Op deze gadgets kunnen we dit jaar niet wachten

Door: Redactie Computer!Totaal | 22 februari 2022 17:18

Nieuws

Ieder jaar komen er weer talloze elektronische apparaten bij. In 2022 is dat niet anders en daarom blikken we vooruit op tien hebbedingen, waaronder een slim schaakbord en een robotje dat je door het hele huis volgt. Die mogen vaak wat kosten, maar zijn hoe dan ook interessant om wat meer over te weten!

De tien gadgets die we hebben geselecteerd zijn zeer uiteenlopend. Als we kijken naar de verkoopprijs, dan zit er voor iedereen wel wat bij. Een goede technologische gadget gaat natuurlijk al snel richting de paar honderd euro, maar als je zorgvuldig kijkt naar wat je nodig hebt én naar wat je leuk vindt, is dat een investering die je wel kunt doen. Let overigens goed op met aantrekkelijk geprijsde techspeeltjes die je op zoveel (Chinese) sites tegenkomt. Vaak geldt: als de prijs te goed lijkt voor een gadget, dan is de gadget vaak niet goed genoeg voor de prijs. 

Overigens hebben we ook een paar hebbedingen meegenomen die ver buiten het budget liggen van een doorsnee-sterveling, maar toch te leuk zijn om even in de spotlight te zetten. Opvallend is ook hoeveel beeldschermen (en schermpjes) die bij, in of aan de gadgets zitten. 

Bij slechts drie van de tien techspeeltjes komt niet direct een beeldscherm aan te pas, al is één daarvan wel bedoeld om mee te werken op een beeldscherm. Is ons leven dan straks helemaal omgeven door schermen? Dat naast je dagelijkse werk ook je hobby’s invult met behulp van of zelfs dankzij beeldschermen? Laten we ons geen illusies maken, die kant gaat het zeker op. 

Maar je weet wat ze zeggen: if you can’t beat them, join them. Kortom, ga met ons mee en kijk welke gadgets het gaan worden voor 2022.

Amiga 500 miniconsole

Het is een gouden tijd voor liefhebbers van oude gameconsoles en retrospellen, want na de heruitgaven van de Commodore 64, NES, SNES, PlayStation en Mega Drive is het nu de beurt aan de good old Amiga 500. Deze betaalbare variant van de Amiga 2000 kwam in april 1987 gek genoeg in Nederland als eerste land ter wereld uit. Pas een maand later volgde de rest van de wereld. Hoewel het apparaat technisch superieur was aan de populaire Commodore 64 (van het moederbedrijf) en de Atari ST, werd de 500 nooit even succesvol als de C64. Toch zijn er behoorlijk wat klassieke games voor gemaakt toentertijd, die dus nu weer opnieuw gespeeld kunnen worden op een (voor die tijd) ongekende 720p-resolutie. De upscaling van de moderne televisie doet de rest. 

De A500 Mini is een perfecte replica van het alles-in-één-toetsenbord en de bijbehorende muis met twee knoppen. Een nieuwerwetse controller bestuurt titels als Alien Breed, Another World, Chaos Engine, Simon the Sorcerer en Worms. 25 titels worden meegeleverd, met een usb-stickje zijn er nog nieuwe games bij te pluggen, ook van de A600 en A1200.

De A500 Mini is een perfecte replica van de originele console uit 1987

Red V-Raptor

Laten we eerlijk zijn, er zijn maar weinig mensen die 25 duizend euro overhebben voor videocamera. Zeker niet als hij eruitziet als een kubus met op elke zijde een berg knopjes, schuifjes, aansluitpoorten en luchtsleuven. Maar dit is de Red V-Raptor en het apparaat is werkelijk tot de rand gevuld met alles wat een professionele en zichzelf serieus nemende amateurfilmer of -vlogger nodig heeft. Bedenk wel dat je zelf nog een lens mee moet nemen voordat je iets ermee kunt doen. Maar dan ben je ook wel futureproof (voor de komende jaren tenminste). 

De V-Raptor kan in 8K filmen (dat is een duizelingwekkende resolutie van 8192 × 4320) met 120 frames per seconde. Even ter verduidelijking, de Full-HD-tv waar je elke avond het journaal op kijkt doet het met 1920 × 1080 pixels. Verder zijn alle standaardafmetingen daaronder natuurlijk ook beschikbaar, tot 2K met 600 (!) frames per seconde. Voor de immense hoeveelheid data die filmen op dit soort afmetingen produceert, zijn CFEexpress-geheugenkaarten nodig die 800MB/s kunnen wegstouwen. De V-Raptor is een beest van een apparaat en er zijn genoeg mensen die dit jaar twijfelen tussen dit of een auto.

Microsoft Surface Laptop Studio

De nieuwe Surface Laptop Studio van Microsoft is een adembenemend staaltje design. Als je erachter gaat zitten, lijkt het zomaar een ‘gewone’ laptop. Weliswaar eentje uit het hogere segment, met een stevige bouw en duurzame materialen. Onder de goed geventileerde motorkap snort een quadcore 11de generatie Intel Core H Series-processor en een Nvidia GeForce RTX 350 Ti grafische kaart. Ruim voldoende power om Windows 11 te draaien. 

De echte magie van deze laptop zit ‘m in het scherm. Dat heldere 14,4inch-touchscreen met een 120Hz refresh rate kan niet alleen maar open en dicht. Dankzij een vrijwel onzichtbaar weggewerkt scharnier halverwege kan de onderkant naar je toe worden gehaald, waardoor het bijvoorbeeld dienst doet als scherm voor gamen en films kijken. Trek ‘m nog verder naar je toe en het scherm vouwt zich volledig plat met het beeld naar boven. 

Met de vernieuwde Surface Slim Pen (die met een magneet onderop opgeborgen en opgeladen wordt) transformeer je de laptop tot een (design)tablet. Serieus hebbeding.

Varjo XR-3

Voor wie denkt dat VR op een dood spoor zit, moet eens goed kijken naar de Varjo XR-3-headset. Ja, hij kost je bijna 5500 euro, maar dan heb je niet alleen de beste VR-bril van het moment, ook op het gebied van mixed reality is dit het absolute toppunt. De Varjo is vooral bedoeld voor de zakelijke markt (denk aan training van complexe systemen en visualisaties bij grote bouwprojecten), maar je kunt er natuurlijk ook gewoon de nieuwste games op draaien.

Deze headset heeft de helderste lenzen met een bescheiden resolutie van 1920 × 1080 pixels, maar een enorme pixeldichtheid van 70 ppd. De actieve oogtracking zorgt ervoor dat je altijd het scherpste beeld krijgt op de plek waar je naar kijkt. De kijkhoek van 115 graden en de kleurechtheid van het beeld maken het plaatje compleet. Maar dat is niet alles. Deze XR-versie, die zo’n 2000 euro duurder is dan de ‘gewone’ VR-bril, heeft ook nog eens twee hoge-resolutiecamera’s naar voren wijzen. 

Nu kun je de omgeving bekijken die verrijkt is met de beelden uit een game, training of ervaring. Trippy stuff, zeker als je eigen handen ook worden getrackt en kunnen interacteren met de virtuele objecten.

Mojo68

Het ene toetsenbord is het andere niet en hele volksstammen nemen het klik-klak van een toetsenbord zeer serieus. Speciaal voor die fijnproevers is de Mojo68 van MelGeek een fraai stukje plastic met de juiste looks, maar vooral ook de juiste feel. Dit mechanische toetsenbord kost rond 250 euro en komt met een transparante basis in zes verschillende funky kleurtjes. Vrijwel alles wat daarbovenop komt, is volledig in te delen en aan te passen naar eigen smaak. En er valt nogal wat aan te passen bij een mechanisch toetsenbord. 

Onder elke individuele toets zit een switch, of schakelaar die bestaat uit een basis, een veer en een steeltje. Dat steeltje maakt bij een toetsaanslag contact met de veer en die registreert dat met een ‘klik’ (of ‘klak’, afhankelijk van je instelling). De vorm van de steel bepaalt het type switch. Doe je vooral veel kantoorwerk dan wil je niet te hard drukken, maar wel weten wanneer je aanslag telt. Ga je gamen, dan zoek je juist een snel reagerende switch enzovoort. Vervang verder naar hartenlust alle toetsen met de juiste vorm en opdruk en programmeer de ledlampjes, zodat ze je outfit complementeren.

De FPS-drone is snel en wendbaar en haalt halsbrekende toeren uit

DJI FPS

Een drone is en blijft een fantastisch speeltje. Met de juiste spullen kun je heerlijk door de lucht sjezen of prachtige foto- en filmopnames maken. Of beter nog, je kunt die twee combineren! De DJI FPS is het ideale vliegtuig voor de avontuurlijke piloot die al flink wat trainingsuren in de vingers heeft. Het compacte design en de krachtige motoren maken dat de FPS echt halsbrekende toeren kan uithalen. Hij is snel en wendbaar dus vlieg laag over de grond, schiet verticaal omhoog of drop recht naar beneden, draai loopings, scheer vlak langs objecten en alles wat verder maar in je opkomt (en legaal is natuurlijk). 

De 4K-camera aan een bewegelijke gimbal heeft met 150 graden een mooi breed zicht op de actie. In 4K schiet je maximaal met 60 frames per seconde, maar wil je echt mooie slow-motionshots, film dan in Full HD met 120 fps. Als je het pakket koopt voor 1349 euro krijg je er ook de DJI FPV Goggles V2 erbij. Dat is een soort VR-bril, waardoor je mee kunt kijken tijdens de vlucht. Zo kun je je drone kilometers verderop nog steeds laten stunten.

Phantom Chess Board

We keken de laatste tijd massaal naar The Queen’s Gambit op Netflix. Een serie over een weesmeisje dat leert schaken en vervolgens met tegenstanders en drugsgebruik worstelt op haar weg naar de top. Schaken is mede hierdoor weer helemaal hip onder een jong publiek en met het Phantom-schaakbord wordt die populariteit alleen maar groter. 

Door een ingenieus systeem onder het schaakbord worden de stukken namelijk voor je verschoven. Zo kun je dus tegen de AI spelen die zich aanpast aan je niveau en altijd zorgt voor een spannende pot. Maar je kunt ook via internet spelen tegen anderen. Zij zetten bijvoorbeeld hun zet op een app op de telefoon en in jouw huis zie je de stukken automatisch naar de juiste plek schuiven. 

Heeft de tegenstander ook een Phantom-bord in huis, dan registreert jouw bord je zetten en voert het bord aan de andere kant van de wereld ze uit. Je hoeft de stukken niet eens aan te raken als je dat niet wilt. Zeg hardop waar je de koningin heen wilt sturen en daar glijdt ze elegant over het houten bord. Schaakmat!

Alle andere fietsen verbleken bij de futuristische lijnen van de Reevo

Reevo bike

Je hebt elektrische fietsen in alle soorten en maten. Van de hippe varianten met megadikke banden tot de degelijke Hollandsche fietsen waar tout gepensioneerd Nederland op lijkt te rijden. Maar hoe hip of saai ook, alle fietsen verbleken bij de futuristische lijnen van de Reevo. Dit is dus de evolutie van de fiets. De eerste twee zaken die opvallen, zijn de wielen zonder spaken. Zonder spaken! 

Het slimme design en (volgens de makers) hoogwaardige materiaal maakt dat deze spaakloze wielen ijzersterk en duurzaam zijn. De fiets is verder uitgerust met alle technische snufjes die je gebaseerd op zijn futuristische uiterlijk mag verwachten. Een geïntegreerd slot dat de achterband blokkeert met behulp van je vingerafdruk. Diefstalbeveiliging door middel van sensoren en GPS-tracking hoort bij het standaardpakket. Maar ook uitgebreide verlichting voor en achter zit ingebouwd in de velg en die gaat aan als de omstandigheden daarom vragen (of als jij dat wil).

De motor maakt het trappen een fluitje van een cent. Voor 2750 euro heb je de premium editie met extra batterij en accessoires en de keuze uit drie kleuren. En je bent verzekerd van heel wat bekijks.

Clicbot

Clicbot bestaat al even, maar hij/zij/het wordt de komende tijd alleen maar leuker. Het is een modulair robotje dat er door zijn geanimeerde ene oog behoorlijk schattig uitziet. Dat oog zit in de basismodule (of Clicbot Brain). Vanuit dat stuk wordt alles aangestuurd. Met elk onderdeel dat je eraan klikt (klik – clic – clicbot) breid je de functionaliteit van het robotje uit. Maak er een lange sliert van met onderdelen en hij kruipt als een slang door de kamer. Plaats er wielen tussen en hij rijdt vrolijk door het huis. Je kunt ‘m zelfs pootjes geven, zodat hij als een huisdier rond waggelt. 

Hoe meer onderdelen, hoe meer variaties je kunt bouwen. Clicbot is te koop in verschillende pakketten tussen 400 euro en 1000 euro. Het apparaatje is voorzien van een camera en sensoren, zodat het kan reageren op input van de gebruiker. Aai bijvoorbeeld over zijn bolletje en hij reageert door lekker tegen je hand aan te schurken. Bedek zijn oog en hij zal zijn best doen om je hand te omzeilen. Clicbot is op verschillende manieren te programmeren, van kindvriendelijk via visual blocks tot uitdagend via Python.

LG Signature OLED R

Misschien is gadget niet de juiste benaming voor deze knappe mix van cutting edge tech en smaakvol design. Hoe dan ook, de oprolbare oledtelevisie van LG is zo bizar geprijsd dat we het bedrag pas aan helemaal aan het eind van dit stukje bekendmaken. Eerst willen we je wijzen op het feit dat dit 4K-scherm van 65 inch zichzelf echt oprolt in een stijlvol houten kastje waar ook meteen een state-of-the-art-soundbar in zit verwerkt. Met een druk op de knop of commando met je stem ontrolt het beeld zich omhoog in twee standen.

Line View, waar alleen het bovenste gedeelte zichtbaar is en je informatie kan verschaffen over weer, tijd, laatste nieuws en meer of Full View, waarbij je dus het hele scherm ziet. En ja het is een prachtig scherm. De zelfverlichte oled maakt dat de kleuren niet bloeden en het zwart ook echt zwart is. Een aanwinst voor ieder interieur, zoveel is zeker. Maar wie kan ‘m betalen? Benieuwd geworden? Navraag bij LG bevestigt de adviesprijs van 99.999 euro. Slik …

0 Reactie(s) op: Op deze gadgets kunnen we dit jaar niet wachten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.