Ancilla Tilia: 'We zijn aan het vertrutten'

Door: jasper-bakker | 05 april 2015 09:45

Blog

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Van fotomodel naar activiste. Van presentatrice naar privacyvoorvechter. Van Amsterdam naar Berlijn. Nederland verliest niet alleen Ancilla Tilia. Volgens haar raakt Nederland steeds meer vrijheid, privacy en creativiteit kwijt.

Van Nederland naar Duitsland

Waarom ga je weg, waarom verlaat je Nederland?

"Ik heb Amsterdam de afgelopen tien, vijftien jaar zien vertrutten. Ik woon nu zo'n tien jaar in Amsterdam en het is geen vrijbuitersstad met creatievelingen meer. Het is een dure, conservatieve stad geworden. Eigenlijk een soort groot dorp, met dorpse mentaliteit. Daarbij worden er steeds meer regeltjes opgelegd en wordt het je als burger en als ondernemer steeds moeilijker gemaakt."

"Kijk maar naar de sluitingstijden van uitgaansgelegenheden: die zijn steeds vroeger geworden. Het gaat me niet om de alcohol, maar om het klimaat voor bruisende ideeën. Het lijkt nu een negen-tot-vijfomgeving, terwijl nachtburgemeester Mirik Milan daar de laatste tijd wel heel hard tegen heeft gevochten. Toch is het Amsterdamse imago weg, het beeld van vrije, creatieve stad dat veel buitenlanders hebben. We houden wel heel graag vast aan dat beeld, maar het klopt niet meer. Zeker niet in vergelijking met andere wereldsteden. Zoals Berlijn."

Dus je bent Amsterdam beu en niet Nederland? Waarom ga je dan niet naar een stad als Rotterdam?

"Ik ben gek op Rotterdam en kom daar ook vandaan. Dus dat is: been there, done that. Bovendien gelden daar ook regels waar ik me door bekneld voel. Nederland heeft steeds meer inperking van mensen die niet binnen de lijntjes kleuren. Je mag buiten op straat geen biertje drinken, je mag binnen niet roken. Van de brandweer moet de deur van een horecagelegenheid naar buiten toe open gaan, van de gemeente moet die deur juist naar binnen toe open. Je kunt voor elk een boete krijgen."

"Daarbij leveren we ook steeds meer privacy in. Neem bijvoorbeeld preventief fouilleren, dat is mij ook overkomen. De politie zet dan een bepaald gebied af, wat als een risicogebied wordt beschouwd, en iedereen daarin wordt dan gefouilleerd. Naast mij een oud vrouwtje en een Marokkaan. En ikzelf, terwijl ik gewoon met vriendinnen thee aan het drinken was. In het 'risicogebied' van De Pijp. Dat druist zó tegen mijn gevoel van vrijheid in!"

Dat is in Duitsland niet het geval? Is het daar zoveel beter?

"In Duitsland zijn ze veel meer en veel bewuster bezig met privacy en vrijheid. Ook op nationaal en politiek niveau. Kijk maar naar de reacties op de onthullingen door Edward Snowden over het werk van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA."

"Maar het speelt vooral in Berlijn, denk ik. Berlijn is een creatieve broedplaats. Dat weet ik omdat veel vrienden van me al daarheen zijn verhuisd. Vergeet niet dat Duitsland heel groot is en dat je daar flink verschillende gebieden hebt. Zo is bijvoorbeeld een stad als München wat conservatiever."

Helpt het dat Duitsland een pijnlijk privacyverleden heeft, met de DDR en de Stasi? En Nederland niet?

"Ik denk het wel. Voor ons is de vrijheidsinperking van de Tweede Wereldoorlog zo lang geleden. En we denken graag dat we toen zo goed waren, met het verzet en hulp aan onderduikers. Maar vergeet niet onze goede administratie! Onze registratie van joden die de nazi's enorm heeft geholpen."

"Sommige mensen vinden dit een extreme uitspraak van me, maar ik zie dat nu weer gebeuren. Met Marokkanen, moslims en meer. De omstandigheden vertonen gelijkenissen: economische wanhoop, weinig banen, veel immigranten en registratiesystemen."

"Toen ik hoorde van Wilders' voorstel voor een 'kopvoddentax' duurde het even voordat bij mij het muntje viel. Dat gaat natuurlijk helemaal niet om belasting. Het gaat om registratie, om lijsten te kunnen maken. Volgens sommige definities ben ik ook allochtoon. Mijn moeder is namelijk in België geboren."

4 Reactie(s) op: Ancilla Tilia: 'We zijn aan het vertrutten'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 april 2015 12:20 MarkS90
  Aardig artikel waaruit blijkt dat de Nederlander inderdaad niet om privacy geeft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 april 2015 14:40 Anoniem
  Knappe meid en heeft helemaal gelijk!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 april 2015 15:49 Anoniem
  Kan haar standpunt alleen maar onderstrepen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2015 00:39 Anoniem
  Ze weet weer niet waar ze over praat want in Duitsland is het juist nog erger
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.