12 tips voor het kopen en verkopen van tweedehands hardware

Door: telegraaf-nl | 17 mei 2012 14:47

Algemeen

Er zijn veel plekken waar je je tweedehands hardware kunt kopen of verkopen. In dit artikel bespreken we de leukste tweedehandswinkels, veiling- en advertentiewebsites en geven we tips voor het verkopen en kopen van tweedehands hardware.

Deel 1: Tweedehandswinkels

01 Wat is het waard?

Een vraag die je in de tweedehandswinkel zeker zal krijgen, is wat je zelf voor prijs in gedachte hebt. De handelaar kan zo inschatten wat voor een vlees hij in de kuip heeft en ziet direct of je enig idee hebt over wat je verkoopt. De prijs die je in een tweedehandswinkel voor een product mag aanhouden, is zo'n twee derde van de verkoopwaarde op marktplaats. Kijk niet direct naar de vraagprijzen, maar naar de prijzen die worden geboden op een product.

Als de biedingen op een bepaalde grafische kaart op Marktplaats of Ebay gemiddeld 100 euro zijn, zal dezelfde kaart in de winkel ongeveer 65 euro opbrengen. Eventueel kun je op de website www.gadgetvalue.com ook een indicatie van de waarde opzoeken. Handelaren gebruiken verschillende trucjes om meer van de prijs af te krijgen, laat je niet te snel van de wijs brengen. De concurrentie tussen de winkels is groot, dus als de ene winkel te weinig geeft voor ene product kun je ook bij de ander terecht. Hoewel je bij de tweedehandswinkel wel minder terugkrijgt voor je oude laptop, computer of telefoon, scheelt het wel een hoop geregel via een veiling of verkoopwebsite. Je loopt zonder zorgen met een gevulde portefeuille de winkel uit.

02 Kopen in de tweedehandswinkel

Het kopen van tweedehands spullen in een winkel, kent ook vele voordelen ten opzichte van een koop tussen particulieren. Zo geeft een tweedehandswinkel een garantie op al zijn producten. De CeX geeft zelfs twee jaar garantie op bijna alle elektronica. Veel andere winkels houden een garantie van een tot drie maanden aan. In de regel geldt dat je recht hebt op een deugdelijk product. Die regel geld ook voor tweedehands producten.

Maak met de verkoper duidelijke afspraken en ga niet akkoord met een maand garantie op dure producten. Een computer van een paar honderd euro, ook al is deze tweedehands, zou toch minimaal zes maanden zonder problemen moeten werken. Laat dit eventueel op de factuur noteren. De prijs is in veel tweehandswinkels onderhandelbaar. Zeker bij producten die veel ruimte innemen zoals grote desktops, monitoren of complete geluidsinstallaties. Winkelruimte kost geld en de winkelier is grote spullen het liefst zo snel mogelijk kwijt. Voordat je op pingeltoer gaat, kun je op internet zoeken wat een product nieuw en op marktplaats kost (dat kan ook ter plaatse op je smartphone). Bedenk een paar goede argumenten om de controle over het spel te krijgen.

03 CeX

CeX is oorspronkelijk opgericht in Engeland en de winkel breidt zich de laatste jaren snel uit over de hele wereld. In Nederland zijn er al veertien CeX-filialen. De CeX koopt en verkoopt media als dvd's, blu-ray's en games. Ook kun je er terecht voor moderne elektronica, spelcomputers, computers en computerhardware en alle accessoires die erbij komen kijken. Ze hebben vitrines vol met harde schijven, geheugenmodules, grafische kaarten en controllers. De prijzen bij CeX zijn vooraf bepaald.

Op de website van CeX kun je precies zien wat een product kost en wat het oplevert. Staat een product niet op de website, dan kan het niet direct worden ingenomen. De medewerker moet dan bij een CeX-kantoor in India een aanvraag indienden. In India wordt de prijs bepaald. Soms is dit binnen tien minuten geregeld, maar het kan ook enkele uren duren. Hierdoor zijn de prijzen bij de CeX niet onderhandelbaar. De prijzen fluctueren wel met de dag. Als er veel van een product op voorraad is, zal de prijs daarop worden aangepast. Zo kun je bij de CeX soms erg leuke koopjes vinden, maar je tegelijkertijd storen aan prijzen die hoger liggen dan de nieuwprijs. Het grootste pluspunt van de CeX is de garantie: op vrijwel alle elektronica krijg je twee jaar garantie. Zo kun je een oude smartphone simpelweg inruilen voor een laptop met twee jaar garantie!

CeX heeft een enorm groot assortiment aan media en elektronica.

04 Used Products

Bij Used Products hebben ze een breder assortiment dan bij CeX. In deze winkel kopen en verkopen ze duurzame, gebruikte producten. Zo vind je er niet alleen computers en elektronica, maar bijvoorbeeld ook fietsen, muziekinstrumenten en televisies. Bij het aanbieden van tweedehands goederen wordt door de medewerkers een prijs bepaald. De prijs is in veel gevallen onderhandelbaar, zeker als je ook een product wilt kopen. De winkel geeft standaard een maand garantie op verkochte tweedehands producten. Online vind je Used Products ook terug. Op de website staat een groot deel uit het assortiment van alle 56 filialen. Ook op Marktplaats.nl is Used Products actief. Online is de prijs ook vaak onderhandelbaar. Let er wel op dat je echt met de winkel aan het onderhandelen bent, er zijn slimme criminelen die de naam misbruiken om je vertrouwen te winnen. Neem bij twijfel altijd even telefonisch contact op met het filiaal.

Bij Used Products vind je duurzame tweedehands goederen.

Echt geld

Begin september kwam de 73-jarige René Hoose maanden op het eiland Cyprus vast te zitten omdat hij met vals briefje van 20 euro betaalde. Het briefje had hij van een koper via Marktplaats gekregen. In Emmen werd ook door iemand via Marktplaats betaald met een vals briefje van 50 euro. Toen de verkoper door had dat het vals geld was, heeft hij opnieuw een advertentie geplaatst en de oplichter laten opdraven. Dit keer hadden zij de politie ingelicht, die de persoon direct arresteerde. De crimineel heeft bij verstek 10 maanden cel gekregen, maar is nog steeds op vrije voeten en maakt mogelijk nog steeds slachtoffers. Wees erg voorzichtig met het aannemen van contant geld. Ook kleine bedragen kunnen vals zijn. Een eenvoudige valsgelddetector kost nog geen 10 euro.

05 Kringloopwinkels

Nog een plek waar je leuke spullen kunt vinden, is de kringloopwinkel. Je vindt hier vooral goederen die niet door tweedehandswinkels worden ingekocht. Hoewel het vaak om overjarige hardware gaat, is dit wel de plek voor verzamelaars om nog iets leuks te scoren. Oude nog werkende computers, uitbreidingskaarten en natuurlijk kabels (van usb tot stroom) liggen vaak voor enkele centen voor het oprapen. De niet bruikbare spullen worden in de kringloop gescheiden. Elektronische apparaten worden gestript, zodat plastic, metaal en chemisch afval allemaal in een ander depot verdwijnen en gerecycled worden. Als je van je computer af wilt en hem niet bij de tweedehandswinkel kwijt kan, is dit een prima alternatief. Vergeet niet de harde schijf met een programma als KillDisk volledig te wissen zodat persoonlijke gegevens niet teruggehaald kunnen worden.Deel 2: Verkooptips

06 Foto en tekst

Advertenties met een duidelijke foto worden vaker bekeken en de spullen worden sneller verkocht. Een goede advertentiefoto is van een juiste afstand genomen en heeft een juiste belichting. Maak bij voorkeur de foto's in daglicht. Eventueel kun je onder kleine spullen een wit laken leggen. Je kunt ook de mogelijkheden van het product accentueren. Van een moederbord kun je bijvoorbeeld een extra foto van de poorten aan de achterzijde maken.

Extra informatie als een meetlint onder een grote grafische kaart, laat een koper direct zien of de kaart in zijn systeemkast past. Probeer op te vallen met de hoofdfoto, zo kan een snuffelaar het product snel terugvinden. Gebruik bijvoorbeeld een afwijkende kleur achtergrond of maak een foto van jezelf met het product. Wees tijdens het fotograferen wel alert op serienummers en productsleutels. Deze zouden misbruikt kunnen worden en kun je beter verbergen. In dit artikel Productfoto's maken voor Marktplaats kun je stap voor stap zien hoe je een perfecte foto maakt.

Tekst en uitleg zijn bijna net zo belangrijk als een foto. Beschrijf altijd hoelang je het product gebruikt hebt en waarom je ervan af wilt. Zoek de specificaties van het product op en maak onder je verhaal een overzicht. Teksten als de kenner weet wat het waard is of specificaties vind je via Google, zorgen ervoor dat een geïnteresseerde verder gaat zoeken.

Identiteitsfraude

Criminelen verzinnen telkens nieuwe manieren om slachtoffers te maken. Een van die manieren is iemand om een scan of foto van een identiteitsbewijs te vragen. Ze zeggen bang te zijn om opgelicht te worden en vragen een kopie van jouw identiteit. Volgens gebruiken zij deze om bankrekeningen aan te vragen, een mobiel telefoonabonnement af te sluiten en andere mensen geld afhandig te maken. In het ergste geval wordt jouw identiteit voor mensensmokkel gebruikt. Identiteitsfraude kan voor de slachtoffers verstrekkende gevolgen hebben. Geef nóóit een kopie van een identiteitsbewijs!

Is het noodzakelijk voor een abonnement, gebruik dan Paint om onnodige informatie door te strepen en schrijf er met dikke letters de datum en de reden van afgifte op. Hier kun je vinden hoe je veilig een kopie van je identiteitsbewijs kunt maken en hoe je identiteitsfraude kunt voorkomen.

07 Betaalmethode

Als een product verstuurd moet worden, kun je de betaling het beste via PayPal afhandelen. PayPal biedt aankoopbescherming zodat de koper en verkoper verzekerd zijn van een juiste afhandeling. Wordt het product niet geleverd of wijkt het te sterk af van de advertentie, dan kan de koper een claim indienen en het geld terugeisen. Als verkoper ben je via PayPal ook verzekerd. Om als verkoper in aanmerking te komen, dien je wel het verzendbewijs te hebben. Niet alles is via PayPal gedekt, de verkopersbescherming dekt alleen transacties voor per post verzonden, fysieke en tastbare objecten. Wel dekt PayPal de totale kosten, dus ook de verzend- of retourkosten.

Via PayPal ben je gedekt met een aankoopbescherming.

08 Pas op

Het grootste percentage van de handelsovereenkomsten via internet gaat goed. Toch is het belangrijk dat je op je hoede bent. Wees via internet nooit te goed van vertrouwen. Laat niet iedere geïnteresseerde zonder problemen weten dat je om zes uur thuiskomt van je werk. Via Marktplaats of Facebook kan iemand vaak met een klik zien waar je woont. Helaas is het bij Marktplaats niet mogelijk om een wijkcode te gebruiken. Je woonhuis is dus zo gevonden en inbrekers maken hier gretig gebruik van. Twijfel je als koper aan de verkoper, dan kun je de gegevens bij de politie controleren. Het kan ook geen kwaad om een bankrekening, naam of e-mailadres op Google in te voeren of even te kijken op www.opgeletopinternet.nl. Als koper heb je naast rechten ook plichten. Zo ben je strafbaar als je gestolen goederen koopt en trek je aan het kortste eind als je geen goed onderzoek hebt gedaan naar het product dat je wilt kopen.

Heling

Nog een ding waar je als koper op moet letten, is heling. Tegenwoordig worden producten die gestolen zijn direct via een advertentiewebsite of veilingwebsite verkocht en er zijn zelfs tweedehandswinkels die niet terugdeinzen voor de louche handel. Als koper wordt het steeds lastiger om erachter te komen of producten eerlijk zijn, maar je blijft verantwoordelijk. Koop bijvoorbeeld nooit vergrendelde apparaten waar geen wachtwoord bij zit. Smoesjes als 'vergeten' gaan niet op. Ook kun je als koper gemakkelijk op de website www.stopheling.nl controleren of een product als gestolen staat aangemerkt.Deel 3: Veiling en verkoopsites

09 Catawiki

Het tamelijk jonge bedrijf Catawiki verovert met sneltreinvaart de wereld. Het bedrijf is in 2008 begonnen met het publiceren van verzamelaarscatalogi. Pas in 2011 begon Catawiki met online veilingen. Inmiddels is het internetbedrijf uit Assen ook in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, en Chinees beschikbaar. Het is het snelst groeiende veilinghuis in Europa. Voor elk veldgebied heeft Catawiki een expert in dienst die alle veilingen begeleidt. De veilingmeester beoordeelt de aangeboden kavels en zorgt ervoor dat de kwaliteit van de veilingen hoog blijft.

Catawiki organiseert ook zogenoemde themaveilingen die zich richten op een product of onderwerp. Dit trekt nog meer geïnteresseerde verzamelaars, wat de kans op een hoger bod vergroot. Kopers en verkopers betalen een commissie van 12,5 procent exclusief btw over het bedrag waarvoor een product geveild wordt. In ruil daarvoor beheert Catawiki het geld totdat de koop succesvol is voltooid. Voor producten met een hoge waarde kan een minimale prijs worden ingesteld. Catawiki veilt alleen producten die minimale verwachte opbrengst van 75 euro hebben. De veilingmeester bepaald vooraf de waarde en kan advies geven bij de verkoop van een product.

Bij Catawiki is zelfs je oude laptop al snel honderden euro's waard.

10 Marktplaats

Marktplaats.nl heeft geen introductie meer nodig. Met gemiddeld 350.000 nieuwe advertenties en bijna anderhalf miljoen bezoekers per dag is het de populairste handelswebsite van Nederland. Toch beginnen de vele commerciële advertenties, vervelende handelaren en zogenoemde 'fake bieders' de website te overschaduwen. Het is steeds lastiger een particuliere advertentie te vinden en als deze er is, zijn er vele bieders die uiteindelijk een product niet komen ophalen. De website blijft geschikt om je moderne apparatuur aan te bieden. iPhones, tablets of mooie laptop, je bent het via Marktplaats vaak snel kwijt. Voor verzamelwaar met een waarde boven de 75 euro kun je tegenwoordig beter bij Catawiki terecht.

Marktplaats is nog altijd de grootste advertentiewebsite van Nederland.

11 eBay

eBay is in Nederland voor de verkoop van tweedehands goederen minder populair. Voor het kopen van goederen uit het buitenland kun je eBay wel goed gebruiken. Zo kun je op www.ebay.com niet alleen Amerikaans verkopers vinden, maar ook handelaren uit China die voor een prikkie nieuwe spullen aanbieden. Het verkopen van tweedehands spullen kan via eBay.com ook interessant zijn. Zo zijn pc-spellen in Nederland helemaal niet in trek, maar in Amerika erg gewild. En dat geldt zeker voor exemplaren die niet in Amerika zijn uitgebracht. Een spel als Queen: The eYe, kun je in Nederland voor 50 cent op de rommelmarkt vinden en op eBay met gemak voor 50 dollar van de hand doen. Kijk wel eerst goed wat de verzendkosten naar Amerika zijn. Een aangetekend pakketje naar Amerika kost bij PostNL al 26 euro.

Op eBay.com of eBay.co.uk vind je een stuk meer spullen dan op eBay.nl.

12 Facebook

Via Facebook kun ook je oude spullen kwijt. Het voordeel van de zogenoemde Prikborden is dat het vooral buurtbewoners zijn. In de meeste gevallen kennen mensen elkaar en wonen ze een aantal straten bij elkaar vandaan. Het is wel zo dat sommige personen een speciaal account aanmaken voor de handel op Facebook en dus moeilijker te controleren zijn. Het is aan de forummoderators of zij dit tolereren. Een groep op Facebook kun je vinden door je wijk of woonplaats in de zoekbalk van Facebook te typen. Facebook is een tamelijk nieuwe manier om spullen aan te bieden. Houd er rekening mee dat alles wat je in een groep plaatst, in elk geval voor alle groepsgenoten openbaar is (en bij een openbare groep zelfs helemaal openbaar), waardoor veel mensen het kunnen lezen. Zet dus niet in een reactie dat je niet thuis bent en plaats ook geen persoonsgegevens. Stuur iemand een persoonlijk bericht als je dit soort informatie wilt delen.

Op Facebook-groepen kun je leuke spullen vinden, maar let er wel op dat alles wat je post openbaar is.

Handige websites

www.usedproducts.nl - Used Products

www.webuy.com- CeX

www.allekringloopwinkels.nl - Kringloopwinkels zoeken

http://prijsvergelijker.computertotaal.nl - Prijsvergelijker

www.meukisleuk.nl - Rommelmarkten

www.marktplaats.nl - Advertentiewebsite

www.ebay.nl - Veilingwebsite Nederland

www.ebay.com - Veilingwebsite Amerika

www.speurders.nl - Advertentiewebsite

www.2dehands.nl - Advertentiewebsite

http://nl.pepper.com - Aanbiedingswebsite

www.gadgetvalue.com - Waarde gadgets vaststellen

www.stopheling.nl - Controleer gestolen goederen

http://tiny.cc/idfrau - Tips om ID-fraude te voorkomen

http://tiny.cc/mpfotos - Cursus productfoto's maken

www.catawiki.nl - Veilingwebsite

http://bit.ly/ppbesch - Aankoop- en verkoopbescherming

http://tiny.cc/conhan - Controleer handelspartij

http://tiny.cc/killdisk - De schijf wissen met KillDisk

http://tiny.cc/pctests - 15 tools om een pc te testen

www.opgeletopinternet.nl - Forum biedt hulp bij oplichting

De bekendste handelswebsite van Nederland: Marktplaats.nl.

Rechten en plichten

Als je iets koopt via Marktplaats, heb je een zogeheten onderzoeksplicht. Het belangrijk dat je goed uitzoekt of het product daadwerkelijk is wat je ervan verwacht. Maak een screenshot van de advertentie voordat je de koop sluit. Mocht er een onenigheid ontstaan, dan kun je dit meesturen bij je claim op PayPal. Voorkom verrassingen achteraf door duidelijk aan te geven wat je van het product verwacht. Een misverstand kan al in de naam van het product ontstaan. Zo heet de nieuwste spelcomputer van Microsoft Xbox One. Sommige adverteerders bieden de vijftien jaar oude Xbox aan als Xbox 1. Als je in dit geval geen goed onderzoek doet en je krijgt een oude Xbox thuisgestuurd, staat de verkoper in zijn recht en hoeft hij niet de koop terug te draaien. De verkoper heeft op zijn beurt de taak een het product te leveren dat in de advertentie staat omschreven.

Dit artikel wordt u aangeboden door ComputerTotaal.nl

0 Reactie(s) op: 12 tips voor het kopen en verkopen van tweedehands hardware

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.