aanhangers niet leuk vinden daar deze groep vaak denkt dat Apple overal in voor heeft gelopen en/of het heeft verzonnen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2015 20:59 Anoniem
  Apple Newton anybody?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.