De 6 beste online en offline huishoudboekjes

Door: kees-krick | 10 juni 2016 10:39

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

MijnGeldzaken.nl

Tijdens de tests presteerde dit online huishoudboekje erg goed wat betreft categoriseren. Zelfs gegevens van OV-chipkaart en parkeertransacties kwamen in de juiste categorie terecht. Er zitten standaard dus al behoorlijk goede rubriceerregels in. Ook worden aanwijzingen gegeven over hoe je de bestanden bij je bank ophaalt. Het huishoudboekje zelf is volledig gratis. Er bestaan ook betaalde varianten van, maar dan gaat het vooral om aanvullende (advies)diensten.

Als je een transactie opsplitst omdat je het bedrag over meerdere categorieën wilt verdelen, hoef je niet exact op het totaalbedrag uit te komen. Het restantbedrag blijft automatisch bij de originele categorie zitten en dat werkt comfortabel. Bij andere huishoudboekjes moet je de optelling vaak zelf kloppend maken en dat vraagt wat meer rekenwerk of de hulp van een rekenmachine.

Gegevens van transacties mag je niet aanpassen. Wel kun je de categorie wijzigen. Dit kan meteen ook bij alle andere soortgelijke transacties worden doorgevoerd die al aanwezig zijn, net als uiteraard bij toekomstige transacties. Je krijgt geen bevestiging hoeveel er daadwerkelijk aangepast zijn, maar dat geeft niet omdat je er vooraf wel een gedetailleerde lijst van ziet. Wil je jouw financiële situatie vergelijken met gegevens van het Nibud of wil je met budgetten en begrotingen werken, dan heb je de betaalde versie nodig.

Transactiegegevens kun je niet wijzigen, maar de categorie kun je natuurlijk wel vrijelijk aanpassen.

MijnGeldzaken.nl **

Prijs

Gratis

Pluspunten

Goede categorisering

Eenvoudig opsplitsen transacties

Minpunten

Vrij summier uitgevoerd vergeleken met overige huishoudboekjes

Gratis versie kent geen budgetten en begrotingen

Cashflow Manager

Handig in de gratis proefversie van dit huishoudboekje van Banking Tools, is dat je vrij kunt schakelen tussen drie verschillende varianten. Zo kun je eenvoudig zelf ervaren welke functionaliteit het beste bij je past. Voor deze test hebben wij de meest uitgebreide versie van het programma gebruikt en dat is Cashflow Manager. Als je bekend bent met Microsoft Office heeft dit programma al meteen een vertrouwd uiterlijk doordat er met linten wordt gewerkt. Wat importeren betreft is het handig dat je ook hier uitleg krijgt wat je allemaal moet doen om transactiebestanden op de website van online bankieren van jouw bank op te halen. Daarnaast is ook een vrije import van bestanden mogelijk, waarbij je zelf moet aangeven wat de betekenis is van de diverse velden in de transactieregels.

Importeren duurt wat langer dan gemiddeld, wat vooral opmerkelijk is omdat er naar verhouding weinig transacties direct op de juiste manier gecategoriseerd worden. Zelfs transacties van de landelijk bekende supermarktketens worden niet herkend. Je moet dus sowieso aan de slag om eigen rubriceerregels te maken. Daar zijn gelukkig wel uitgebreide mogelijkheden voor aanwezig. Categorieën worden in dit huishoudboekje trouwens rubrieken genoemd. Als je een transactie splitst, wordt automatisch het restbedrag aangegeven, wat het makkelijker maakt om het totaalbedrag netjes over meerdere categorieën (rubrieken) uit te smeren. Klopt de rubriek van een transactie niet, dan worden ook overeenkomstige transacties ook getoond, zodat je ze allemaal tegelijk naar de juiste rubriek kunt overzetten.

Eventueel kun je zaken als gescande bonnetjes of facturen als bijlage aan transacties koppelen. Bij de budgetten kun je de eigen situatie vergelijken met de landelijke gegevens van het Nibud. Als je de transactielijst bekijkt, kun je zelf aangeven welke velden je wel en niet wilt zien en ook de volgorde ervan kun je aanpassen. Dat is ook wel nodig, want het lastige is dat er geen horizontale scrollbalk aanwezig is. Dit is onhandig, want het betekent ook dat als je het ene veld langer maakt, je een ander veld kleiner moet maken. Anders past niet alle informatie op de regel. Wil je een extra groot veld zoals de omschrijving volledig zien, dan moet je dus best veel passen en meten en schuiven met de velden op het scherm.

De menubesturing lijkt veel op de linten van onder meer Microsoft Office.

Cashflow Manager 5 ****

Prijs

€ 29,95 per jaar

Pluspunten

Goed verzorgd en overzichtelijk

Uitleg ophalen transactiebestanden

Uitgebreide mogelijkheden bij rubriceren

Situatie vergelijken met Nibud-gegevens

Minpunten

Veel eigen rubriceerregels nodig

Geen horizontale scrollbalk

1 Reactie(s) op: De 6 beste online en offline huishoudboekjes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 juli 2016 12:44 Anoniem
  Ik mis Winbank, waar pas weer een nieuwe versie van verschenen is. Ik gebruik Winbank al jaren. Er is geen betere. Je kan het simpel houden of heel uitgebreid.En het is gratis
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.