Apple verrast met goede omzet

Door: telegraaf-nl | 27 juli 2016 09:14

Nieuws

Apple heeft zijn winst over zijn derde kwartaal verbeterd tot $1,42 per aandeel, tegen een verwachting van $1,38. Zijn aandeel schoot nabeurs met 6,8% omhoog, ook op de positieve vooruitblik voor de rest van het jaar.

Het technologiebedrijf uit Cupertino boekte een kwartaalomzet van $42,4 miljard (€38,6 miljard), waar $42,09 miljard was ingeschat door marktvorsers. De winst viel over een jaar gemeten 27% terug tot $7,8 miljard. De omzet zakte over het kwartaal afgezet tegen dezelfde maanden in 2015 met 14,6% op jaarbasis. De verkopen in de groeimarkt China verminderden met 33%. Lees ook: iOS 10 - Opvallend en de moeite waard.

Geen product

Apple kwam bovendien, niet geheel onverwacht, met geen enkele nieuwe productaankondiging. Voor het volgende kwartaal stelt het bedrijf tussen  $45,5 tot $47,5 miljard omzet te kunnen boeken, waar $45 miljard werd becijferd door analisten.

De meeste analisten gingen vooraf al uit van een stevige daling in verdiensten, maar schatten in dat die uiteindelijk weinig effect op de aandelenprijs zou krijgen. De marge van Apple bleef met 38% ook in lijn met wat de markt dacht (37,9%).

iPhone-bedrijf

Nog altijd blijkt Apple vooral een iPhone-bedrijf te zijn. Verreweg de meeste inkomsten van Apple zijn afkomstig van de smartphoneserie.  Apple verkocht in zijn vorige kwartaal 40,4 miljoen iPhones, tegen 39,9 miljoen verwachting van analisten van FactSet StreetAccount. Dat aantal verkochte toestellen is 21% minder dan in hetzelfde kwartaal in 2015.

De gemiddelde prijs is gezakt met $47. Dat viel binnen de verwachtingen.

Verlies China

Apple verliest in Aziatische markten terrein aan Chinese concurrenten Huawei, Oppo en Xiaomi. Die verkochten aanvankelijk goedkopere toestellen, maar leveren inmiddels toestellen in de hogere prijsklasse dan Apple's iPhone SE. In september komt naar verluidt de nieuwe iPhone 7 op de markt. Die zou in functionaliteiten niet veel afwijken van de iPhone 6s.

0 Reactie(s) op: Apple verrast met goede omzet

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.