7 tips voor het bewerken en opslaan van oude foto's

© PXimport

7 tips voor het bewerken en opslaan van oude foto's

Geplaatst: 18 april 2016 - 03:23

Aangepast: 14 december 2022 - 12:05

Redactie ID.nl

Oude foto's zijn leuk om te bewaren en zo nu en dan boven water te halen. Hier geven we een aantal tips voor het digitaliseren, repareren en opslaan van je oude foto's zodat je er nog heel lang van kunt genieten.

Veel mensen hebben een heleboel oude foto's van soms generaties terug. In sommige gevallen zijn deze foto's beschadigd of verkleurd, of misschien wil je ze graag kunnen bekijken zonder dat je zware, stoffige albums van zolder moet halen. Daarom is het een goed idee om ze in te scannen, te repareren en veilig op te slaan, zodat de originelen veilig weggeborgen kunnen blijven. Lees ook: Al je foto's bewerken doe je gratis met deze 20 fotoprogramma's.

1. Voorbereiding

Oude foto's zijn vaak stoffig. Voordat je ze gaat inscannen is het een goed idee om ze voorzichtig met een droog microvezeldoekje af te stoffen, zodat de stofdeeltjes niet op de scans te zien zijn. Foto's zijn ook gevoelig voor vingerafdrukken, dus probeer ze zoveel mogelijk bij de randen vast te houden.

Je scanner is waarschijnlijk ook stoffig en misschien ook wel vettig van vingerafdrukken, dus maak de plaat goed schoon en droog voordat je er een foto op legt.

2. Scannen

De meeste scanners hebben een optie voor het scannen van foto's, zodat de volledige foto gescand wordt zonder dat er in het resultaat randen omheen komen te staan.

Je bent waarschijnlijk niet van plan om je hele fotocollectie nogmaals in te scannen. Dus doe het meteen goed door een zo hoog mogelijke resolutie te selecteren, zodat je een zo hoog mogelijke kwaliteit afbeelding krijgt.

3. Repareren

Een hoge resolutie is ook van belang wanneer je de foto's wilt gaan bewerken. Roteer eerst je foto's als deze verkeerd om of op hun kant staan.

Zorg dat de gescande foto groot wordt weergegeven op je scherm en zoek over het hele oppervlak naar oneffenheden die je kunt bijwerken. Als er toch nog stofjes of beschadigingen te zien zijn, kun je deze problemen oplossen met een fotobewerkingsprogramma. Dit hoeft geen dure suite te zijn, maar zorg wel dat je een programma kiest dat goede reparatieopties biedt, zoals bijvoorbeeld GIMP (gratis).

 

© PXimport

GIMP een van de meest uitgebreide gratis fotobewerkingsprogramma's.

4. Kleur

Zoom helemaal uit en kijk of de algehele kleur van de foto in orde lijkt. Oude foto's zijn namelijk vaak verkleurd. In dat geval kun je de afbeelding vaak automatisch laten verbeteren, maar vaak geeft handmatig aanpassen een getrouwer resultaat.

5. Opslaan

Als je helemaal klaar bent met het bewerken van een foto, moet je deze in een zo hoog mogelijke kwaliteit opslaan. Dit neemt meer ruimte in beslag, maar als je de moeite genomen hebt om je fotocollectie in te scannen en te bewerken, is het eigenlijk nog belangrijker dat je deze op een degelijke manier opslaat. Het gaat hier tenslotte om een archief van al je dierbare foto's.

6. Ordenen

Om een bepaalde foto of fotoreeks snel terug te kunnen vinden, is het handig om je foto's op een voor jou voor de hand liggende manier te ordenen in een mappenstructuur - bijvoorbeeld op datum, gebeurtenis, locatie, enzovoorts.

7. Archiveren

Zorg dat je je foto's veilig opslaat, zodat al je werk niet voor niets is geweest. Een externe harde schijf is een goede optie, maar ik raad ook vooral aan om gebruik te maken van één of meer clouddiensten, aangezien een harde schijf kapot kan gaan, gestolen kan worden, of kwijt kan raken. Het is juist de bedoeling dat je digitale archief beschikbaar blijft, ook al zouden de originele foto's verloren gaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000