Belegger eist sneller vernieuwing van Apple

Door: telegraaf-nl | 27 april 2012 14:34

Algemeen

Snel vernieuwen of afgestraft worden door beleggers. Dat lot wacht Apple, nadat zijn kwartaalresultaten met een 13% lagere omzet op Wall Street werd afgestraft. ,,Beleggers eisen vernieuwing, zegt Apple-volger Wim Zwanenburg van vermogensbeheerder Stroeve & Lemberger na de verkapte omzetwaarschuwing.

Apple ging na presentatie van zijn cijfers in de nabeurshandel met 20% onderuit.

Op de koersenborden voor de handel vanmiddag op Wall Street staat een koersverlies van 7%. Na 53 kwartalen met veelal recordgroei heeft het grootste technologieconcern ter wereld opvallend weinig krediet over na het tegenvallende driemaandsresultaat.

Twijfel

,,Dit kwartaalresultaat voorspelt ook niet veel goeds. De twijfel heeft toegeslagen onder beleggers, verklaart Zwanenburg de koersval.

Apple meldde de grootste terugval in omzet in dertien jaar. De omzet zakte in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar tot 50,6 miljard dollar, van 58 miljard dollar een jaar eerder.

De verkoop van iPhones bedroeg 51,2 miljoen stuks, tegen 61,2 miljoen vorig jaar. Het is voor het eerst sinds de introductie van de iPhone in 2007 dat de smartphone minder goed werd verkocht.

Grote gevolgen

Apple had in januari gewaarschuwd voor de lagere omzet in de afgelopen periode. ,,Maar dit is veel erger dan verwacht, aldus Zwanenburg. ,,Als deze daling in de middag bewaarheid wordt op de beurs, dan kan dat grote gevolgen krijgen.

Vanwege de omvang van het bedrijf, wordt op Wall Street gevreesd voor de noteringen van tientallen toeleveranciers. De future op de Nasdaq noteerde rond half drie 1% lager.

De nettowinst kwam uit op 10,5 miljard dollar, tegen 13,6 miljard dollar in de eerste drie maanden van 2015.

Omslag bereikt

,,Met deze resultaten is een omslag bij Apple bereikt. Traditioneel werd Apple bewonderd vanwege de continue groei. Die lijkt voorbij, met name bij de iPhones. Die maken nog altijd 65% van zijn groepsomzet uit, nog altijd fors, terwijl er weinig productvernieuwing zichtbaar is, stelt de Apple-volger. ,,Dat stelt de markt niet tevreden.

Apple heeft een serie vernieuwingen op de plank liggen, voor Apple Pay, Apple Music en Apple Car. Ook zijn diensten worden aangepast. Maar het is te weinig, oordeelt de markt. ,,Apple kan absoluut nog vernieuwen, het heeft een enorme kracht op dat vlak maar het gaat niet snel genoeg, zegt Zwanenburg.

iPhones

,,De updates voor de volgende iPhones6 zijn te beperkt geweest, eerder tussenmodellen, en geen vernieuwingen. De iPhone 7 die in het najaar komt, zal echt moeten verrassen, meent Zwanenburg.

Op de achtergrond speelt een zekere verzadiging onder consumenten die minder snel een volgende smartphone aanschaffen. Ook andere producenten hebben daar last van. ,,De markt is niet verzadigd, de enorme groei van afgelopen jaren raakt er wel uit, zegt Zwanenburg.

China achteruit

De tegenvallers in het kwartaal werden ook veroorzaakt door de Chinese markt, waar Apple minder dure toestellen kwijtraakt. Het richt zich nu op de goedkopere modellen met relatief gezien minder marge. Apple sleutelt daar nog aan zijn strategie.

De diensten iTunes en iBooks van Apple kregen in China recent geen toegang meer, nadat de dienst net in het Aziatische land was begonnen.

Stroeve & Lemberger heeft een koersdoel van 133 dollar voor het fonds Apple, dat gisteren bij 104 dollar bleef steken.

0 Reactie(s) op: Belegger eist sneller vernieuwing van Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.