Altijd weten waar je kind is

Door: dirk-schoofs | 27 maart 2016 08:12

Blog

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Altijd weten waar je kind is. Waarschijnlijk klinkt dit bij veel ouders als muziek in de oren. Het kan, er bestaan tracking-apps en wearables die zorgen dat je constant in verbinding blijft met je kind. Toch is er een schaduwzijde aan dit soort oplossingen.

Doe even de proef. Hoeveel kilometer mag een kind van 8 - of nog liever, jouw kind - zonder toezicht van huis? Hoe ver mocht jij zelf als kind zonder ouderlijke bemoeienis van huis? En je grootvader? De Britse organisatie Natural England toont met een landkaart hoe in vier generaties tijd kinderen uit dezelfde familie het recht op zwerven volledig zijn kwijtgeraakt. Lees ook: Online privacy bestaat niet - Maar zo kom je er wel het dichtste bij.

Vandaag de dag willen we met tracking-apps het territorium waar jongeren zonder toezicht mogen zwerven, verkleinen tot armafstand. Wat mijn eigen jeugd betreft, durf ik het niet met dezelfde woorden als de Amerikaanse schrijver Bill Bryson zeggen, maar het gaat wel in die richting: "Wij kinderen werden om acht uur 's ochtends de deur uit gezet. We mochten niet binnenkomen, tenzij we in de fik stonden of overvloedig bloedden."

Steeds binnen bereik

Door de jaren heen plaatsen ouders hun kinderen steeds meer onder constant toezicht. Kinderen spelen steeds meer binnen of in eigen tuin, het buitenspeelterritorium wordt kleiner, terwijl de mogelijkheden van ouderlijk toezicht steeds toenemen. Ouders houden hun kroost constant binnen communicatieafstand, waarbij de smartphone de informatienavelstreng vormt tussen ouders en kind, in twee richtingen. We kunnen het jongeren haast niet kwalijk nemen dat ze van dit kanaal misbruik maken. Iedere schooldirectie herkent incidenten van woeste ouders die nog tijdens de les aankloppen omdat zoon- of dochterlief hen een berichtje had gestuurd dat de 'bitch van Engels' hen daarnet alweer straf heeft gegeven. Instant-communicatie in handen van onevenwichtige mensen maakt niet vrijer, integendeel. Dit als eerste waarschuwing voor apps waarmee je het reilen en zeilen van het jonge volkje al te dicht volgt.

Trackers

Track & trace

Apps om je kinderen te volgen, gebruiken allemaal gps, zodat jij op een plattegrond kunt aflezen waar je telg zich bevindt. Je installeert de app op de smartphone of tablet van je kinderen en schakelt de gps-functie in. Vervolgens nodig je hen uit om bij jou in de groep te komen en je accepteert de uitnodiging. Een toepassing van het Nederlandse Tizzer is WheresApp. De maker, Eric Bastiaansen, beweert dat Weresapp tot op vijf meter nauwkeurig meet. Daartoe zou dit vernuft de informatie van satellieten en telefoonmasten combineren. De app bevat overigens een bel-direct-knop, waarmee de ouder en het kind elkaar onmiddellijk vanuit de app kunnen bereiken, terwijl de ouder ondertussen de locatie van het kind ziet. Dat de app gratis is, blijkt misleidend. Wie goed zoekt, leest op de site dat je licenties kunt kopen om de veiligheid, functionaliteit en stabiliteit te verhogen.

WheresApp

Score 2 sterren

Prijs Gratis

Omvang 14,5 MB

Wheresapp is een typische gps-tracker die aangeeft waar je familieleden zijn.

WheresApp is lang niet de enige app waar je je kind mee in de gaten kunt houden. Je ziet hier nog tien typische tracker-apps voor de iPhone. Wij zijn er niet erg positief over. Voor één app willen we je zelfs waarschuwen: InoSpy. Deze app stuurt de gps-locatie van de mobiele telefoon iedere 30 minuten door én houdt ook de gegevens bij van alle inkomende en uitgaande gesprekken. Je moet je iPhone-toestel ook jailbreaken en het kost je 16 dollar per maand.

Family Locator Sygic

Life 360 Family Locator

Mama Bear Family Safety

Find My Kids - Footprints

Trax GPS Tracker

Familonet Locator

Family Tracker

Amber Alert GPS

InoSpy

Looqi

De Looqi kan tegen een stootje.

Niet buiten de veilige zone

De apps die je hiervoor zag, zijn allemaal typische track-apps. Er zijn ook enkele opvallende nieuwe toepassingen, die zich door hun insteek onderscheiden.

Er zijn volgsystemen die werken op basis van een veilige zone. Wanneer het kind die zone verlaat, ontvangt de ouder een waarschuwing. Een mooi voorbeeld hiervan is een nieuw product My Bino. Het gaat om een rubberen armbandje in combinatie met een app. De iPhone produceert een sirenegeluid wanneer je kleuter te ver van je is verwijderd.

Hoe breed die veilige zone is, hangt af van de gevoeligheid die je instelt in de app. Omdat de verbinding met bluetooth wordt gemaakt, bedraagt de maximale afstand 35 meter. De batterij van dit armbandje gaat een jaar mee. My Bino is bedoeld om te vermijden dat je peuter op het strand wegloopt terwijl je bent ingedommeld. De app toont echter geen locatie, je weet dus nooit in welke richting je bambino de benen heeft genomen. Als je de dreumes in een menigte kwijt bent, heb je er weinig aan.

Creëert dit dus geen vals veiligheidsgevoel? Mathieu Cardinael, de uitvinder van My Bino: "Het blijft de verantwoordelijkheid van de ouders om hun kind in het oog te houden. Wij bieden een oplossing waardoor ouders zich meer op hun gemak zullen voelen omdat ze gewaarschuwd worden wanneer hun kinderen afdwalen." De makers brengen dit jaar een soortgelijke oplossing, bestemd voor oudere dementerenden, waarbij de verpleging een waarschuwing ontvangt als oma in het rusthuis op stap gaat.

Laat je via de smartphone waarschuwen wanneer de drager van dit armbandje buiten de veilige zone gaat.

My Bino

Score 4 sterren

Prijs Gratis app, armbandje kost € 18,95

Omvang 18,9 MB

1 Reactie(s) op: Altijd weten waar je kind is

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 maart 2016 17:33 Anoniem
  Dit maakt het volgens mij onveiliger; je moet het zo zien: mensen met slechte bedoelingen kunnen die tracker hacken en weten zo waar je kind is en kunnen dan ook ervoor zorgen dat het lijkt dat je kind op de ene plaats is (bv. de speeltuin) maar in feite al ergens anders is.

  De meeste ontvoeringen, kinderverkrachtingen gebeuren trouwens meestal door mensen die je kent dus je zou je dus meer moeten zorgen maken dat je partner iets doet dan een onbekend met slechte bedoelingen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.