Apple raakt $100 miljard beurswaarde kwijt

Door: telegraaf-nl | 08 januari 2012 13:15

Algemeen

Apple is sinds begin december vorig jaar $100 miljard aan beurswaarde kwijtgeraakt. Geruchten over afnemende verkopen in het eerste kwartaal van zijn nieuwe smartphones trokken het aandeel onder $100, maar zetten ook beursgenoteerde toeleveranciers terug.

Op Wall Street zakte het concern dit jaar 8,3%. De smartphones zijn nog altijd goed voor 60% van de groepsomzet van Apple, terwijl zijn inkomsten uit de iPad terug ging. De nieuwe Apple Watch draagt nog nauwelijks bij als vervanger van de kaskraker.

Schattingen omlaag

Op 26 januari presenteert Apple zijn kwartaalcijfers, inclusief zijn belangrijke eindejaarsverkopen van 2015. Zowel UBS als RBC verlaagde hun schattingen voor iPhoneverkopen. De Amerikaanse grootmacht sloot donderdagavond nog eens 4,2% lager op Wall Street. Het grootste technologiebedrijf zakte voor het eerst in veertien maanden onder de $100 per aandeel. Analist Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberg Vermogensbeheer is desondanks positief over Apple. ,,Apple presteert volgens verwahchtingen van een meerderheid van analistenrapporten boven de huidige prestaties. Er zit meer in het vat, verwijst hij naar de ingeschatte verkoopresultaten en de 43 koopadviezen van analisten, met slechts een verkoopadvies en zeven die beleggers aanraden dit aandeel te houden. ,,Terwijl het sentiment rond Apple veel negatiever is geworden. Uit die rapporten blijkt een koerspotentieel van nog eens dik 49%, terwijl analisten de koersdoelen gemiddeld niet hebben verhoogd. ,,Eigenlijk is dit een hard buy, zegt Zwanenburg.

Gebrek aan informatie

Marktonderzoeker Jeffries hekelde het gebrek aan informatie van Apple. Toeleveranciers meldden afgelopen weken minder productie, werknemers bij chip- en hardwaremaker zouden in Azië zelfs vervroegd op vakantie zijn gestuurd, maar Apple meldde niets. Volgens Reuters heeft de grote producent Hon Hai over december 20% minder omzet gedraaid, vanwege de inzakkende vraag vooral uit China.

Sector omlaag

Het is gedeelde smart in de hele sector. Vrijdag meldde Samsung, dat onderdelen voor Apple levert, ondanks een goede winst en omzet een tegenvallende smartphonemarkt te zien.

Lees hier al het nieuws over technologie

0 Reactie(s) op: Apple raakt $100 miljard beurswaarde kwijt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.