Aanpak vervuilde productie smartphones

Door: telegraaf-nl | 18 april 2012 07:00

Algemeen

Productie van veel metalen voor het maken van smartphones gebeurt onder embarmelijke omstandigheden. Van structurele verbeteringen van arbeidsomstandigheden wereldwijd is ondanks beloften geen sprake.  

Uit onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) en organisaties in Afrika dat maandag verschijnt blijkt dat hoewel producenten hun goede wil toonden, in de hele productielijn van metalen de werkomstandigheden onder de normen van de VN blijven.

Onder leiding van het Nederlandse ministerie van Buitenlande Zaken moeten maatschappelijke organisaties, elektronicabedrijven en beleidsmakers deze week tot concrete ingrepen te komen.

Goud in Mali

Aangekaart worden vooral wanpraktijken bij de winning van kobalt in Congo, tin in Indonesië en goud in Mali aan te pakken.

Tin, kobalt en stukjes goud voor de miljoenen smartphones worden volgens Somo nog altijd onder slechte omstandigheden uit mijnen gehaald. Bij de winning worden giftige stoffen gebruikt, waartegen onvoldoende bescherming zou zijn.

Batterijen

Van alle kobalt uit mijnen wordt 40% verwerkt in oplaadbare batterijen voor smartphones en laptops. In Congo stuitte Somo op de gedwongen verhuizing van hele dorpen van mijnwerkers die actief zijn in kobalt en koper.

In hun nieuwe woonplek Kimfumpa zijn volgens onderzoek door Somo met Congolese organisatie bijvoorbeeld geen schoon drinkwater, vruchtbare landbouwgrond, scholen of gezondheidszorg aanwezig.

Luchtverontreiniging

Steden in Congo in het mijnbouwgebied kampen met ernstige luchtverontreiniging door de vrachtwagens die dag en nacht op en neer rijden naar de mijnen, aldus Somo. Het drinkwater zou zwaar vervuild zijn, de bodem teveel aangetast door landbouw.

Lees hier alles over digitaal nieuws

0 Reactie(s) op: Aanpak vervuilde productie smartphones

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.