Al je films, games en muziek in het thuisnetwerk

Door: richard-veenstra | 12 februari 2016 07:40

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Een slim huis moet natuurlijk ook leuk zijn om in te wonen. Als het om entertainment gaat, zijn er genoeg interessante dingen te bedenken: gameconsoles die je in je netwerk kunt integreren, een karaokesysteem met je smartphone als middelpunt of een piano die liedjes kan spelen van internet.

Als je het over slim entertainment in je huis hebt, denk je al snel aan muziek in meerdere ruimtes afspelen of films via een thuisnetwerk op verschillende apparaten af te spelen. Maar er zijn meer interessante dingen te bedenken, in dit artikel lees je een paar leuke opties. Lees ook: 8 tips voor het vinden van de perfecte koptelefoon.

Draadloos media streamen

Er is al veel over geschreven: draadloos genieten van films en muziek op je normale of slimme televisie. Heb je een smart-tv, dan kun je vaak direct vanaf je iPad met AirPlay of met een Android-toestel via bijvoorbeeld DLNA inhoud streamen. Heb je geen slimme televisie, dan kun je altijd een kastje zoals de Apple TV of de Google Chromecast aan je tv hangen en hier inhoud naartoe streamen. Vanaf een laptop kun je overigens ook inhoud naar een tv streamen. Als je een nieuwere pc met tenminste Windows 8.1 hebt, dan kun je via WiDi een draadloos scherm zoals een smart-tv als weergavemedium selecteren. Hiervoor kijk je bij Apparaten / Projecteren / Een draadloos beeldscherm toevoegen. Voor mobiele apparaten kun je ook de software Miracast gebruiken, dit wordt onder andere door Windows Phone en Android ondersteund.

De Chromecast is een goedkoop apparaatje dat je televisie slim maakt.

Muziek in alle ruimtes

Een stapje verder dan media naar je tv streamen, is het meenemen van muziek door je gehele huis. Hier stream je niet simpelweg muziek naar één bepaalde ontvanger, maar kun je geluid naar verschillende ontvangers sturen. Stel, je luistert een album op Spotify in je huiskamer en wilt de rest van het album horen terwijl je in bad ligt. Er is een aantal aanbieders die hier oplossingen voor aanbieden, maar weet wel dat dit soort oplossingen niet goedkoop zijn. Je moet in alle vertrekken waar je naar de muziek wilt kunnen luisteren luidsprekers installeren. Deze hebben een wifi-ontvanger aan boord en kun je eenvoudig via een app op je smartphone of tablet aansturen. Een bekende fabrikant van zo'n systeem is Sonos.

Je kunt in elke kamer een Sonos-luidspreker installeren en via de app kiezen op welke luidsprekers de muziek moet worden weergegeven. Een andere mogelijkheid is om muziek op meerdere luidsprekers weer te geven, zo kun je dus in je woonkamer en in de badkamer van dezelfde muziek genieten. Omdat het systeem de muziek perfect synchroon in alle ruimtes weergeeft, kan het wel een kleine vertraging opleveren. Dit betekent dat als je op de afspeelknop op je smartphone tikt, het een seconde kan duren voor de muziek over de luidsprekers klinkt. Met de app kun je zelfs in verschillende vertrekken andere muziek afspelen. Vergelijkbare multiroom-systemen zijn samen te stellen met producten van bijvoorbeeld Teufel Raumfeld of Denon HEOS.

Met een multiroom-oplossing van Sonos (of andere merken zoals Teufel en Raumfeld) kun je in elke ruimte naar dezelfde muziek luisteren, dan wel voor verschillende vertrekken andere muziek uitzoeken.

Bluetooth-speakers

Om muziek in verschillende vertrekken te kunnen luisteren, kun je ook voor een simpelere oplossing kiezen. Een goedkope bluetooth-luidspreker hoeft maar een paar tientjes te kosten en via het instellingenmenu op je smartphone stream je gemakkelijk muziek naar de luidspreker. Het synchroniseren van muziek naar twee luidsprekers is met deze goedkope optie niet mogelijk.

Afstandsbediening

Je kunt je smartphone of tablet als afstandsbediening voor je normale televisie of smart-tv gebruiken om bijvoorbeeld snel naar Netflix-films te zoeken. Welke app voor jou interessant is, hangt af van je televisie, eventuele randapparatuur als een Chromecast of Apple TV en wat voor smartphone of tablet je gebruikt. Enkele apps zijn Apple Remote, Samsung SmartView, Panasonic TV Remote en LG TV Remote. Voor meer informatie kijk je het beste op de website van de fabrikant van je televisie.

0 Reactie(s) op: Al je films, games en muziek in het thuisnetwerk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.