De 6 beste online en offline huishoudboekjes

Door: kees-krick | 10 juni 2016 10:39

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

AFAS Personal Plus

Dit online huishoudboekje heeft een overzichtelijke indeling, waarbij de diverse mogelijkheden netjes op een rijtje zijn gezet.

Transactiebestanden worden erg snel ingeladen en ook nog eens zeer goed gecategoriseerd. Wat wel opvalt is dat als er een buitenlands woord in de omschrijving zit, automatisch de categorie Vakantiegeld wordt gekozen. Dat zal lang niet altijd de bedoeling zijn, maar via eigen rubriceerregels is dat altijd nog verder te verfijnen. Pluspunt is dat deze transacties in ieder geval niet in de grote restpost van niet herkende transacties terechtkomen.

Categoriseren verloopt standaard al heel aardig, dat scheelt jou veel werk.

Om het wat makkelijker te maken om transactiebestanden op te halen, helpt het huishoudboekje je door per bank duidelijke instructies te geven hoe je dit precies via online bankieren doet. Handig, want hoe je de bestanden ophaalt verschilt per bank en deze informatie is niet voor iedereen even makkelijk te vinden. Minder handig is dat bij het importeerscherm alleen de vier grootste banken genoemd worden, terwijl er veel meer ondersteund worden. Welke, daar kom je nu pas achter zodra je enkele letters van de banknaam intikt. Zodoende ontdekten wij heel toevallig dat je ook gegevens van je OV-chipkaart kunt importeren. De documentatie is wat verouderd. Zo staat er nog vermeld hoe je met de zogenaamde Bijwerk Assistent rechtstreeks vanuit het huishoudboekje transactiebestanden kunt ophalen, terwijl dit - op een enkele uitzondering na - niet meer mogelijk is.

Je kunt budgetten opstellen en prognoses maken om inzicht te krijgen in gemaakte en toekomstige uitgaven en inkomsten. Selecteer je een transactie in de transactielijst, dan zie je meteen hoeveel gelijksoortige transacties in dezelfde categorie zitten. Mocht de categorie niet kloppen, dan kun je deze transacties vanaf die plek allemaal tegelijk opnieuw categoriseren en dat scheelt je veel werk. Bonnetjes uploaden en koppelen aan transacties is verder ook mogelijk. Van transacties mag je een beperkt aantal velden wijzigen. Je kunt een transactie wel verwijderen, maar niet handmatig opvoeren (wel bij het kasboek). Sowieso moet je met dit soort acties oppassen om de consistentie van de gegevens te waarborgen. Aangezien de bron je eigen bank is, zouden de gegevens in de basis juist moeten zijn. Hooguit is een duidelijkere omschrijving gewenst of wil je het transactiebedrag splitsen over meerdere categorieën.

Al met al is dit een duidelijk en eenvoudig te gebruiken huishoudboekje met veel mogelijkheden, al zijn de rapportagemogelijkheden ietwat beperkt. Er is ook een gratis variant beschikbaar, maar daarin ontbreken enkele toch wel heel essentiële functies, zoals het aanpassen van rubriceerregels en het maken van back-ups.

Als je de categorie aanpast, zie je direct hoeveel gelijksoortige transacties ook nog veranderd kunnen worden.

AFAS Personal Plus ****

Prijs

€ 2,99 per maand

Pluspunten

Overzichtelijk en eenvoudig te bedienen

Goede toekenning aan categorieën

App voor Android en iOS (beperkte functionaliteit)

Minpunten

Enkele belangrijke functies niet in gratis versie

Niet alle ondersteunde banken in overzicht getoond

Documentatie loopt wat achter

Pfinking

Het inladen van transacties duurt erg lang vergeleken met de andere huishoudboekjes. Ook als je per ongeluk twee keer hetzelfde bestand verwerkt, duurt het importeren nog steeds even lang. Het huishoudboekje ziet er verder wel keurig verzorgd uit, met alle functies netjes en overzichtelijk op het beginscherm. Verder wordt duidelijk aangegeven wat elke knop doet als je er eventjes met muis boven zweeft. Importeren gebeurt bij dit huishoudboekje trouwens in twee stappen. Eerst wordt het volledige bestand ingelezen. Daarna krijg je een lijst te zien en kun je per transactie of voor alles tegelijk aangeven of het ook daadwerkelijk verwerkt moet worden. Jammer is wel dat veel transacties in de categorie Overige terechtkomen. Ook generieke transacties die iedereen wel heeft, worden hierbij regelmatig niet herkend, zoals die van de belasting of het opladen van je OV-chipkaart.

De werking van het opnieuw categoriseren van transacties is helaas wat moeilijk te doorgronden. Wel zijn er voldoende mogelijkheden aanwezig om zowel je eigen als de standaard rubriceerregels aan te passen. De rapporten en grafieken worden in de vorm van pdf-bestanden gegenereerd en zien er compleet en netjes verzorgd uit. Handig extraatje is verder dat je uitgavencategorieën kunt vergelijken met gegevens van het CBS, zodat je ziet welke besparingsmogelijkheden er zijn in vergelijking tot anderen.

Rapporten zoals vergelijkingen met CBS-gegevens worden opgeslagen als pdf-bestanden.

Pfinking ***

Prijs

€ 11,88 per jaar

Pluspunten

Mooi verzorgd en overzichtelijk

Goede rapportage

Aanpassen standaard en eigen rubriceerregels

Minpunten

Importeren is traag

Veel eigen rubriceerregels nodig

Weinig statusinformatie na importeren of uitvoeren regels

Opnieuw categoriseren moeilijk te doorgronden

1 Reactie(s) op: De 6 beste online en offline huishoudboekjes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 juli 2016 12:44 Anoniem
  Ik mis Winbank, waar pas weer een nieuwe versie van verschenen is. Ik gebruik Winbank al jaren. Er is geen betere. Je kan het simpel houden of heel uitgebreid.En het is gratis
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.