De 10 beste puzzelgames voor smartphone en tablet

Door: dirk-schoofs | 21 maart 2016 14:13

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tip 06: Voor angsthazen: ]LIMBO

iOS € 4,99

Android € 5,30

Windows; OS X; Linux (via Steam) € 9,99

Limbo speel je best 's avonds, bij gedempt licht of nog beter in het pikdonker. Deze topper is licht en vrolijk en tegelijk duister en deprimerend. Het verhaal en de gameplay houden je gekluisterd aan het spel, want iedere opdracht is anders en telkens zal je brein de oplossing in een andere richting moeten vinden. Vooral de eenvoud van de uitdagende opdrachten, charmeert. Het gaat om een klein jongetje dat wakker wordt in een bos en dat onder jouw hoede zijn zus probeert te vinden. Het spel is in 2D en zelfs de bediening is makkelijk. Je sleept naar links of rechts om het personage te bewegen en je veegt naar boven om te springen. Bovendien kun je iets vastpakken, voortduwen of wegtrekken. De mooie zwart-witte silhouetten, de muziek, de natuurlijke beweging van de objecten en de ingenieuze opdrachten maken van Limbo een verslavend spel.

Tip 06 Een jongetje gaat in het donker op zoek naar zijn zus ...

Tip 07: Voor vluchters: Framed

iOS gratis € 3,99

Android € 2,99

Terwijl een swingend jazzdeuntje klinkt, komt het stripverhaal tot leven. De bedoeling is dat de hoofdpersoon met een mysterieus koffertje politieagenten ontwijkt. Dat doe je door de volgorde van de vakken in het stripverhaal te verslepen, want de inhoud van iedere tegel is belangrijk voor het verhaal. Op die manier bepaal je de volgorde van de context. Om het spel in de vingers te krijgen, begint het gemakkelijk, maar de puzzels worden snel ingewikkelder. Gelukkig zit er geen maximum aan het aantal keren dat het personage het storyboard opnieuw mag binnenwandelen, zodat je rustig kunt experimenteren met de verschillende mogelijkheden. Een puzzelgame met een originele invalshoek die ondertussen een berg aan nominaties en awards heeft gewonnen.

Tip 08: Voor getalneuroten: Threes!

iOS Gratis (€ 2,99 zonder reclame)

Android € 3,41

Windows (mobiel) Gratis

Nikola Tesla, de uitvinder van wisselstroom, had een obsessie voor het getal drie. Dit genie zou het spel Threes! geweldig hebben gevonden. Je moet zo veel mogelijk blokjes combineren om veelvouden van drie te vormen. Van een 1 en een 2 maak je een 3, van tweemaal een 3 maak je een 6, van twee 6'en maak je 12, enzovoort. Oké, we realiseren ons dat dit behoorlijk duf klinkt, maar het duurt exact vijf minuten totdat je totaal mentaal afgezonderd van je omgeving geniet van deze schuifpuzzel, die inderdaad nogal lijkt op het bekende 2048. Bij iedere zet komt er een nieuw blokje in het spel. De vormgeving, het muziekje en grafische details zoals de gezichtjes in de blokjes, zorgen dat dit spel sympathiek aanvoelt. Hoe beter je wordt, hoe meer strategisch je gaat spelen om ten slotte het ultieme doel te bereiken: het magische getal 3072. Tesla zou kraaien van plezier.

Tip 09: - Voor arachnofoben: Spider: Rite of the Shrouded Moon

iOS Gratis € 4,99

Android € 5,51

Windows, OS X, Linux (via Steam) € 12,99

De prijs van de nieuwe Spider-game ligt naar app-normen iets hoger dan normaal, maar er worden geen in-app aankopen opgedrongen en je wordt evenmin gedwongen om reclame te plaatsen op Facebook. Ook in de opvolger van de klassieker Spider: Bryce Manor bestuur je de spin in een oud verlaten pand waar je in dertig levels allerlei opdrachten oplost om zo veel mogelijk vliegen te vangen. De kunst is om op strategische plaatsen het web te spannen en de vliegen de stuipen op het lijf te jagen zodat ze in de val vliegen. Het aantal webben dat je kunt opzetten is immers beperkt. Uniek is dat de game rekening houdt met de 'echte wereld'. Wanneer de zon bij jou ondergaat, zal het ook donker worden op het scherm en als het buiten regent zullen ook de druppels vallen in Spider-land.

Tip 09 Probeer zo veel mogelijk spinnen te vangen in het web.

Tip 10: Voor liefhebbers van Tetris: Los Aliens

iOS Gratis

Android Gratis

Los Aliens smaakt een beetje naar Tetris, maar voor de rest bevat het aanstekelijke elementen van de nieuwe generatie puzzelgames: leuke graphics, een funky muziekje en uiteraard het ruimtethema. De app is gratis, maar je moet de reclame er wel voor lief bijnemen. Net als bij Tetris probeer je de rijen vol te laten lopen met puzzelstukjes. Daarbij moet je een figuurtje steeds in een L-vorm over het speelvlak bewegen. De eerste levels dienen om kennis te maken met de besturing en het opzet, waarna het steeds moeilijker wordt om je door de 170 spelniveaus te werken. Om de speler bij de les te houden, komen er in de loop van het spel steeds meer vreemde buitenaardsen in het spel. Een pittig doch eenvoudig puzzelspel met enkele minpunten die we ondertussen van gratis games gewend zijn.

2 Reactie(s) op: De 10 beste puzzelgames voor smartphone en tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 maart 2016 14:18 Anoniem
  brrr… in-app aankopen… Altijd een minpunt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2017 16:43 GreetjePieterse
  Tegenwoordig is er Cube Loop. Da's pas een leuke puzzle app.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.