Bitcoin-bedenker onthult identiteit

Door: telegraaf-nl | 02 mei 2012 09:51

Nieuws

De Australische zakenman Craig Wright heeft toegegeven de bedenker te zijn van de digitale valuta bitcoin. Wright heeft technisch bewijs geleverd en ook andere ontwikkelaars van de techniek achter bitcoin hebben de claim bevestigd.

Bitcoin werd in 2009 gelanceerd en sindsdien hebben gebruikers en geïnteresseerden gezocht naar de man die zich op internet Satoshi Nakamoto noemde. Wright werd in december 2015 al aangewezen als de uitvinder van Bitcoin door tijdschrift Wired en techblog Gizmodo. De valuta maakt gebruik van een technologie genaamd 'blockchain', waarbij alle transacties door andere gebruikers worden geverifieerd en opgeslagen in een groot, openbaar kasboek. Wright leverde bewijs door tegenover de BBC berichten te versleutelen met exact dezelfde encryptiesleutel als tijdens de begindagen van Bitcoin in 2009. Vlak nadat Wired en Gizmodo Wright als 'de echte Satoshi' aanwezen, deed de Australische belastingsdienst (ATO) een inval bij zijn huis. Volgens de ATO had dit niets te maken met bitcoin, maar met een ander onderzoek naar Wrights belastingaangiftes. De bitcoinbedenker heeft aangegeven volledig samen te werken met de dienst.

Geen roem

De reden voor de onthulling is dat Wright niet wil dat andere mensen achterna worden gezeten voor iets dat hij gemaakt heeft. „Er doen veel verhalen de ronde die simpelweg verzonnen zijn en ik wil niet dat het mensen schaadt waar ik om geef," aldus de zakenman. „Ik heb dit niet gedaan omdat ik dit wilde. Ik wil niet 'het gezicht' van iets zijn. Ik wil gewoon werken, ik wil doen wat ik altijd al gedaan heb. Ik wil geen geld, ik wil geen roem, ik wil geen adoratie. Ik wil dat iedereen me met rust laat." Bitcoin is een gedecentraliseerde valuta. Er is geen organisatie of centrale bank die belangrijke beslissingen kan maken over de koers. De waarde is dan ook puur afhankelijk van vraag en aanbod van gebruikers. Volgens schattingen bezit 'Satoshi' een miljoen bitcoin. Omgerekend op basis van de huidige koers van de valuta is dat ongeveer $450 miljoen (€393 miljoen) waard.

0 Reactie(s) op: Bitcoin-bedenker onthult identiteit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.