Computervirussen kunnen nu praten

Door: telegraaf-nl | 07 maart 2012 12:20

Algemeen

Het gijzelen van computers gaat weer een stapje verder. Voor het eerst is er een virus opgedoken dat een audioboodschap laat horen. Tot vervelens toe horen de slachtoffers een computerstem die in het Engels zegt: Attentie! Attentie! Attentie! Al uw documenten, foto's, databases en andere belangrijke bestanden zijn versleuteld.''

Beveiliger Trend Micro waarschuwt daarvoor. Slachtoffers moeten omgerekend 450 tot 900 euro losgeld betalen, in anonieme bitcoins. Pas dan laten de daders hun harde schijf los. Daarvoor moet de gedupeerde gebruiker via het anonieme TOR-netwerk naar een bepaalde site gaan. Daar kunnen de gedupeerden de taal van de site kiezen. Nederlands is één daarvan, maar op dit moment werkt alleen de Engelse versie. De daders eisen 450 tot 900 euro De code van het gijzelingsprogramma, dat CERBER is genoemd, is makkelijk aan te passen. Dat wijst erop dat de makers het willen verkopen aan andere criminelen. Het programma is te koop op de zwarte markt in Rusland.

Back-up maken

Trend Micro raadt mensen aan om regelmatig back-ups te maken. ,,Houd je aan de 3-2-1 regel. Bewaar drie kopieën op twee verschillende apparaten, en nog eentje op een veilige plek.'' Een ander advies: betaal geen losgeld, want dan weten de criminelen wie bereid is te betalen en kunnen ze het later nogmaals proberen.

0 Reactie(s) op: Computervirussen kunnen nu praten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.