Apple onder vuur: wederom hoge boetes aanstaande

© PXimport

Apple onder vuur: wederom hoge boetes aanstaande

Geplaatst: 3 mei 2022 - 10:16

Aangepast: 25 november 2022 - 11:36

Wesley Akkerman

Apple komt deze week in het nieuws vanwege boetes van ongekende proporties. Beide zaken hebben te maken met machtsmisbruik, maar staan verder los van elkaar. De eerste zaak heeft betrekking op de betaalchip, de tweede op een betaalsysteem voor datingapps.

We beginnen bij de Europese Commissie. Die concludeert namelijk in een voorlopige conclusie dat Apple zijn macht misbruikt op de markt voor mobiele betalingen. Dergelijke betalingen verlopen via een nfc-chip in een smartphone. Wanneer je de chip activeert en een betaalmiddel instelt, dan kun je contactloos afrekenen bij inmiddels het gros van de pinautomaten.

Op Android is het zo dat je je eigen bank kunt instellen als betaalmiddel, of anders een dienst als Google Pay of PayPal. Echter, op iOS is het zo dat je alleen gebruik kunt maken van Apple Pay. Daarmee beperkt Apple dus de concurrentie op zijn platform, zo luidt de voorlopige conclusie. Dat beperkt tevens “de innovatie en de keuze voor consumenten”.

Dit is slechts het begin van de procedure. Apple krijgt nu de kans om te reageren op de beweringen. De Europese Commissie maakt overigens duidelijk dat zo’n voorlopige conclusie niet leidend is in het onderzoek naar het bedrijf en dat de uitkomst derhalve dus niet vaststaat. Het staat in elk geval onomstotelijk vast dat Apple de toegang tot de chip beperkt.

Mocht dit slecht aflopen voor Apple, dan hangt het bedrijf een boete van enkele miljarden boven het hoofd; veel meer dan Microsoft of Google ooit gekregen hebben. De Europese Commissie is in staat een boete van maximaal tien procent van de jaarlijkse omzet op te leggen. Apple had een omzet van 36 miljard dollar (meer dan 34 miljard euro).

Klachten vanuit PayPal

Deze bal kwam onder meer aan het rollen door klachten vanuit concurrerende bedrijven, zoals PayPal. Die betaaldienst wil dezelfde opties aanbieden zoals op Android, maar is daartoe nu niet in staat. Inmiddels is het wel zo dat Apple de nfc-chip beschikbaar stelde voor andere ontwikkelaars, maar het is nog altijd niet mogelijk betalingen uit te voeren.

Wel is het mogelijk een betaling te ontvangen via een iPhone met zo’n chip aan boord. Dat is een verandering die Apple onlangs doorvoerde. Dat is niet de verandering waar concurrerende partijen op hoopten, waardoor de klachten dus blijven bestaan. Dit onderzoek naar Apple begon formeel in juni 2020, maar de eerste klachten verschenen reeds in 2019.

Apple onder vuur: wederom hoge boetes aanstaande-18712989

© PXimport

Het gedoe met datingapps

Ondertussen speelt er nog een andere zaak voor Apple: het gedoe met datingapps. Apple staat het niet toe dat iOS-apps gebruikmaken van betaalsystemen van derde partijen. Echter, voor datingapps is een uitzondering gemaakt. Maar dat is voor marktwaakhond ACM niet genoeg. Daarom legde de organisatie eerder al een flinke boete op van vijftig miljoen euro.

Apple heeft de kans om mee te denken over de implementatie van het betaalsysteem, maar laat de boel een beetje verzaken. Inmiddels leverde het bedrijf een voorstel in bij de Autoriteit Consument en Markt, maar die laat nu weten dat af te wijzen. Hoewel de ideeën inmiddels verbeteren, is het zo dat die niet voldoende zijn voor de Europese en Nederlandse wetgeving.

In het nieuwe voorstel stelt Apple voor dat appmakers een betaalsysteem van een derde partij of het Apple-systeem kunnen gebruiken; niet allebei. Ook moeten de makers een waarschuwing afgeven dat ze gebruikmaken van een betaaloptie die niet in handen is van het bedrijf. Daarnaast moeten ontwikkelaars nog steeds 27 procent van de omzet aan Apple geven.

De ACM bereid nu een nieuwe dwangsom voor. Hoe hoog dat bedrag wordt, is op moment van schrijven nog onduidelijk. De strijd tussen Apple en de marktwaakhond sleept al maanden voort. In december werd besloten dat Apple veranderingen moest doorvoeren aan de App Store, maar sindsdien ligt het bedrijf dwars.

De hoogste boete?

In de praktijk komt het haast niet voor dat de EU besluit om tien procent van de jaaromzet als boete rekenen voor bedrijven. Maar als dat wel gebeurt, dan is 3,4 miljard euro waarschijnlijk de hoogste boete die Apple moet betalen. Die boete komt niet in de buurt van het bedrag dat Apple eerder in 2020 moest betalen in Frankrijk.

Iets meer dan twee jaar geleden besloot de Franse variant van de ACM dat Apple een bedrag van 1,1 miljard euro moest betalen. Ook toen ging het om concurrentiebeperkende praktijken, waardoor de markt “gesteriliseerd” werd. Apple bepaalt namelijk de prijs voor zijn producten en wie die producten mag verkopen, behalve voor de iPhone.

De Franse ACM (de Autorité de la Concurrence) vond destijds dat het bedrijf daarmee in feite een kartel hanteert. De grote vraag is nu of de Europese Commissie hier overheen gaat.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000