De 10 beste puzzelgames voor smartphone en tablet

Door: dirk-schoofs | 21 maart 2016 14:13

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Puzzelgames zijn bijzonder verslavend. Dankzij de smartphone of de tablet ontrafelen we de raadsels level per level in bed, in bad, in de bus en straks in de zomer ook weer in de strandstoel. Hier tien frisse toptitels die uitblinken in originaliteit en die voor dagen spelplezier zorgen.

Tip 01: Voor fantasten: Monument Valley

iOS € 3,99 (+ in-app aankopen)

Android € 2,99 (+ in-app aankopen)

Windows 8 en 10 (mobiel) € 3,99 (+ in-app aankopen)

De prachtige puzzelgame Monument Valley is geïnspireerd op het artistieke talent van de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher. Het spel draait om vreemde architecturale constructies waar je een poppetje doorheen moet manipuleren. De aparte geometrie, de verborgen paden en de onmogelijke Escheriaanse trappen maken het spel tot een surrealistische ontdekkingstocht. Het succes van de game zit hem vooral in de artistieke kwaliteit en in de sfeer van complete rust waarin je de puzzels oplost. Lees ook: De 35 beste Android-apps van 2015.

Tip 02: Voor romantici: Lumino City

iOS € 4,99

Windows (pc) € 19,99

OS X € 12,99

Ook Lumino City trekt de aandacht door zijn arty looks en dat heeft te maken met de manier hoe de game is gemaakt. Deze puzzelapp is namelijk gebaseerd op met de handgemaakte indrukwekkende papieren constructies in combinatie met 'echte' objecten, die daarna werden gedigitaliseerd. De wereld van Lumino oogt bijzonder kleurrijk en zelfs sprookjesachtig door de belichting die weerkaatst op de bouwsels. Je moet het hoofdpersonage op weg helpen om haar ontvoerde grootvader te redden, en dat is een kwestie van puzzels oplossen en mechanische constructies in gang zetten. Een stevige download (2 GB op iOS) maar een aanrader voor wie is uitgekeken op het zoveelste arcade-game.

Tip 02 De combinatie van papier en digitale elementen geeft een aparte sfeer.

Tip 03: Voor de vitale gamer: Progress to 100

iOS € 2,99

Op vlak van gamebeleving is Progress to 100 een buitenbeentje. Zelden hebben wij een game gezien die je zo fysiek moet spelen. Je krijgt korte opdrachten voorgeschoteld in de vorm van cryptische omschrijvingen die je helpen de puzzel te kraken. Hiervoor moet je het mobieltje op verschillende manieren bewegen: zwaaien, kantelen, kietelen, vegen... Daarbij moet je de app toegang geven tot de microfoon en camera. Sommige van de 100 opdrachten zijn zo kort dat ze de naam puzzel nauwelijks waard zijn, maar andere zijn dan weer briljant gevonden. Nadeel van deze creatieve vondst is dat je na zo'n drie kwartier bent uitgespeeld, en als je de puzzels eenmaal kent, heeft het spel geen herspeelwaarde. Hoe dan ook, dit is een spel dat je liever niet in een publieke ruimte speelt.

Tip 04: Voor psychopaten: Happy Wheels

iOS Gratis (€ 1,99 zonder advertenties)

Chrome Gratis

Happy Wheels is de combinatie van een puzzel- en racegame die al jaren populair is als webgame. Met virtuele knoppen bestuur je een figuurtje dat zich verplaatst op rolschaatsen, het skateboard, de fiets, de motor ... kortom op wieltjes. Het is belangrijk dat het figuurtje zich naar voren en achteren buigt om de juiste sprong te kunnen maken. Ondertussen donderen er autowrakken uit de lucht en storten bruggen in. Echt leuk wordt het wanneer je met de level-editor hindernisbanen aanlegt waarop je vrienden zich mogen verongelukken. Happy Wheels zou beter Bloody Wheels heten, want de afgerukte ledematen vliegen in het rond en het bloed spat tegen het scherm. Heerlijk spel voor puzzelaars met licht psychopathische trekjes.

Tip 04 Met de segway op de roltrappen? Het bloed spat tegen het scherm.

Tip 05:- Voor pyromanen: Little Inferno

iOS € 2,99

Android € 3,42

Windows; OS X; Linux (via Steam) € 9,99

Wie vond het in zijn jeugd niet leuk om iets in vlammen te laten opgaan? Of misschien nog steeds wel ... Het grootste deel van dit avontuur speelt zich af in de open haard waar het personage spullen aanschaft om in de fik te steken: houtblokken, maar ook teddyberen, gillende robots, exploderende vissen en mini-atoombommen. Door dingen te verbranden genereer je weer geld. Ondertussen moet je reageren op het moment dat objecten verkolen en leer je hoe je dingen moet combineren om het verbrandingsproces te optimaliseren. Aanvankelijk werd dit puzzelavontuur sceptisch ontvangen. Hoelang blijft het leuk om dingen te verbranden? Toch heeft de game een verbazingwekkende verhaallijn, een luguber plot en een aanstekelijke soundtrack. Opmerkelijk is dat deze bijzonder leuke pyromanische game werd gemaakt door drie jongens zonder geldsteun, zonder kantoor en zelfs zonder uitgever. En waarschijnlijk ook zonder brandverzekering...

2 Reactie(s) op: De 10 beste puzzelgames voor smartphone en tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 maart 2016 14:18 Anoniem
  brrr… in-app aankopen… Altijd een minpunt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2017 16:43 GreetjePieterse
  Tegenwoordig is er Cube Loop. Da's pas een leuke puzzle app.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.