1Password: Meer dan alleen een wachtwoordmanager

Door: jr-bookwalter | 10 juni 2015 12:02

How To

1Password is beschikbaar voor Mac, iOS, Windows, en Android. Het is onmisbaar voor desktop- en mobiele gebruikers die zowel online beveiliging als gemak willen hebben. Maar deze software kan veel meer dan alleen wachtwoorden opslaan.

Mensen die 1Password alleen gebruiken om log-ins en wachtwoorden op te slaan lopen een heleboel andere functies die in de desktopversies gebundeld zitten mis. (Voor de mobiele versie heb je een betaalde Pro-upgrade nodig om een aantal extra functies te ontgrendelen.) Lees verder om te leren hoe je je oude wachtwoordmanager een aantal nieuwe trucs kunt laten uitvoeren! Lees ook: Wachtwoorden herstellen met iCloud Sleutelhanger.

Creditcards

Natuurlijk heeft 1Password het veel gemakkelijker gemaakt om in te loggen op je favoriete websites, maar het kan ook prima betaalgegevens invoeren in online winkels - hoeveel verschillende creditcards of bankpasjes je ook gebruikt.

Met 1Password is het beheren van creditcards op de iPad even eenvoudig als het beheren van wachtwoorden.

1Password gaat ook veel verder dan de basisgegevens in Apple's eigen iCloud Sleutelhanger. Je kunt veel meer extra informatie opslaan, waaronder de uitgevende bank, gratis en internationale telefoonnummers, rente, pincodes en geldopname- of kredietlimieten.

Pro tip: Noteer de verzamelsystemen van je kaart in het Notes veld van elke kaart, zodat je kunt zie waarmee je de meeste punten kunt verzamelen tijdens het winkelen.

Beveiligde notities

We zijn grote fans van Evernote, maar als je het aantal apps op je apparaten wilt verminderen, is de ingebouwde Secure Notes-functie van 1Password erg handig. Het is niet zo robuust als Evernote, maar 1Password beveiligt notities met dezelfde fraudebestendige geauthenticeerde encryptie die voor wachtwoorden gebruikt wordt - en dat geldt ook voor bestanden die eventueel aan die stukken data vastzitten. Net als andere 1Password categorieën kunnen gebruikers ook tags toevoegen, waardoor informatie gemakkelijker is terug te vinden door middel van een zoekopdracht.

Voeg beveiliging toe aan je notities door 1Password te gebruiken in plaats van Apple's ingebouwde app.

Pro tip: Markeer het ster-icoontje om frequent gebruikte notities aan je Favorites toe te voegen voor snellere toegang.

Lidmaatschaps- en spaarkaarten

Je hebt waarschijnlijk allerlei plastic kaartjes van frequent-flyer-programma's, spaarkaarten van winkels enzovoorts in je portemonnee zitten. Maar hoeveel van die kaartjes moet je nou eigenlijk in je zak hebben zitten? Wat vind je van nul?

Haal al die kaartjes uit je portemonnee door ze in 1Password in te voeren.

1Password heeft twee handige Memberships en Reward Programs categorieën, die gebruikt kunnen worden om al die cijfers in te vullen en je sleutelhanger of portemonnee wat minder vol te maken.

Pro tip: De eerstvolgende keer dat je een auto huurt of online een vlucht boekt, kun je je kaartjes thuis laten - ze staan veilig in de mobiele app opgeslagen, mocht je ze nodig hebben.

Online identiteiten

Veel mensen hebben online meer dan één identiteit - eentje voor het werk en eentje voor privé, bijvoorbeeld. Zo willen freelancers misschien dat betalingen en de bijbehorende correspondenties naar een zakelijk adres gestuurd worden, terwijl persoonlijke dingen zoals een creditcard en energierekeningen direct naar je huis of appartement gestuurd moeten worden.

Je hoeft geen geheime identiteit te hebben om gebruik te maken van 1Password's Identities functie.

Webbrowsers zijn doorgaans niet erg goed in het onthouden van gegevens voor meer dan één gebruiker tegelijk, maar 1Password kan dit prima. Maak gewoon een apart item aan in de Identities categorie, geef het een unieke naam en de volgende keer dat je een specifieke online identiteit nodig hebt, kun je gewoon het bijbehorende item selecteren.

Pro tip: Stel de eerste identiteit in, gebruik vervolgens de Duplicate-optie en pas deze aan zodat je minder hoeft te typen.

Vergunningen en paspoorten

We leven nog niet in een toekomst waarin smartphones fysieke identificatiekaarten kunnen vervangen, zoals een rijbewijs of paspoort, maar dat wil niet zeggen dat het geen goed idee is om de informatie die op die documenten staat veilig geback-upt te hebben, mochten ze gestolen worden of kwijtraken.

Gebruik 1Password om een virtuele back-up van paspoorten en ID-kaarten op te slaan voor het hele gezin.

Opnieuw is 1Password de redder in nood, met Driver's License en Passports categorieën die speciaal bedoeld zijn om gegevens van deze gevoelige documenten op te slaan.

Pro tip: Scan de originele documenten en hang ze aan de elektronische versies in plaats van op vakantie fotokopieën mee te zeulen.

Softwarelicenties

Hoewel de Mac App Store serienummers en licentiecodes grotendeels heeft afgeschaft, worden er nog veel titels buiten de virtuele etalage van Apple verkocht. 1Password is een geweldige manier om belangrijke eigendomsgegevens te beheren.

1Password kan ook serienummers en licentiecodes voor software die buiten de Mac App Store is aangeschaft opslaan.

1Password kan versienummers, aankoop- en supportinformatie en de prijs van software bijhouden, dit alles met een fleurig icoontje rechtstreeks vanuit de applicatie zelf.

Pro tip: Maak snel nieuwe entries aan door de applicatie naar Software Licenses te slepen, waarbij meteen het huidige versienummer weergegeven wordt.

Burgerservicenummer

Het zal nu niet echt een verrassing zijn dat 1Password ook een categorie heeft waarin je burgerservicenummer - de reeks getallen waarmee je identiteit geverifieerd kan worden - opgeslagen kan worden.

Laat je burgerservicenummer veilig thuis en laat 1Password het voor je onthouden.

Pro tip: Voer de burgerservicenummers van je hele gezin in, inclusief die van kinderen of grootouders voor wie je zorgt.

Bankrekeningen

Niet iedereen heeft meer dan één bankrekening nodig, maar als dat voor jou wel geldt, kan 1Password je rekeningnummer, pincodes of spaarrekeningen veilig opslaan - dit is extra handig voor een nieuwe generatie bankcliënten die weinig behoefte aan papieren afschriften hebben.

Hoeveel bankrekeningen je ook hebt, 1Password bewaart de gegevens ervan op een veilige manier.

Pro tip: Vergeet het adres van je bank en IBAN- of SWIFT-codes niet toe te voegen. Deze kun je nodig hebben voor internationale betalingen.

0 Reactie(s) op: 1Password: Meer dan alleen een wachtwoordmanager

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.