Beveilig je iPhone of Mac tegen diefstal

Door: redactie-computertotaal | 22 april 2016 07:12

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Tip 06: Versleuteld volume

Nu VeraCrypt is geïnstalleerd, kun je het versleutelde volume aanmaken. Klik hiervoor op de knop Create Volume. De bovenste optie, Create an encrypted file container, is goed en dus klik je nu op Next. Een Standard VeraCrypt volume is prima, dus klik opnieuw op Next. Klik nu op Select File en kies de plek waar de container op moet worden geslagen. Je kunt containers plaatsen op bijvoorbeeld usb-sticks, in een clouddienst of simpelweg op je eigen harde schijf, maar in het geval van diefstal ben je de container dan wel kwijt. De naam van het bestand is niet belangrijk en de extensie ook niet.

Klik op Next waarna je het encryptiealgoritme moet kiezen. Standaard is AES met SHA-512 als hashing-algoritme geselecteerd. Dat is zeer goede veiligheid, dus klik opnieuw op Next. Vervolgens is het nodig de grootte van het volume in te stellen. Wij kiezen voor nu voor 1 GB. Klik na het invullen op Next. Het is nu nodig een wachtwoord in te vullen dat wordt gebruikt voor versleuteling. Het is erg belangrijk dat je een sterk wachtwoord kiest. Overweeg anders een 'wachtzin' (ook wel passphrase genoemd), door de lengte zijn die standaard veiliger én eenvoudiger te onthouden. Beweeg de muis willekeurig in het venster, om de versleuteling te versterken. Aan de hand van de muisbewegingen wordt een willekeurige sleutel opgebouwd. Hoe meer bewegingen, hoe willekeuriger de sleutel. Doe dit voor ten minste 30 seconden. Klik daarna op Format om de partitie aan te maken. Klik tot slot op OK en daarna op Exit.

Tip 06 Kies voor de optie Create an encrypted file container om een versleutelde, virtuele partitie aan te maken.

Tip 07: Volume inzien

Om nu het net aangemaakte volume in te zien, klik je in het hoofdscherm van VeraCrypt bovenaan op een schijfletter. In dit geval kiezen we simpelweg voor M:. Klik daarna op Select File en blader naar het opgeslagen volume dat je eerder aan hebt gemaakt. Klik daarna op Mount, voer je wachtwoord in en klik daarna op OK. Je kunt nu Windows Verkenner openen en ziet daar een schijf met de letter M: aan toegevoegd, met de grootte die je eerder selecteerde. Je kunt nu rustig bestanden lezen en schrijven naar deze schijf. Alles erin is versleuteld. VeraCrypt kun je gewoon sluiten, de container zal beschikbaar blijven. Om de partitie weer los te koppelen, als je bijvoorbeeld klaar bent, open je VeraCrypt, selecteer je de betreffende schijfletter en klik je op de knop Dismount.

Tip 07 Om het volume weer los te koppelen, selecteer je de schijfletter en klik je op Dismount.

Tip 08: iOS versleutelen

Behalve je laptop is het nog eenvoudiger om je smartphone en tablet te verliezen. Niet heel fijn als deze in verkeerde handen valt. Op iOS stel je encryptie in door een pincode in te stellen. Als je al een pincode hebt, kun je controleren dat alles versleuteld is door de app Instellingen te openen en te gaan naar Touch ID en toegangscode of Toegangscode als je geen Touch ID hebt. Vul je pincode in en ga helemaal naar onderen. Als daar staat Gegevensbeveiliging is ingeschakeld, weet je dat je apparaat is versleuteld. Gebruik je overigens nog een viercijferige pincode? Nu je hier toch bent, kun je deze direct even wijzigen naar een zescijferige code die veiliger is. Hiervoor tik je op Wijzig toegangscode. Vervolgens voer je de huidige code in en tik je daarna op Toegangscodeopties / 6-cijferige code. Voer vervolgens twee keer zo'n code in en je bent weer een stuk veiliger.

Tip 09: Android versleutelen

Voor Android is het eveneens nodig een pincode in te stellen, maar daarna is het nog nodig handmatig de interne opslag te versleutelen. Een pincode stel je in door naar de app Instellingen te gaan en bij Persoonlijk te kiezen voor Beveiliging. Vervolgens tik je op Schermvergrendeling en kies je voor PIN of Pincode (de exacte naamgeving is afhankelijk van de Android-versie en merk telefoon). Vul twee keer je gewenste pincode in, kies hoe je meldingen wilt weergeven en tik op Gereed. Vervolgens kun je kiezen voor Telefoon / Tablet versleutelen bij Encryptie. Zorg ervoor dat de accu voldoende is opgeladen en dat de lader is aangesloten en tik op Telefoon / Tablet versleutelen.

Je apparaat zal een paar keer opnieuw opstarten, waarna het versleutelen wordt gestart. Let wel dat versleutelen op Android voor een aanzienlijke prestatievermindering kan zorgen. Nieuwere chips in smartphones en tablets hebben hardwareondersteuning voor versleuteling en die zijn sneller, maar oude soc's kunnen daar wat moeilijker mee overweg.

Tip 10: Gestolen laptop

Indien je laptop toch gestolen is, wil je deze natuurlijk kunnen volgen en de dader proberen te pakken. Dat is mogelijk met software zoals Prey. De gratis variant hiervan stelt je in staat om enigszins een locatie te bepalen, berichten te ontvangen en het scherm te vergrendelen. Betaalde varianten hebben de optie om de laptop op afstand te wissen en om bestanden terug te halen die je absoluut nodig hebt. Je downloadt Prey vanaf preyproject.com, waar je eerst een gebruikersaccount moet aanmaken.

Klik op Get Started en vul de gevraagde gegevens in en klik op Sign up. Je wordt direct aangemeld. Om de huidige computer te beschermen, klik je links op Download Prey. Anders log je in op de betreffende pc die je wilt beschermen en klik je daar op de downloadknop. Kies het juiste besturingssysteem en voer het gedownloade bestand uit. Klik op Next en daarna op I Agree gevolgd door Install. Eventueel moet een extra .NET-versie geïnstalleerd worden (een hulpprogrammaatje), klik dan op Ja en volg de .NET-installatiestappen. Klik achteraf op Finish in Prey en kies voor Existing User / Next. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Next en daarna op OK. Nu ben je klaar! Je laptop is nu beschermd en kun je volgen via preyproject.com.

Tip 10 Rechts kun je een alarm op de laptop afspelen, een bericht versturen of het apparaat vergrendelen.

0 Reactie(s) op: Beveilig je iPhone of Mac tegen diefstal

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.