Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

2015 emotiejaar

Door: De Telegraaf | 07 december 2012 10:38

Algemeen

Het was het Twitterjaar van PrayforParis en JeSuisCharlie. Meer dan ooit zochten gebruikers van het sociale netwerk over de hele wereld steun bij elkaar en lieten ze massaal van zich horen tijdens impactvolle gebeurtenissen. Vandaag presenteert Twitter zijn jaaroverzicht.

Behalve over Parijs werd er op het sociale medium veel gesproken over het homohuwelijk in de VS. In de top tien met trending onderwerpen wereldwijd staat de hashtag Lovewins, in het leven geroepen na de beslissing van het Amerikaans Hooggerechtshof om het homohuwelijk te legaliseren. Daarnaast leidden de rellen die ontstonden nadat in Ferguson de zwarte tiener Michael Brown werd doodgeschoten tot een van de grootste online sociale bewegingen tot nu toe. BlackLivesMatter is dit jaar meer dan 9 miljoen keer getweet. Twitter dient al tijden als het praatje bij de 'virtuele koffieautomaat'. Wat er op Twitter wordt besproken is een afspiegeling van wat er gebeurt in de maatschappij, zegt Marloes van der Laan van de Nederlandse afdeling. Het was een jaar met veel grote negatieve gebeurtenissen. Opvallend was dat gebruikers met hashtags niet alleen onderwerpen benoemden, maar heel actief hun steun uitspraken en statements maakten. Niet alleen in landen waar de gebeurtenissen plaatsvonden, maar wereldwijd. In Nederland was net als vorig jaar vacature het vaakst trending. Een opvallende debutant in de top tien van populairste onderwerpen was drone. Doordat de onbemande vliegtuigjes eenvoudig voor consumenten zijn te verkrijgen, is het delen van opnamen gemaakt met drones populair. Eveneens nieuwkomer in de lijst is pgbalarm. Wat de oppositie in 2015 niet lukte, wist men op Twitter wel te bereiken: de problemen rond het persoonsgebonden budget aan de kaak stellen. Via de hashtag pgbalarm dwongen gedupeerden van de automatiseringschaos bij de Sociale Verzekeringsbank alsnog een Kamerdebat af. De accounts die het hardst groeiden, waren met name die van topsporters. Tom Dumoulin kreeg er ruim 33.000 volgers bij, de volgschare van Dafne Schipper steeg van 7503 op 1 januari naar meer dan 53.000 nu, en koploper is Max Verstappen met bijna 150.000 nieuwe volgers. Sport is sowieso een geliefd onderwerp onder twitteraars. Dagelijks wordt het woord voetbal minimaal 5200 keer getweet, in totaal gaat het om meer dan drie miljoen tweets. Opvallend positief waren de berichten over de wedstrijd Ajax tegen Cambuur op 10 mei. Die gingen niet zozeer over het spel, maar over hoe de Ajacieden het veld betraden: hand in hand met hun moeders, ter gelegenheid van Moederdag.

0 Reacties op: 2015 emotiejaar

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.