Bitcoinbende in de boeien

Door: De Telegraaf | 20 januari 2012 05:30

Algemeen

Enkele honderden rechercheurs van de politie en de fiscale opsporingsdienst FIOD hebben gisteren een complete 'bitcoinbende' opgerold.

Het is voor het eerst dat justitie een criminele organisatie die opereert met de omstreden digitale valuta in zijn geheel van de straat plukt, inclusief hun met bitcoins aangeschafte Mercedessen. Ook werd er bijna 15 kilo aan grondstoffen aangetroffen voor het maken van xtc. De Telegraaf was exclusief aanwezig bij de actie en sprak na afloop met de teamleiders achter het onderzoek.

Opbrengsten

Bij de invallen op vijftien adressen in onder meer Rotterdam, Almere en Putten werden in totaal tien verdachten gearresteerd. De verdachten zijn allemaal mannen van begin twintig. Een van hen is afkomstig uit Litouwen. Enkele andere daders zijn van Marokkaanse afkomst. Een deel van de criminele opbrengsten is volgens justitie weggesluisd naar Marokko. De bende wordt ervan verdacht voor zo'n vijftien tot twintig miljoen euro aan illegale drugs te hebben verhandeld op het zogeheten 'dark web', een verborgen deel van internet waar criminele activiteiten plaatsvinden. Op het dark web worden in criminele webshops onder andere drugs, wapens en gestolen creditcardgegevens verhandeld. De schimmige handelswaar kan er aangeschaft worden met bitcoins. Deze digitale munt staat niet onder toezicht van banken en groeit om die reden de laatste jaren sterk in populariteit. Het ontbreken van controle en het gemak waarmee bitcoins razendsnel (digitaal) over de hele wereld verplaatst kunnen worden, maakt dit betaalmiddel aantrekkelijk voor criminelen. Klanten van de gearresteerde bende betaalden voor hun drugs met bitcoins. De bitcoins werden vervolgens omgewisseld naar euro's, en op de bankrekening van een van de hoofdverdachten gestort. Hierdoor kreeg de FIOD de criminele organisatie in de smiezen. „Bij de bank gingen alarmbellen af omdat er zeer grote geldbedragen op een bankrekening werden gestort, die vervolgens direct werden gepind. En dat dagelijks", aldust Elena Muller van het FIOD-witwasteam, dat twee jaar aan het onderzoek werkte. Het OM kreeg argwaan toen een van de hoofdverdachten, de man uit Litouwen, in korte tijd een bedrag van ongeveer een miljoen euro pinde. Meestal maken criminelen gebruik van zogeheten 'geldezels', om het geld van hun criminele activiteiten te laten opnemen van de bank. Op die manier komen niet zij maar uitsluitend tussenpersonen in beeld. Het was volgens Muller nog een hele klus om via de bankrekening van de 'geldezel' de 'echte' crimineel op te sporen. „Daar was tijd voor nodig. Maar als je eenmaal de digitale portemonnee met de bitcoins hebt gevonden, dan heb je ook wat." Inmiddels heeft justitie beslag gelegd op de digitale portemonnees van de bende, die zich in Amerika en Australië bevinden. Het is nog onduidelijk of en zo ja hoeveel bitcoins zich daarin bevinden. Het is niet voor het eerst dat bitcoins worden gebruikt door criminele bendes. Een digitale bitcoinportemonnee is niet gekoppeld aan naam- of adresgegevens. Het gebruik van bitcoin is echter niet anoniem. Iedere bitcoin heeft een uniek nummer en alle transacties worden openbaar geregistreerd. Wat iemand met zijn bitcoins doet, is dus te volgen. En wanneer de bitcoins worden omgewisseld naar euro's of dollars, komt dat bedrag op een bankrekening, die wel aan iemands identiteit is gekoppeld. Dan kunnen opsporingsdiensten aan het werk.

Ervaring

Volgens Muller maakt het gebruik van bitcoins het onderzoek voor opsporingsdiensten lastig, maar is er inmiddels de nodige ervaring opgedaan met de digitale munt. „Tot voor kort had de gemiddelde FIOD-onderzoeker geen ervaring met bitcoins, maar inmiddels zijn er diverse soortgelijke onderzoeken naar bitcoinbendes opgestart."

0 Reactie(s) op: Bitcoinbende in de boeien

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.