22 tips om alles uit Instagram te halen

Door: kees-krick | 07 juli 2016 10:35

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tip 12: Vrienden

Wil je snel je al je vrienden vinden om ze te volgen op Instagram? Tik rechtsonder op het poppetje en daarna bovenin op het tandwiel. Kies Personen zoeken om te volgen. Vervolgens kun je je vriendenlijst uit Facebook en ook het adresboek van je telefoon importeren en door Instagram laten doorzoeken op bestaande gebruikers. Zodoende hoef je niet alle bekenden handmatig op te snorren. Op hetzelfde scherm zie je ook een lijstje met personen die Instagram speciaal voor jou aanbeveelt.

Tip 13 Een overzicht van foto's die je hebt geliked.

Tip 13: Onterechte like

Geeft Instagram te veel meldingen op je telefoon, heb je per ongeluk een twijfelachtige foto geliked, of wil je inzage hebben in waar jouw Instagram-foto's gedeeld worden? Dit regel je allemaal via de instellingen van de app. Tik op het poppetje onderin en daarna op het tandwiel bovenin.

Bij Berichten die je leuk vindt zie je alle foto's waar je twee keer op getikt hebt. Handig om een favoriete foto weer terug te vinden. Een onterechte like kun je hier intrekken door de foto op te vragen en onderin op Vind ik leuk te tikken. Je schakelt de like hiermee als het ware uit. Het rode hartje op de donkere achtergrond wordt nu weer lichtgrijs.

Tip 14: Meldingen

Via Gekoppelde accounts (zie vorige tip) beheer je de koppelingen met andere sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. Je bepaalt sowieso altijd zelf waar een foto verschijnt. Dat geef je namelijk aan op het moment dat je een foto deelt op Instagram (zie tip 8). Bij Instellingen voor pushmeldingen bepaal je waar je meldingen van wilt krijgen, zodat je niet overspoeld wordt en het overzicht verliest. En wil je alleen de vierkante plaatjes bewaren die je met Instagram schiet, of ook de originele rechthoekige foto's? Dit regel je via de schakelaar Oorspronkelijke foto's opslaan. Het is slim om dit ingeschakeld te laten. Je kunt een foto dan altijd opnieuw bewerken en andere effecten aanbrengen.

Tip 15 Bepaal of je de fotolocatie bekend wilt maken.

Tip 15: Locatiegegevens

Deel je foto's die gemaakt zijn met je smartphone? Dan zitten er vrijwel zeker locatiegegevens in. Perfect als je de Eiffeltoren of Euromast op de plaat zet, maar wat als je thuis foto's maakt? Wil je dat iedereen weet waar jij woont? Op het scherm Delen met waar je de foto-omschrijving en hashtags intikt (zie tip 8), kun je Toevoegen aan fotokaart uitzetten om dit te voorkomen. Wil je wel locatiegegevens gebruiken en er meteen een leuke naam aangeven omdat je er vaker fotografeert, dan tik je dit in bij Geef deze locatie een naam.

Tip 16: Locatie aanpassen

Staat een foto al op Instagram, dan zijn de locatiegegevens altijd nog aan te passen of te verwijderen. Tik op het poppetje en bekijk de foto die je wilt aanpassen. Scrol indien nodig omlaag, zodat je rechtsonderin op het pictogram met drie puntjes kunt tikken. Kies vervolgens Bewerken. Als de locatie een naam heeft, zie je die linksboven de foto onder je eigen naam. Tik erop en kies Locatie verwijderen of Locatie wijzigen. Tijdens het wijzigen kun je zoeken op adressen en namen, of je huidige locatie gebruiken. Heeft de locatie geen naam of bevat de foto geen locatiegegevens? Tik dan op Locatie toevoegen om een (andere) locatie op te geven.

Tip 17 Locatiegegevens verwijderen kan op meerdere manieren.

Tip 17: Locatie verwijderen

Een locatie verwijderen werkt als volgt. Tik weer op het poppetje, maar daarna op de locatieballon boven jouw foto's. Op een wereldkaart zie je foto's die locatiegegevens hebben. Zoom eventueel in tot je de gezochte foto('s) ziet. Locatiegegevens verwijderen kan nu op twee manieren. Allereerst kun je onderin op het pictogram met de negen kleine blokjes tikken. Een matrix met miniaturen verschijnt, maar alleen van foto's die je nu op de kaart ziet. Tik op Bewerken en haal vinkjes weg bij foto's waar de locatie uitgehaald moet worden. Tik op Klaar en bevestig dat je dit wilt doen. De tweede manier is dat je op de kaart op Bewerken tikt. Tik je vervolgens op een foto waarop een groen rondje met het cijfer één is te zien, dan kleurt dat grijs en het cijfer verandert in nul (oftewel: geen locatiegegevens). Staat er een hoger cijfer in het rondje, dan is het een groepje foto's. Je moet dan nogmaals Bewerken kiezen en haalt vinkjes bij de miniaturen weg.

Tip 18: Features

Er bestaan accounts die het beste werk van anderen verzamelen. Met vaak tienduizenden of honderdduizenden volgers. Het is superleuk als jij het voor elkaar krijgt in zo'n fotogalerij te pronken. Zoiets heet een feature en je zet er jezelf en je foto's flink mee in de belangstelling. Kies dus wel je allerbeste foto uit. Voorwaarde om mee te doen is dat je het account volgt en een specifieke hashtag bij de foto opneemt. Welke hashtag dat is, lees je in het profiel en meestal ook bij de foto's die zijn herplaatst. Er bestaan enorm veel van dit soort accounts. Zoals @igersamsterdam met de mooiste foto's van Amsterdam en @igersholland voor Nederlands beeld. Bij @seemycity kun je met een foto van elke (wereld)stad terecht, terwijl @phototag_h2o beelden toont die iets met water te maken hebben. Voor nagenoeg elk onderwerp bestaat een groep.

Tip 19: Rechthoekig

Op Instagram kom je niet alleen telefoonfoto's tegen. Ook foto's gemaakt met spiegelreflexen en andere camera's zijn er populair. Je hoeft de plaatjes alleen even over te zetten naar je telefoon om ze te delen, bijvoorbeeld via Dropbox. Instagram maakt foto's altijd vierkant. Soms wil je dat niet, met name als je iets heel zorgvuldig in beeld hebt gebracht. De oplossing is door net als bij (oudere) televisieprogramma's balken toe te voegen, zodat de foto alsnog in een vierkant past. Of je voegt rondom randen toe zodat het op een Polaroid-foto lijkt. Dat kan met een fotobewerker, maar het werkt simpeler met een app. Zoals Squaready op de iPhone en Square InstaPic op Android.

Tip 20: Gramblr

Eenmalig een foto van je pc naar Instagram brengen is goed te doen, maar als het vaker voorkomt, is een tooltje wel zo handig. Grabmlr is zo'n tooltje. Het programma is beschikbaar voor Windows en OS X en laat je in één keer foto's vanaf je pc of Mac naar Instagram uploaden. Je hebt beschikking over een flink arsenaal aan filters en andere effecten. En als je bent ingelogd en je Instagram-account hebt gekoppeld, is delen ook een fluitje van een cent.

Tip 20 Met Gramblr upload je in één keer foto's van je pc naar Instagram.

Tip 21: Website

Delen op Instagram doe je via een telefoon. Toch bestaat er ook een website. Op www.instagram.com kun je je met je account aanmelden om een overzicht te krijgen van foto's die geplaatst zijn door iedereen die je volgt. Naast het bekijken van deze tijdlijn, kun je ook je profiel bijwerken. Het is apart dat het niet rechtstreeks kan, maar voeg je een gebruikersnaam toe achter het adres, dan kun je iemands foto's bekijken. Die van jezelf bijvoorbeeld, of van een willekeurige andere Instagrammer. Bijvoorbeeld www.instagram.com/keeskrick. Je kunt foto's en filmpjes zodoende ook op een groter beeldscherm bekijken.

Tip 21 Via de website iemands foto's bekijken kan met een omweg.

Tip 22: Account verwijderen

Als je genoeg hebt van Instagram, kun de app op twee manieren aan de wilgen hangen. Het is niet mogelijk om vanuit de Instagram-app je account te deactiveren. Hiervoor moet je naar de website van Instagram gaan en op de dienst inloggen. Dit kan vanaf je computer of je mobiele apparaat. Klik of druk rechts bovenaan op je gebruikersnaam en kies Profiel bewerken. Selecteer vervolgens Mijn account tijdelijk uitschakelen en volg de instructies op het scherm. Ben je er helemaal klaar mee? Op deze pagina kun je je account definitief verwijderen.

4 Reactie(s) op: 22 tips om alles uit Instagram te halen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 mei 2015 11:16 Oscar
  Probeer diefstal (misbruik)van je (persoonlijke) foto's, te ontmoedigen, door middel van het plaatsen, van een watermerk, op je foto's
  Voordat je de foto's uploadt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 juli 2016 23:30 Anoniem
  @Oscar, wat is dat nou weer voor onzin?! Je gaat je foto's toch niet van een watermerk voorzien op Instagram. Als je je foto's niet wilt delen moet je ze ook niet op Instagram plaatsen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 juli 2016 00:21 Anoniem
  En tegenwoordig zijn er ook Lightroom plug-ins die rechtstreeks naar Instagram posten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juli 2016 12:05 Anoniem
  ik wil window 7 aub
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.