Denon HEOS 1 - Compacte multiroom-speaker

Door: Jeroen Boer | 13 augustus 2015 19:41

Review

Streamingdiensten als Spotify zijn erg populair en dus groeit ook de vraag naar luidsprekers om thuis muziek te luisteren. Denon voegde onlangs de HEOS 1 toe aan zijn aanbod van draadloze streamingluidsprekers. Is de HEOS 1 een goede luidspreker voor je streamingdiensten?

Denon HEOS 1

Prijs € 249,- of € 299,- inclusief optioneel Go-Pack

Kleur Zwart of wit

Aansluitingen 10/100-netwerkaansluiting, usb-poort, 3,5mm-geluidsingang

Draadloos 802.11a/b/g/n, bluetooth (optioneel)

Streamingdiensten Spotify, Deezer, Tidal, Napster, Sounbdcloud, rdio en Tunein

Audioformaten Mp3, wma, aac, flac, wav

Afmetingen 18,9 x 12,9 x 12,8 cm

Gewicht 1,9 kg (2,22 kg inclusief optionele accu)

Accuduur (optioneel) Zes uur

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Goed geluid
  • Handige app
  • Spotify Direct-ondersteuning
  • Minpunten
  • Mogelijkheid tot bluetooth duur
  • Geen desktop-app

In mijn eerdere review van de Denon HEOS 5 merkte ik al op dat Denon goed gekeken heeft naar het assortiment van Sonos. Het lijkt mij in ieder geval overduidelijk dat de HEOS 1 Denons antwoord op Sonos' PLAY:1 is. Niet alleen de naamgeving is vrijwel hetzelfde, ook het rechtopstaande ontwerp komt overeen. Dat is niet voor niets: net als de PLAY:1 is de HEOS 1 een mono-luidspreker die is opgebouwd uit een woofer en tweeter die ieder door een eigen versterker worden aangestuurd. Lees ook: Denon HEOS 5 - Sterke concurrent voor Sonos

Om de HEOS 1 te configureren moet je hem even met een draadje aansluiten op je smartphone.

De Denon HEOS 1 heeft een kunststof behuizing die aan de voorkant is voorzien een metalen rooster. Op de bovenkant is de volumebediening geplaatst terwijl je op de achterkant de aansluitingen bestaande uit een netwerkaansluiting, usb-poort en lijningang vindt. De luidspreker heeft een afmeting van 18,9 x 12,9 x 12,8 centimeter en weegt 1,9 kilogram. Opvallend is een afneembaar klepje op de onderkant waaronder je laadcontacten vindt. Die zijn bedoeld voor de optionele batterij waarmee je de HEOS 1 verandert in een draagbare Bluetooth-luidspreker. De luidspreker is vochtbestendig en geschikt voor bijvoorbeeld de badkamer.

Vreemde installatieprocedure

De HEOS 1 is een netwerkluidspreker en je moet hem dus op je netwerk aansluiten. Dat kan met een netwerkkabel, maar de meeste gebruikers zullen kiezen voor een draadloze installatie. Ik blijf de installatieprocedure van HEOS vreemd vinden. In de verpakking vind je een 3,5mm-verbindingskabel. Deze sluit je aan op de geluidsingang van de HEOS en de hoofdtelefoonaansluiting van je smartphone. Deze verbinding wordt vervolgens gebruikt om de configuratiegegevens zoals het wachtwoord van je draadloze netwerk door te geven aan de luidspreker. Vervolgens gebruik je de duidelijke app voor iOS of Android voor de bediening van het systeem. Er is helaas geen desktop-app voor Windows of OS X. Jammer, want ik zou het handig om muziek direct vanaf mijn pc te kiezen als ik aan het werk ben.

Je bedient de HEOS 1 (hier met optionele accu) met de prima app.

Spotify Connect

Een multiroomsysteem is niets zonder muziek en in 2015 zijn het vooral de streamingdiensten die tellen. Denon stelt gelukkig niet teleur. Er is ondersteuning voor Spotify, Deezer en Tidal. Ook kun je gebruik maken van Soundcloud, Napster, Rdio en TuneIn. HEOS ondersteunt daarbij Spotfify Connect waardoor je Spotify's eige app met alle mogelijkheden kunt gebruiken voor het aansturen van de streamingdienst. Eigen muziek kun je afspelen via een DLNA-server op bijvoorbeeld je NAS, direct vanaf je smartphone of tablet of via een usb-stick die je op de luidspreker aansluit. Dat laatste is een handige optie als je geen NAS hebt en toch altijd eigen muziek beschikbaar wilt hebben op je HEOS-systeem.

Geluidskwaliteit

Van een luidspreker die 249 euro kost, verwacht ik wel wat qua geluidskwaliteit. Denon voldoet gelukkig ruimschoots aan mijn verwachtingen. De HEOS 1 klinkt, zeker voor het formaat, prima. De muziek klinkt helder en de lage tonen klinken strak en er zit nog behoorlijk wat laag in. Natuurlijk zal de HEOS 1 je niet overrompelen een vette bas, maar het klinkt erg netjes. Ik heb hem tijdens het testen ook direct vergeleken met de PLAY:1 en beide luidsprekers zijn erg gewaagd aan elkaar. Er is de mogelijkheid om twee HEOS 1-luidsprekers te koppelen tot een stereopaar, helaas had ik maar één testexemplaar en heb ik dit niet uit kunnen proberen. Ik heb een dergelijk combinatie wel kort gehoord tijdens een demonstratie van Denon zelf en de combinatie klonk voller dan één exemplaar.

Conclusie

De HEOS 1 is Denons antwoord op Sonos' PLAY:1 en een erg interessante toevoeging aan Denons assortiment. De luidspreker klinkt prima en is een goede optie om in te stappen in streaming audio. Vergelijk je hem met zijn - in mijn ogen - directe concurrent Sonos PLAY:1, dan is hij qua geluidskwaliteit net zo goed. Wel is hij net iets duurder, al scheelt het niet zo heel veel meer sinds Sonos zijn prijs heeft verhoogd naar 229 euro. Denon biedt wat meer mogelijkheden: een geluidsingang, een usb-poort en de mogelijkheid tot een accu. Voor Spotify-gebruikers is de ondersteuning voor Spotify Direct de grootste meerwaarde. Je kunt de muziek bedienen vanuit de Spotify-app, iets dat bij Sonos niet kan.

Go-Pack

Voor 99 euro kun je het optionele Go-Pack aanschaffen. Dit pakket bestaat uit een forse accu met een capaciteit van 38,48 Wh en een usb-bluetoothadapter. Je bevestigt de accu op de luidspreker door het klepje aan de onderkant los te draaien en vervolgens de accu op de luidspreker te draaien. Je kunt nu draadloos gebruik maken van wifi-streaming, maar dat is natuurlijk niet echt nuttig. Thuis waar je wifi hebt, heb je immers ook stopcontacten. Denon levert in het Go-Pack echter ook een bluetooth-adapter mee die je aansluit op de usb-poort van de HEOS 1. Je hebt nu een bluetooth-luidspreker die het zo'n zes uur uithoudt. Het werkt prima, maar ik vraag me af of het wel zo handig is. De HEOS 1 is bepaald geen lichte bluetooth-speaker. De HEOS zelf weegt al 1,9 kilogram en met de accu komt daar nog eens 0,32 kilogram bij. Een totaalgewicht van 2,22 kilogram is niet bepaald licht en daar komt nog eens bij dat je op stap gaat met een luidspreker van in totaal 348 euro. Bij een dergelijk gewicht is een handvat eigenlijk ook wel handig en die ontbreekt. Ik zou de 99 euro die de batterij kost zelf investeren in een goede en lichte bluetooth-luidspreker voor onderweg. Overigens kost de combinatie tijdelijk 299 euro als je het Go-Pack direct aanschaft.

Het optionele Go-Pack bestaat uit een accu en bluetooth-ontvanger.

0 Reactie(s) op: Denon HEOS 1 - Compacte multiroom-speaker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.