5 handige trucjes voor Google Chrome

Door: De Telegraaf | 27 januari 2012 16:04

Algemeen

Google Chrome is een handige browser en hoe je ermee werkt wijst zich vanzelf. Maar er zijn ook functies die niet zo voor de hand liggen en die daarom niet bij iedereen bekend zijn. Handige trucjes die de browser vele malen prettiger in het gebruik maken als je ervan weet.

Taakbeheer

Dat Windows een optie Taakbeheer bevat waarmee je de prestaties van (en belasting door) programma's kunt bekijken, was je waarschijnlijk wel bekend. Maar wist je dat Google Chrome ook z'n eigen Taakbeheer heeft?

Niet alleen de titel is hetzelfde als het Windows-onderdeel, de functie is ook identiek, namelijk met Taakbeheer in Google Chrome, kun je zien hoeveel geheugen en processorkracht bepaalde webpagina's en extensies gebruiken. Op die manier kun je dus heel eenvoudig identificeren welke extensie of webpagina je systeem buitensporig belast. Je kunt dat proces, net als in Taakbeheer in Windows, direct vanuit dit scherm beëindigen.

Met Taakbeheer kun je zien welke pagina's of extensies problemen veroorzaken.

Snel zoeken

Soms kom je een woord of zin tegen in een webpagina waarvan je de betekenis wilt weten of waarover je meer informatie wilt. Dan kun je uiteraard een extensie installeren om de betekenis van het woord direct op te zoeken door erop te klikken, maar ook zonder extensie kun je heel snel zoeken.

Selecteer het woord (of de groep woorden) selecteert waarmee je een zoekopdracht wilt uitvoeren. Sleept die selectie vervolgens naar het pictogram voor een nieuw tabblad bovenin, dan wordt automatisch een zoekopdracht uitgevoerd met je selectie.

Snel zoeken in de Omnibox

Stel: je zoekt iets, en wilt weten of het beschikbaar is op je favoriete site (dat is natuurlijk ComputerTotaal.nl), maar je wilt niet eerst helemaal naar die site navigeren en daar de zoekopdracht uitvoeren. Dan is het goed om te weten dat je die opdracht rechtstreeks vanuit de Omnibox (de adresbalk die tevens dienst doet als zoekmachine) kunt opgeven.

Hiervoor dien je de betreffende site wel eerst toe te voegen aan je zoekmachines. Je doet dit door te surfen naar de betreffende site, te rechtsklikken op het zoekveld in die site en te kiezen voor Toevoegen als zoekmachine. Om nu te zoeken binnen ComputerTotaal.nl, zelfs wanneer je op een andere site bent, begin je met het typen van Computer (of het woord waarmee jouw gewenste domein begint) en druk je op Tab. Je ziet nu staan: 'Zoeken op computertotaal.nl'. Vul nu het zoekwoord in en druk op Enter en je wordt rechtstreeks naar de zoekresultaten gebracht.

Met een handig trucje kun je direct een zoekopdracht binnen een site uitvoeren.

Slepen om te zoeken

Een heel klein en eenvoudig trucje dat je uiteindelijk heel veel tijd zal besparen. Stel, je ziet iets op een webpagina en je wilt daarop zoeken in de Omnibox. Dan kun je de tekst selecteren, drukken op Ctrl + C, klikken in de Omnibox en vervolgens drukken op Ctrl + V. Maar erg efficiënt is dit niet. Zeker als je weet dat je ook gewoon de tekst kunt selecteren en naar de Omnibox kunt slepen. Dat scheelt je weer drie handelingen.

Tekst kun je naar de Omnibox slepen om erop te zoeken.

Experimentele functies

Google zou Google niet zijn als het bedrijf niet ook wat experimentele functies zou hebben inbegrepen in z'n browser. Omdat die functies ook echt experimenteel zijn en eventueel problemen kunnen veroorzaken, zijn ze door Google standaard verborgen.

Je kunt ze tevoorschijn halen door in de Omnibar (de adresbalk van Chrome) te typen: chrome://flags. Je komt dan op een pagina terecht vol experimentele functies. Een groot deel hiervan zal je waarschijnlijk niets zeggen, maar er zitten zeker wat interessante tussen, zoals het hervatten van afgebroken downloads, het stapelen van tabbladen als er niet voldoende ruimte is, enzovoort.

Chrome bevat ook veel experimentele functies, maar ze zitten wel verstopt.Dit artikel wordt u aangeboden door ComputerTotaal.nl

0 Reactie(s) op: 5 handige trucjes voor Google Chrome

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.