Beveilig je iPhone of Mac tegen diefstal

Door: redactie-computertotaal | 22 april 2016 07:12

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Tip 11: Yawcam

Naast het achterhalen van de locatie is het ook erg handig om de dief te identificeren. Om dat te doen kun je gebruik maken van een webcam, iets waar elke laptop wel over beschikt. In combinatie met Yawcam is het mogelijk om automatisch webcamshots te maken als er bewegingen achter de laptop worden gedetecteerd en je daarvan via een e-mail van op de hoogte te stellen. Zorg ervoor dat Java is geïnstalleerd, dat je kunt downloaden vanaf java.com.

Je downloadt Yawcam hier. Klik op yawcam_install.exe en voer het gedownloade bestand uit. Klik op Ja om door te gaan, ga akkoord met de licentie en kies een aantal keer voor Next / Install en klik achteraf op Finish. Yawcam opent zich nu. Als je Yawcam in het Nederlands wilt, kies je voor Settings / Edit Settings en dan klik je links op Language en Change. Kies voor yawcam_lang_dutch_0.x.x.xml en klik op Open en OK.

Tip 11 Kies voor het geselecteerde bestand uit de lijst om de taal in het Nederlands te zetten.

Tip 12: Extra gebruiker

Om te zorgen dat Prey en Yawcam zijn werk kunnen doen, is het wel vereist dat de laptop verbonden is met internet. De kans is klein dat dat gebeurt als de dief zich niet kan aanmelden. Deze gaat 'm dan natuurlijk opnieuw installeren. Daarom kan het handig zijn een extra gebruiker aan te maken. Op die manier heb jij tijd om je laptop en de dief op te sporen met Yawcam en Prey. Je maakt een extra gebruikersaccount in Windows 10 aan door naar de app Instellingen te gaan en te kiezen voor Accounts. Klik op Familie en andere gebruikers / Iemand anders aan deze pc toevoegen. Ga daarna naar Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon en kies voor Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen. Vul nu een gebruikersnaam in, bijvoorbeeld Laptopgast, laat het wachtwoord leeg en klik op Volgende om de gebruiker toe te voegen.

Tip 12 Het aanmaken van een extra gebruikersaccount vereist behoorlijk wat klikken.

Tip 13: Yawcam-mail

Selecteer nu je webcam bij Instellingen / Device / Change device to, kies de webcam en klik op Save. We willen graag bij beweging een snapshot, dus klik je op Aan bij Motion. Klik nu op Venster / Motion detection en ga naar het tabblad Actions. Vink daar de optie Send e-mail aan en klik op Settings. Vul bij To in het e-mailadres waar de afbeelding naartoe moet. Bij Subject en Message kun je eventueel een gepersonaliseerd bericht sturen.

Vink Attach Image aan om de afbeelding van de dief mee te sturen. Bij Smtp server is het nodig de gegevens van je e-mailserver in te vullen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Gmail gebruiken. Voor Gmail je daarbij smtp.gmail.com in, bij Port vul je 465 in en vink je de opties Use encrypted connection. (SSL) en Password required aan. Vul daaronder je gebruikersnaam en wachtwoord in van het Google-account dat je hiervoor wilt gebruiken. Zorg voor de zekerheid dat je Gmail ook toegang geeft tot minder beveiligde apps, door hier voor Inschakelen te kiezen.

Tip 14: Yawcam-service

Om nu Yawcam automatisch te starten als deze gebruiker zich aanmeldt, is het nodig eerst de Yawcam-service installeren. Ga hiervoor in het startmenu naar de map Yawcam, klik met de rechtermuisknop op Install Service en kies voor Meer / Bestandslocatie openen. Klik met de rechtermuisknop op Install Service en kies voor Als administrator uitvoeren. Yawcam is nu altijd actief.

Om te voorkomen dat Yawcam actief is als jij je inlogt, ga je naar de Taakplanner door ernaar te zoeken in het startmenu. Klik links op Task Scheduler-bibliotheek en kies rechts voor Nieuwe taak. Geef de taak een naam en ga naar het tabblad Triggers. Klik op Nieuw en kies uit de lijst bij Start deze taak voor de optie Bij aanmelden. Selecteer Specifieke gebruiker en klik op OK. Ga naar Acties en klik op Nieuw. Klik op Bladeren en blader naar C:\Program Files (x86)\Yawcam en kies voor Yawcam-NTservice-STOP.bat. Klik op Openen / OK. Ga naar het tabblad Condities en haal de twee vinkjes weg bij Energie. Klik op OK om de taak op te slaan.

Tip 14 De taak wordt uitgevoerd als jij je aanmeldt, zodat Yawcam op dat moment stop wordt gezet. Als de dief de laptop aanzet en daarna inlogt, is dan wel de Yawcam-service actief.

Tip 15: Apparaat terugvinden

Als je smartphone of tablet is gestolen, kun je deze met Android en iOS eenvoudig terugvinden dankzij de ingebouwde mogelijkheden. iOS heeft hiervoor Zoek mijn iPhone, Android heeft Android Apparaatbeheer. Is je iPhone of iPad gestolen, ga dan zo snel mogelijk naar de website www.icloud.com en log in. Klik op Zoek iPhone, anders dan de naam doet vermoeden vindt deze ook iPads (en zelfs Macs/MacBooks). Selecteer bovenaan bij Alle apparaten je gestolen apparaat uit de lijst en kies voor Verloren-modus. Deze modus zorgt ervoor dat het apparaat vergrendeld wordt, dat er een bericht wordt weergegeven op het scherm dat je zelf kunt instellen en dat de locatie wordt doorgegeven, zelfs als die uitgeschakeld is. Op elk iOS-apparaat zal Zoek iPhone standaard zijn ingeschakeld. Je kunt dat controleren door de app Instellingen te openen en te gaan naar iCloud. Scrol naar onderen waar je Zoek mijn iPhone ziet. Daar kun je de functie direct inschakelen.

Voor Android schakel je deze functie in door de app Google Instellingen te openen en te gaan naar Beveiliging. Vink de twee opties onder Android Apparaatbeheer aan. Om je Android-apparaat te volgen, ga je hiernaartoe. Daar kun je eveneens op Vergrendelen klikken. Eventueel is de Android Apparaatbeheer-app nog handig, zodat je op een andere smartphone of tablet snel een verloren apparaat kunt volgen.

Tip 15 Android Apparaatbeheer heeft vergelijkbare mogelijkheden als Zoek iPhone van Apple en werkt op Android 2.2 en nieuwer.

0 Reactie(s) op: Beveilig je iPhone of Mac tegen diefstal

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.