Contactloos betalen, hoe werkt het en waar kan het mee?

Door: Justin Doornekamp | 12 maart 2022 12:24

How To

Tegenwoordig is contactloos betalen redelijk ingeburgerd in ons dagelijks leven. Leg je bankpas op een betaalautomaat en je kunt zonder moeite je boodschappen of andere bestellingen afrekenen. Maar er zijn nog veel meer manieren om contactloos te betalen. Wat zijn de betaalmogelijkheden?

1. Betaalpas

Er zijn grofweg drie manieren om contactloos te betalen. De eerste is uiteraard door je betaalpas te gebruiken. Een creditcard werkt ook. Bij de meeste banken staat de optie contactloos betalen automatisch aan, bij andere banken waaronder Rabobank of ASN Bank moet je dit zelf aanzetten via de app van deze banken. Vervolgens kun je je pasje kort tegen het scherm van de betaalautomaat aanhouden om direct te betalen. Is het te betalen bedrag hoger dan 50 euro, dan moet je je pincode invoeren. 

2. Telefoon

Je kunt ook betalen met je telefoon. Heb je een Android-smartphone met minimaal Android 5.0 dan kun je via de app van je bank of via Google Pay betalen. Google Pay stel je in door de Google Pay-app te downloaden. In deze app moet je je bankpas toevoegen, voordat je contactloos kunt betalen met je Android-telefoon.

Bij banken die geen Google Pay ondersteunen, waaronder Rabobank en ING, dien je in de app of op de website van deze banken de optie voor mobiel betalen aan te zetten.

Op een iPhone gebruik je Apple Pay, daar heb je in tegenstelling tot Google Pay geen speciale app voor nodig. Veel banken ondersteunen Apple Pay. Druk twee keer op de thuisknop op je telefoon (of de aan-/uitknop afhankelijk van welke iPhone je hebt) en je kunt direct betalen. Je moet wel je betaalpas hebben gekoppeld aan Apple Pay. Ga daarvoor naar de Wallet-app en druk op het plusje om een kaart toe te voegen. De rest wijst zich vanzelf. 

Download Google Pay om te kunnen betalen met je Android-telefoon of gebruik de app van je bank.

3. Smartwatch

Tot slot kun je met een smartwatch betalen. Je hebt dan Apple Watch of een horloge met minstens Wear OS 2 en NFC-chip nodig. Heb je een smartwatch met Wear OS 2, download dan de Google Pay-app voor je horloge en open de app. Tik op Aan de slag om een betaalpas toe te voegen. Wil je vervolgens met je horloge betalen, dan open je de app en houd je horloge bij de betaalautomaat.

Heb je een Apple Watch, ga dan in de Apple Watch-app op je iPhone naar Mijn Watch en vervolgens naar Wallet en Apple Pay. Hier kun je kaarten toevoegen. Gedaan? Druk dan tweemaal op de zijknop van je horloge, kies een betaalkaart en houd je Apple Watch op enkele centimeters van de contactloze kaartlezer.

Meer komt er niet bij kijken. Contactloos betalen is handig, omdat je niet altijd meer je portemonnee bij je hoeft te dragen. Vooral Apple Pay wordt breed ondersteund door banken, bij Google Pay is dit wat minder. Bovendien heb je ook de Google Pay-app nodig, terwijl je met Apple Pay enkel de app van je bank op je smartphone moet hebben staan.  

Apple Watch 4
Met een Apple Watch kun je ook betalingen doen.

3 Reactie(s) op: Contactloos betalen, hoe werkt het en waar kan het mee?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 maart 2022 20:34 havvel
  Dit is zeker weer zo'n hergebruikt artikel uit 2010…
  Ik betaal al 3 jaar met een ring van LAKS, die gekoppeld is aan m'n ABNAMRO rekening….
  Ook zijn er al veel meer horloges dan apple watch of met een een wear os verkrijgbaar met betaalfuncties…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 maart 2022 21:27 RLichtendahl
  Misschien is het ook nog even zinvol het fenomeen contactloos zakkenrollen te belichten
  https://www.youtube.com/watch?v=J-UlwW9gPuU
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2022 02:21 ardsur
  inderdaad @RLichtendahl, ik miste in dit artikel geheel het fenomeen criminaliteit /diefstal.
  Hoe veilig is contactloos betalen? Welke trucs komen voor en hoe je daartegen te verdedigen? Dat lijkt me veel belangrijker dan het uitleggen hoe het werkt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.