Chromecast Audio - Streaming audio hoeft niet duur te zijn

Door: Joris Peterse | 29 oktober 2015 08:00

Review

Met de Chromecast Audio maak je iedere speaker bereikbaar voor het streamen van muziek, of dat nou van Spotify, je netwerk of je mobiele apparaat is. Het kleine dongeltje heeft de potentie om de gehele muziekwereld op zijn kop te zetten.

Google Chromecast Audio

Prijs

€ 39,-

Taal

Nederlands

OS

Android, iOS en Chrome

Website

www.google.com/chromecast

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Slimme uitvinding
 • Prijs
 • Installatie
 • Audiokwaliteit
 • Minpunten
 • Geen multiroom

Net als de gewone Chromecast is de Audio-variant een dongeltje, dat je in dit geval via een 3,5 mm ingang, optische poort of tulpstekker verbindt met een speaker (of koptelefoon, als je dat zou willen). Aan de andere kant van het schijfvormige apparaatje sluit je een micro-usbkabel aan om de Chromecast Audio te voorzien van stroom en je kunt aan de slag om muziek te streamen naar verbonden de speaker. Lees ook: Review Google Chromecast (2015) - Speelse afspeler

Zo maak je van iedere speaker, of hifi-set die je hebt staan een soort Sonos-achtige speaker, waarmee je muziek streamt van streaming diensten als Spotify en Google Play Music, maar ook lokale- en netwerkbronnen. Het apparaat dat je gebruikt om de muziek mee af te spelen hoeft niet eens aan te blijven staan (tenzij de muziekbron het apparaat zelf is natuurlijk). Omdat de verbinding via wifi gaat is cd-audiokwaliteit mogelijk. Dat is bijvoorbeeld niet mogelijk met Bluetooth, waarbij het geluid ook nog eens gecomprimeerd wordt, het bereik beperkter is en het apparaat waarmee je de muziek afspeelt aan moet blijven staan.

Leuk detail is dat het schijfje van de Chromecast Audio de groeven heeft van een grammofoonplaat.

Revolutionair

Denk er eens over na. Voor maar 39 euro die het apparaat kost maak je iedere speaker beschikbaar voor streaming muziek. Dat is behoorlijk revolutionair als je ziet wat speakers met deze functionaliteit ingebouwd kosten.

Het aansluiten spreekt dus redelijk voor zich, hetzelfde geldt voor de installatie. Wanneer de Chromecast Audio aan staat maak je via de app (iOS en Android) verbinding en geef je je wifi-aanmeldgegevens in. Vervolgens is de Chromecast Audio bereikbaar voor iedere app die de Google Cast functionaliteit ondersteunen. Het enige dat we nog missen is multiroom-ondersteuning, waarbij meerdere speakers met Chromecast Audio simultaan muziek kunnen afspelen. Gelukkig staat dat al op de agenda van de ontwikkelaars.

Aansluiten is zo gepiept.

Conclusie

De Chromecast Audio is een slimme uitvinding die de hifi-markt (en ook voor bluetooth-speaker-fabrikanten) op z'n kop kan zetten. Voor nog geen vier tientjes maak je iedere speaker bereikbaar voor streaming audio, zonder in te hoeven boeten op de audiokwaliteit. Het enige dat we missen is multiroom-ondersteuning.

3 Reactie(s) op: Chromecast Audio - Streaming audio hoeft niet duur te zijn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 oktober 2015 22:13 Anoniem
  29 euro bij de Media Markt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 oktober 2015 09:16 Anoniem
  Enige nadeel ten opzicht van andere streamingsproducten zoals Sonos is dat je niet naar verschillende casts kunt synchroniseren. Overigens heb ik gewoon 39 euro betaald bij Mediamarkt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 oktober 2015 13:26 Anoniem
  voor voor 4-8 euro heb je een audio kabel die je ipod aan je speaker aansluit; verbruikt ook minder stroom
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.