De 6 beste online en offline huishoudboekjes

Door: kees-krick | 10 juni 2016 10:39

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Penningmeester

Het huishoudboekje Penningmeester kent erg veel mogelijkheden. Leuk idee is dat je nieuwe transactiebestanden in een speciale map kunt plaatsen, waarna ze automatisch ingelezen worden zodra je het programma start. Uiteraard kun je ook later vanuit het programma zelf bestanden importeren door ze zelf aan te wijzen. Verwerkte bestanden worden naar een aparte map verplaatst, zodat direct duidelijk is welke bestanden al verwerkt zijn en welke nog niet.

Een behoorlijk aantal transacties wordt tijdens het categoriseren al meteen aan de juiste categorie (in dit huishoudboekje een post genoemd) toegekend. Dat zijn ze lang niet allemaal, dus net als bij de andere huishoudboekjes moet je ook nu nog flink aan de slag met eigen rubriceerregels.

Dat kan overigens meteen na het importeren via een handige pop-up waarin je een aantal veelgebruikte functies ziet. Waaronder dus een optie om op zeer eenvoudige wijze de niet gecatalogiseerde transacties alsnog aan de juiste categorie toe te toewijzen. Extra handig is dat je dit meteen als nieuwe rubriceerregels (actieregels genaamd) aan het huishoudboekje kunt toevoegen voor toekomstig gebruik. Pas je een categorie aan, dan zie je netjes hoeveel transacties er aangepast zijn. Vanuit de pop-up kun je verder onder meer transacties opsplitsen (verdelen over meerdere categorieën) of gescande bonnen en dergelijke als bijlage aan transacties toevoegen.

Het programma kent behoorlijk veel rapporten en grafieken. Die kun je direct opslaan, afdrukken of naar Excel sturen. Als je bij de grafieken op een taartpunt klikt, kun je onder andere rechtstreeks doorspringen naar de betreffende transacties om detailgegevens te bekijken. Ook kun je eventueel de categorie nog aanpassen of er een rubriceerregel van maken. Bij grafieken en rapporten kun je een periodefilter instellen. Helaas is de getoonde lijst niet alfabetisch en ook niet chronologisch; alle mogelijke perioden staan kriskras door elkaar, waardoor het nogal zoeken is naar net die ene periode die je wilt opvragen.

Onder in het scherm is steeds een rijtje snelkoppelingen te zien die naar veelgebruikte en belangrijke functies verwijzen, zodat je niet telkens hoeft uit te zoeken in welk lint je moet zijn. Bij het programma zit ook nog eens een duidelijke handleiding.

Er heeft ooit een app van dit huishoudboekje bestaan, maar dat blijkt slechts een poort naar een html5-website geweest te zijn. De app bestaat dan ook niet meer, maar door zelf een snelkoppeling naar de website op het hoofdscherm van je smartphone of tablet toe te voegen, heb je weer exact dezelfde functionaliteit terug en werkt het nu op elk (mobiele) platform.

Direct na het importeren kun je onder andere snel transacties categoriseren.

Penningmeester *****

Prijs

€ 14,95 per jaar

Pluspunten

Automatisch inlezen nieuwe transactiebestanden

Geïmporteerde bestanden verplaatst naar verwerkt-map

Veel rubriceer- en rapportagemogelijkheden

Snelkoppelingen naar belangrijke functies in beeld

Minpunten

Periodefilter staat niet op volgorde

Davilex Cash Personal

Huishoudboekjes testen wij al vele jaren en bij elke nieuwe ronde weten we één ding vooraf zeker: ruim binnen de 30 dagen zal de testlicentie van Davilex Cash Personal plotseling verlopen. Dat was vijf jaar geleden al zo en ook nu mochten we na enkele dagen ineens niet meer verder testen. Het probleem is blijkbaar nog steeds niet verholpen en zo heb je als gebruiker maar bar weinig tijd om het pakket op een redelijke manier uit te proberen. Na het sturen van onze naw-gegevens kregen wij gelukkig een tijdelijke maar wel werkende licentiecode toegestuurd.

Bij dit huishoudboekje kost het, vooral vergeleken met de andere huishoudboekjes die wij hebben getest, onevenredig veel inspanning om het programma te leren in welke categorieën alle transacties thuishoren. Het lijkt erop dat er helemaal geen standaard rubriceerregels worden meegeleverd, want alle transacties (en dus ook de meest vanzelfsprekende die iedereen wel heeft) moesten wij handmatig aan een categorie toekennen. Nadat dat eenmaal is gebeurd, worden gelijksoortige transacties uiteraard wel herkend, maar dat neemt niet weg dat het de eerste keren enorm veel tijd kost voordat een transactiebestand van enige omvang is verwerkt. Zijn de transactiegegevens eenmaal verwerkt en goed gecategoriseerd, dan zijn er wel voldoende mogelijkheden aanwezig om zaken als budgetten, begrotingen, rapporten en grafieken te maken.

Het categoriseren van transacties is bij dit huishoudboekje een flinke kluif.

Davilex Cash Personal ***

Prijs

€ 7,95 per jaar

Pluspunten

Overzichtelijk en rustige lay-out

Voldoende functionaliteit

Minpunten

Licentieproblemen nog steeds niet opgelost (> 5 jaar)

Rubriceren verloopt zeker de eerste keren zeer moeizaam

Conclusie

De kwaliteit en de mogelijkheden van huishoudboekjes wisselt enorm. Vandaar dat wij een zeer strenge voorselectie hebben gehouden om van meer dan vijftig huishoudboekjes uiteindelijk uit te komen op de exemplaren die je in deze test terugvindt. Dat wil zeggen dat de gesproken programma's allemaal niet slecht zijn. Toch hebben wij een duidelijke voorkeur: de winnaar van deze huishoudboekjestest is Penningmeester. Het programma ziet er goed verzorgd uit en is erg overzichtelijk. Een groot aantal transacties wordt standaard al op een juiste manier gerubriceerd, maar hier kan wel nog flinke winst behaald worden als de makers meer en betere rubriceerregels meeleveren. In ieder geval zijn er genoeg mogelijkheden om de resterende transacties via eigen regels alsnog op eenvoudige wijze in te delen.

Er zijn uitgebreide rapportagemogelijkheden en er kunnen zowel budgetten als begrotingen opgesteld worden. Een goede tweede is Cashflow Manager, een programma dat ook heel prettig werkt, er goed verzorgd uitziet en prima mogelijkheden biedt.

In de bovenstaande tabel vind je alle testuitslagen. Klik hier voor een grotere versie.

1 Reactie(s) op: De 6 beste online en offline huishoudboekjes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 juli 2016 12:44 Anoniem
  Ik mis Winbank, waar pas weer een nieuwe versie van verschenen is. Ik gebruik Winbank al jaren. Er is geen betere. Je kan het simpel houden of heel uitgebreid.En het is gratis
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.