Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

5 Mac OS X tips voor gevorderden

Door: De Telegraaf | 17 december 2012 12:53

None
Algemeen

Over de basics van Mac OS X is genoeg te vinden. Daarom focussen we hier op wat geavanceerdere tips voor je Mac, zoals toetsenbord-shortcuts uit Linux en het gebruik van Terminal om je Mac niet te laten sluimeren. Zo haal je alles uit OS X.

In dit artikel gaan we ervan uit dat je de basics van je Mac onder de knie hebt. We zullen standaard acties als kopiëren en plakken daarom ook niet uitleggen. Vind je jezelf een echte Mac Power User? Of wil je er graag een worden? Dan gaan deze tips je zeker helpen.

Tip 1: Muziek en video's automatisch aan iTunes toevoegen

Wanneer je software van derden gebruikt voor het rippen of downloaden van audio- of videobestanden, kan het toevoegen aan iTunes lang duren. Je moet iTunes starten, de juiste bestanden in Finder zoeken, en ze vervolgens naar iTunes slepen om ze toe te voegen. Dit kan een stuk eenvoudiger.

In Finder bevind zich een verborgen map die je kunt gebruiken om deze bestanden direct aan iTunes toe te voegen. Als je deze map als opslaan-locatie gebruikt bij het rippen of downloaden van je media, worden deze bestanden direct aan iTunes toegevoegd. Zelfs als iTunes niet geopend is.

Om de map te vinden, open je Finder en gebruik je Shift + Command + G om naar de map te zoeken. Vul nu ~/Music/iTunes/iTunes Media in en klik op Ga. In de map die je nu ziet staan, staat een map met de naam Voeg automatisch toe aan iTunes. Zoals de naam suggereert, wordt alles in deze map automatisch aan iTunes toegevoegd (er vanuit gaande dat iTunes voor het grootste deel de standaard instellingen heeft behouden).

Je kunt een snelkoppeling van de map op bijvoorbeeld je Bureaublad plaatsen om snel toegang te krijgen tot de map. Hou hiervoor Alt(Option) + Command ingedrukt wanneer je de map naar je bureaublad sleept. Als je bestanden naar deze snelkoppeling sleept, worden ze ook automatisch aan iTunes toegevoegd.

Als de map leeg is kan dat kloppen, want bestanden die al aan iTunes zijn toegevoegd worden automatisch uit de map gehaald.

Tip 2: Een alternatieve sneltoets voor knippen en plakken

Gebruikers van Unix/ Linux zijn er misschien wel mee bekend: knippen en plakken met Control + K en Control + Y. In Mac OS X werken deze sneltoetsen ook. Let op: het gaat hier om Control, en dus niet om Command zoals de standaard is in OS X.

Deze sneltoetsen zijn handig, omdat ze alleen kale tekst knippen en plakken. Alle mogelijk opmaak, zoals italic en bold, gaat verloren. Als je Control + K gebruikt om te knippen, wordt de tekst opgeslagen op een alternatief klembord. Dat wil zeggen dat dat deze alternatieve sneltoetsen geen invloed hebben op de normale manier van knippen en plakken via de Command-toets.

In de meeste apps werkt deze alternatieve manier prima, alleen merkten we op dat het lastig is om tekst tussen apps uit te wisselen. Iedere app lijkt een apart alternatief klembord te hebben waar de tekst wordt opgeslagen. De enige manier om erachter te komen welke apps met elkaar werken, is door het uit te proberen.

Tip 3: Links naar apps aan een Mailtje toevoegen

Hoe je een link naar een wegpagina kunt toevoegen aan een mailtje is bekend: via Wijzig > Voeg koppeling toe kun je een stuk tekst naar een bepaalde url laten linken. Met http:// kun je linken naar een website. http://macworld.nl opent macworld.nl in je browser. Maar wist je dat je ook naar bepaalde apps of zelfs acties kunt linken?

Deze links voeg je op dezelfde manier toe. Met imessage:// kun je een gesprek in iMessage beginnen met een bepaald mailadres of telefoonnummer. Bijvoorbeeld, als je imessage://0612345678 gebruikt (geen spaties en speciale tekens), opent iMessage een nieuw bericht aan 0612345678 en kun je meteen beginnen met typen. Als je Handoff hebt ingesteld, kun je zelfs een SMS versturen. Je kunt ook IM handles specificeren als je iMessage hebt geconfigureerd met je Yahoo account. Zo kun je bijvoorbeeld imessage://johnsmith gebruiken om een bericht naar John Smith te sturen.

facetime:// start een FaceTime gesprek in de FaceTime app. Door facetime://johnsmith@tardis.com te gebruiken, wordt er een FaceTime gesprek gestart met johnsmith@tardis.com. Omdat FaceTime ook werkt met telefoonnummers, kun je deze ook invullen na facetime://.

Ook het woordenboek is zo te gebruiken. Met dict:// zoek je een bepaald woord op in het woordenboek. Zo zoekt dict://gallifrey bijvoorbeeld het woord Gallifrey op in het woordenboek, op dezelfde manier als wanneer dit in de zoekbalk was ingevuld.

Je kunt ook je scherm delen door vnc:// te gebruiken. Na het klikken op de link moet de gebruiker de sessie nog wel accepteren. vnc://macbook zal een schermdeel-sessie starten met de computer die macbook heet.

x-man-page:// opent de man-page van een bepaalde term in Terminal. Bijvoorbeeld, x-man-page://sharing opent de man-page voor het sharing commando.

Je kunt de links ook gebruiken zonder een specificatie. Dat wil zeggen: imessage:// in plaats van imessage://0612345678. Dan opent de app, maar gebeurt er verder niets.

Wat bekendere URL's die ook werken op websites, zoals mailto:// (om een nieuwe mail te beginnen), ssh:// en telnet://, zijn ook gewoon te gebruiken.

Tip 4: Laat je Mac niet sluimeren of het beeldscherm dimmen met Terminal

Als je je Mac een tijdje alleen achter moet laten, maar niet wilt dat hij slaapmodus (stand-by) inschakelt of het beeldscherm dimt, kun je een Terminal venster openen en caffeinate -di invullen en op Enter te tikken. Zo lang het Terminal venster geopend is, zal je Mac volledig actief blijven.

Je kunt ook een tijdslimiet specificeren, waarna de fucntie zich automatisch uitschakelt. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je Mac twee uur actief blijft. Je moet hier wel het aantal seconden weten, dus dat moeten we even uitrekenen. 2 uur x 60 minuten x 60 seconden geeft 7200 seconden. Dit vullen we in: caffeinate -dt 7200.

Uiteraard kun je je dit command ten alle tijden stoppen door simpelweg het Terminal venster te sluiten.

Tip 5: Bewaar stukken tekst voor later

Als je een stuk tekst wilt bewaren, kun je dit natuurlijk kopiëren naar Notities of een document in Pages of Word. Wat wellicht handiger is, is om de tekst op te slaan op je bureaublad. Als je, bijvoorbeeld in Safari, een stuk tekst selecteert, kun je dit slepen naar je Bureaublad (of een andere willekeurige map in Finder). Hier slaat je Mac deze tekst nu op als een bestandje. Deze bestanden heten text clippings, en baseren hun naam op de eerste paar woorden van de geselecteerde tekst.

Als de tekst is opgemaakt, met italic of bold bijvoorbeeld, blijft dit ook bewaard. Je kunt de opgeslagen tekst heel eenvoudig zien, door het bestand simpelweg te openen of op de spatiebalk te drukken als je het bestand hebt geselecteerd. De tekst in bijvoorbeeld een document plakken gaat helemaal eenvoudig hiervoor hoef je het bestand niet eens te openen. Zet je cursor op de plek waar je de tekst wilt hebben en sleep het bestand naar de tekstverwerker waar je op dat moment je document in maakt. De tekst zal nu geplakt worden op de plek waar je je cursor had gezet.

Text clippings zijn stukjes tekst die je hebt opgeslagen als bestand.

Als je de text clippings gebruikt hebt, worden ze niet verwijderd. Je kunt ze dus gewoon blijven gebruiken.

We hebben de tips gebaseerd op OS X 10.11 El Capitan. Heb je zelf tips om productiever te werk te gaan op je Mac? Laat het weten in een reactie! We updaten dit artikel regelmatig.Dit artikel wordt u aangeboden door ComputerTotaal.nl

0 Reacties op: 5 Mac OS X tips voor gevorderden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.