Brussel dreigt Google met megaboete

Door: De Telegraaf | 15 december 2012 23:08

Algemeen

De Europese Unie heeft dinsdagavond een akkoord bereikt over een ingrijpende herziening van de versnipperde wetgeving over gegevensbescherming. Bedrijven kunnen een boete krijgen van maximaal 4% van de omzet als zij niet zorgvuldig omspringen met gegevens van gebruikers. Dat kunnen miljardenboetes betekenen voor bedrijven als Google en Facebook.

Dit heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt. De regeling voorziet ook in 'het recht om te worden vergeten', waardoor EU-burgers kunnen eisen oudere informatie over hen op internet te verwijderen. Bedrijven moeten verder binnen 72 uur aan de autoriteiten melding maken van inbreuken op hun bestanden. Bovendien mogen kinderen onder de 16 in principe niet langer zonder toestemming van hun ouders een account openen op Facebook of Twitter. Volgens de Britse europarlementariër Timothy Kirkhope kunnen een aantal landen wat betreft die leeftijdsgrens vasthouden aan de huidige grens van 13 jaar. Daarmee wordt in de praktijk een bandbreedte gehanteerd van 13 tot 16 jaar. Sinds juni wordt al onderhandeld over nieuwe datawetgeving die een lappendeken van verouderde nationale wetgeving sinds de jaren negentig moet gaan vervangen. Zowel het Europees Parlement als de lidstaten moeten nog een finaal akkoord geven.

0 Reacties op: Brussel dreigt Google met megaboete

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord