Digitaliseer al je foto's in 10 stappen

Door: harry-hol | 04 augustus 2016 07:02

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Foto's of dia's zijn kwetsbaar. De foto's uit je album in de kast, maar zeker ook al die foto's in de mapjes die je bij de fotograaf liet ontwikkelen, kunnen verkreukelen of nat worden. Ook kun je foto's veel makkelijker vinden én altijd laten zien als je ze digitaal hebt. Aan de slag dus!

Tip 01: Organiseer vooraf

Begin met het verzamelen van alle materialen die je wilt scannen en orden deze. Je gaat straks heel veel achter elkaar inscannen en door de kiekjes al op een logische volgorde te leggen, is het makkelijker om ze later in een digitale bibliotheek terug te vinden en te categoriseren. Een erg handige manier van organiseren is op jaartal. Zeker als je al een deel van je foto's in albums hebt zitten, is dit waarschijnlijk de meest voor de hand liggende methode. Lees ook: Al je foto's bewerken doe je gratis met deze 20 fotoprogramma's.

Tijdens het ordenen is het verstandig om ook een ruwe selectie te maken van de foto's die je absoluut digitaal wilt hebben. Wees hier niet té kritisch: als een foto 'mislukt' lijkt, digitale foto's zijn met wat bewerkingen vaak nog wat op te poetsen. Foto's met een stukje vinger voor de lens zijn bijvoorbeeld met wat snijwerk heel goed te redden.

Niet te kritisch zijn, wil ook niet zeggen dat je blind alles mee moet nemen. Heb je tien foto's van een verjaardag, kies er dan twee of drie uit en laat de rest in het album zitten. Zeker als je een heel familiearchief wilt overzetten naar je computer, kan het een helse klus worden als je álles wilt digitaliseren.

Hoe beter je het scannen voorbereidt, hoe makkelijker het later is om je foto's te ordenen.

Tip 02: Andere documenten

Als je toch bezig bent met uitzoeken, kan het leuk zijn om hier meteen relevante extra documenten bij te voegen om in te scannen: ansichtkaarten, landkaarten, toegangskaarten, vliegtickets ... Wellicht wil je uiteindelijk weer een fysiek fotoalbum laten drukken met al deze scans, en dan is het erg leuk om dit soort extra's eraan toe te voegen. Ook helpen dit soort documenten bij het organiseren van je digitale albums, omdat ze context geven aan je vakantiefoto's. Wees hierbij creatief en bedenk hoe je eventueel later je foto's tot een verhaal kunt smeden. Heb je stempels in je paspoort? Instapkaarten? Een suikerzakje van dat terrasje in Zuid-Frankrijk? Al dit soort kleine (platte) objecten zijn leuk om in te scannen voor eventueel later gebruik. Als je ze namelijk al hebt bewaard, betekenen ze waarschijnlijk al iets voor je, en dan is het wellicht de moeite waard om te digitaliseren.

Paspoortstempels maken een fotoreisverslag compleet.

Tip 03: Dia-scanner

Het is niet mogelijk om dia's met een gewone flatbedscanner te digitaliseren. Daarvoor heb je een speciaal apparaat nodig. Er zijn flatbedscanners te koop die wel de mogelijkheid hebben om een aantal dia's te scannen, maar het meest gangbaar is de echte diascanner. Eigenlijk is dit een omgebouwde digitale camera waar je dia's in stopt en ze vervolgens een voor een digitaliseert. Als je er een wilt kopen moet je rekenen op een aanschaf van vijftig tot honderd euro. Het is een goed idee om even in de kennissenkring rond te gaan of iemand al zo'n scanner in huis heeft, aangezien je hem waarschijnlijk niet heel vaak zult gebruiken.

Als je een goede digitale spiegelreflexcamera bezit, kun je hier ook een dia-duplicator aan koppelen. Dit is een adapter waar je dia's inschuift en die je vervolgens op de lens van de camera vastklikt. Vervolgens druk je af en heb je de dia gedigitaliseerd. Het voordeel van dit verlengstuk is dat je er ook negatieven mee kunt digitaliseren. Het nadeel is dat een dia-duplicator onhandig is voor het inscannen van grote hoeveelheden dia's, omdat je deze één voor één moet verwisselen. Met een dia-scanner kun je bakjes van vijf of tien dia's tegelijk inladen.

Voor gewone foto's is een flatbedscanner de beste optie. Dit zijn de traditionele scanners met een glasplaat waar je je foto's een voor een op legt. Sommige scanners hebben een zijlader, waar je een stapeltje foto's in legt die dan automatisch worden gescand, net als bij een kopieerapparaat. Het nadeel hiervan is dat foto's vast kunnen komen zitten, en het is ook lastiger om afwijkende formaten te scannen. De meeste scanners zijn in staat om met 300 dpi (dots per inch) te scannen, wat de aangeraden minimale resolutie is voor het vastleggen van foto's. Lager is geen goed idee, omdat details dan verloren gaan.

Probeer vooral niet om je hele fotocollectie te digitaliseren door je foto's te fotograferen met een digitale camera of smartphone. Dit levert geen mooi resultaat op en is veel meer werk. Als je het toch wil proberen, hebben we hier een handig stappenplan.

Een diascanner kost al snel meer dan honderd euro. Wie weet heeft de buurman er al een?

Tip 04: Scanner schoonmaken

Het is zonde als je er na het scannen bij het nabewerken achter komt dat er stofjes of andere storende deeltjes op je scanner of je foto's zaten. Hoewel je er met beeldbewerkingssoftware best nog wat aan kan doen, is voorkomen hier altijd beter.

Volg de instructies van de handleiding van je scanner om de glasplaat goed stof- en vlekvrij te maken. Check ook tijdens het scannen regelmatig of er geen stof of haartjes op de plaat terecht komen. Zeker als je oude albums uit de kast haalt is dit iets om op te letten. Hetzelfde geldt overigens ook voor de foto's die je scant. Neem deze af met een droge zachte doek, bijvoorbeeld een microvezeldoekje. Een busje met perslucht kan ook helpen. Druk vooral niet, het gaat er om dat je kleine haartjes en stofjes meeneemt zonder dat je de foto beschadigt. Gebruik geen water of schoonmaakmiddel want daarmee tast je de beschermlaag van de foto's aan.

De glasplaat van de scanner moet goed schoon zijn voor je begint. Check ook tussentijds op stofdeeltjes.

Wat is dpi?

Dpi staat voor dots per inch. Dit geeft aan hoeveel pixels er op een rij staan per 2,54 cm (1 inch). Dit heeft vooral invloed als je de foto weer wilt afdrukken. Een lage dpi betekent dat er minder pixelinformatie is. Als je een foto met een lage dpi op posterformaat afdrukt, zie je dus een korrelige afbeelding. Bij het printen van normale foto's tot ongeveer A4-formaat is 300 dpi meer dan voldoende. Een hogere dpi geeft je meer vrijheid bij het bewerken, omdat er meer informatie is om mee te werken. Je kunt dan bijvoorbeeld ook een kleiner stuk uit een foto snijden en dit alsnog op een redelijk formaat afdrukken zonder kwaliteitsverlies.

Tip 05: Test-scans

Voor je de hele verzameling verwerkt, is het verstandig om een aantal testscans te doen, om de optimale instellingen van de scansoftware te vinden. In de meeste gevallen heeft de software bij je scanner een aantal voorgeprogrammeerde instellingen die prima voldoen. Probeer deze presets even uit, en kijk wat op het oog het beste resultaat geeft.

In deze fase gaat het erom dat je de foto's (of dia's) met zo veel mogelijk details digitaliseert, zodat je deze later met een fotobewerker kunt optimaliseren.

Zorg ervoor dat je scant op minimaal 300 dpi (zie ook het kader). Een hogere dpi neemt meer opslagruimte in beslag en kan in sommige gevallen een beter resultaat geven. Experimenteer hier ook mee bij je testscans. Om het verschil goed te zien, is het verstandig om even in te zoomen op je gescande foto's. Dan pas zie je echt hoeveel details eventueel verloren gaan met een lagere dpi. De ervaring leert dat voor de meeste foto's een dpi van 300 tot 600 een uitstekend resultaat geeft.

Deze foto is gescand met een te lage dpi, waardoor de pixels duidelijk zichtbaar zijn.

0 Reactie(s) op: Digitaliseer al je foto's in 10 stappen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.