Bitcoinbende voor de rechter

Door: De Telegraaf | 11 januari 2012 13:30

Algemeen

Het Openbaar Ministerie in Utrecht jaagt op handlangers van een bitcoinbende, die verdacht worden van het witwassen van miljoenen euro's aan digitaal geld (bitcoins). Drie verdachten staan vandaag voor de rechter.

De drie vastzittende verdachten Melvin van E. (23), Nick M. (19) en Richard K. (25) zijn volgens justitie spil in het web van de bende, die er een gewoonte van maakte om geldbedragen en bitcoins, een digitaal betaalmiddel, wit te wassen. Het onderzoek is niet alleen in Nederland er wordt ook gekeken naar de rol van het drietal in Malta, Riga en Cyprus. Justitie beschuldigt het trio, dat in oktober door de mand viel, ervan de bitcoins tegen een bovengemiddeld tarief te hebben verhandeld. De drie spraken op diverse locaties af om de digitale munten te ruilen voor contante geldbedragen. Door gebruik te maken van een zogeheten 'bitcoinmixer' kon de herkomst niet meer worden getraceerd. Het diepgravende onderzoek is nog niet afgerond, zegt de officier van justitie, die zegt meerdere verdachten in het vizier te hebben. ,,De beslissing wie gedagvaard worden is nog niet definitief." Advocaat mr. Peter Plasman, die hoofdverdachte Van E. bijstaat, bevestigt dat het onderzoek nog loopt. Er zijn een aantal verdachten aangemerkt, maar drie zitten in voorlopige hechtenis. Het onderzoek loopt nog volop, dus het zouden er nog best meer kunnen worden." Volgens de raadsman is de 23-jarige Van E. niet eerder met politie en justitie in aanraking geweest. ,,Het is een jonge kerel die gewoon uit hobbyisme met bitcoins is begonnen en wat bitcoins heeft gekocht. Dat bleek in waarde te stijgen, er bleek vraag naar te zijn. Hij heeft gedacht: daar kan ik leuk op verdienen en heeft zich niet zo bezig gehouden met wat is precies de de oorsprong is, maar had niet in de gaten dat dat nodig was. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby." Plasman gaat proberen zijn cliënt vandaag, tijdens de pro formazitting, op vrije voeten te laten stellen. Volg de rechtszaak hier via onze verslaggever Mike Muller.

Tweets by @_MikeMuller !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https'if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s)js.id=idjs.src=p+://platform.twitter.com/widgets.jsfjs.parentNode.insertBefore(js,fjs)}}(document,script,twitter-wjs)

0 Reactie(s) op: Bitcoinbende voor de rechter

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.