7 tips voor het bewerken en opslaan van oude foto's

Door: Chwhynny Overbeeke | 18 april 2016 07:23

How To

Oude foto's zijn leuk om te bewaren en zo nu en dan boven water te halen. Hier geven we een aantal tips voor het digitaliseren, repareren en opslaan van je oude foto's zodat je er nog heel lang van kunt genieten.

Veel mensen hebben een heleboel oude foto's van soms generaties terug. In sommige gevallen zijn deze foto's beschadigd of verkleurd, of misschien wil je ze graag kunnen bekijken zonder dat je zware, stoffige albums van zolder moet halen. Daarom is het een goed idee om ze in te scannen, te repareren en veilig op te slaan, zodat de originelen veilig weggeborgen kunnen blijven. Lees ook: Al je foto's bewerken doe je gratis met deze 20 fotoprogramma's.

1. Voorbereiding

Oude foto's zijn vaak stoffig. Voordat je ze gaat inscannen is het een goed idee om ze voorzichtig met een droog microvezeldoekje af te stoffen, zodat de stofdeeltjes niet op de scans te zien zijn. Foto's zijn ook gevoelig voor vingerafdrukken, dus probeer ze zoveel mogelijk bij de randen vast te houden.

Je scanner is waarschijnlijk ook stoffig en misschien ook wel vettig van vingerafdrukken, dus maak de plaat goed schoon en droog voordat je er een foto op legt.

2. Scannen

De meeste scanners hebben een optie voor het scannen van foto's, zodat de volledige foto gescand wordt zonder dat er in het resultaat randen omheen komen te staan.

Je bent waarschijnlijk niet van plan om je hele fotocollectie nogmaals in te scannen. Dus doe het meteen goed door een zo hoog mogelijke resolutie te selecteren, zodat je een zo hoog mogelijke kwaliteit afbeelding krijgt.

3. Repareren

Een hoge resolutie is ook van belang wanneer je de foto's wilt gaan bewerken. Roteer eerst je foto's als deze verkeerd om of op hun kant staan.

Zorg dat de gescande foto groot wordt weergegeven op je scherm en zoek over het hele oppervlak naar oneffenheden die je kunt bijwerken. Als er toch nog stofjes of beschadigingen te zien zijn, kun je deze problemen oplossen met een fotobewerkingsprogramma. Dit hoeft geen dure suite te zijn, maar zorg wel dat je een programma kiest dat goede reparatieopties biedt, zoals bijvoorbeeld GIMP (gratis).

GIMP een van de meest uitgebreide gratis fotobewerkingsprogramma's.

4. Kleur

Zoom helemaal uit en kijk of de algehele kleur van de foto in orde lijkt. Oude foto's zijn namelijk vaak verkleurd. In dat geval kun je de afbeelding vaak automatisch laten verbeteren, maar vaak geeft handmatig aanpassen een getrouwer resultaat.

5. Opslaan

Als je helemaal klaar bent met het bewerken van een foto, moet je deze in een zo hoog mogelijke kwaliteit opslaan. Dit neemt meer ruimte in beslag, maar als je de moeite genomen hebt om je fotocollectie in te scannen en te bewerken, is het eigenlijk nog belangrijker dat je deze op een degelijke manier opslaat. Het gaat hier tenslotte om een archief van al je dierbare foto's.

6. Ordenen

Om een bepaalde foto of fotoreeks snel terug te kunnen vinden, is het handig om je foto's op een voor jou voor de hand liggende manier te ordenen in een mappenstructuur - bijvoorbeeld op datum, gebeurtenis, locatie, enzovoorts.

7. Archiveren

Zorg dat je je foto's veilig opslaat, zodat al je werk niet voor niets is geweest. Een externe harde schijf is een goede optie, maar ik raad ook vooral aan om gebruik te maken van één of meer clouddiensten, aangezien een harde schijf kapot kan gaan, gestolen kan worden, of kwijt kan raken. Het is juist de bedoeling dat je digitale archief beschikbaar blijft, ook al zouden de originele foto's verloren gaan.

4 Reactie(s) op: 7 tips voor het bewerken en opslaan van oude foto's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 april 2016 11:05 ht
  Het probleem van een digitaal fotoarchief is meestal de tekst/ beschrijving van de foto. Bij clouddiensten zoals Google Photo, Flickr en OneDrive kun je dit prima plaatsen, maar voor het overzetten van de tekst van het ene systeem naar een ander weet ik geen oplossing. Teksten in metadata blijven wel bij de foto's bewaard, maar die zijn nogal verborgen en het is lastig om die te lezen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 april 2016 13:05 Anoniem
  Vooral paragraaf 6. Ordenen is heel nuttig. Echt een eye-opener.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2021 13:41 don.vanriet
  Adobe Lightroom had & heeft de nodige boekhoud functies aan boord, maar is helaas enige jaren geleden gestopt met de offline versie. Nu moet je een Adobe cloudaccount tegen een maandelijks bedrag gaan afnemen. Mocht je nog een oudere versie van de standalone versie kunnen bemachtingen: alles van ongeveer versie 5 is al prima bij de tijd, sommige RAW import functies ontbreken misschien. RAW's kan je echter volgens mij via Camera Raw extern converteren. Desgewenst naar een standaard DNG formaat dat rechtenvrij is
  Hèt grote voordeel van Lightroom is dat de originele file behouden blijft, de aangebrachte wijzigingen worden in een apart, veel kleinere file opgeslagen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2021 10:46 Fred Hermsen
  Voor het inscannen van foto's (afdrukken) kan ik de app Fotoscan van Google aanbevelen. Met je (iPhone) maak je eerst een totaal opname waarna de app je verwijst naar de vier hoekpunten en nog vier opnames maakt. Daarna gaat de app automatisch aan de slag door de foto af te kaderen en alle reflecties, etc. weg te halen. Het resultaat (voor een goede afdruk) doet niet onder met een scan uit de negatief scanner. Nabewerking zoals afkaderen is doorgaans niet nodig waardoor je snel door een stapeltje foto's heen bent.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.