Digitaliseer al je foto's in 10 stappen

Door: harry-hol | 04 augustus 2016 07:02

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Tip 06: Achteraf bewerken

Het is verleidelijk om foto's of dia's meteen op de computer te perfectioneren. Dit is echter zeker niet de meest efficiënte methode. Wel is het verstandig om bij het scannen alvast een grove indeling van de foto's te maken. Maak dus in elk geval per jaar een aparte map aan. Maak eventueel in deze map ook een Kladblok-bestandje aan waarin je notities maakt over de inhoud van een of meerdere foto's. Blijf hier niet te lang bij stilstaan. Zeker als het om grote aantallen gaat kan de klus eindeloos lijken als je het scannen te vaak onderbreekt.

Je hebt geen duur programma als Adobe Photoshop nodig om je collectie te optimaliseren. Er zijn heel wat gratis alternatieven beschikbaar die sneller en eenvoudiger werken. Sommige programma's werken vanuit je browser. Google Foto's biedt bijvoorbeeld een aantal opties om foto's snel te verbeteren op gebied van helderheid, kleur en contrast. Hetzelfde geldt voor PIXLR. PhotoFiltre 7 en IrfanView zijn gebruikersvriendelijke pakketten die je gratis kunt installeren op je computer. Ten slotte is GIMP een behoorlijk complex alternatief voor Photoshop, met ook veel meer mogelijkheden.

GIMP is een gratis alternatief voor Photoshop, en minstens zo complex.

Batch-bewerking

Als je veel foto's tegelijk wilt omzetten naar een nieuw formaat, dan is het slim om dit te doen met 'batch-bewerking'. Dat wil zeggen dat je een computerprogramma dezelfde handeling op meerdere foto's laat uitvoeren. IrfanView kan dit bijvoorbeeld voor je regelen. In het menu File selecteer je Batch conversion/rename. In de daarop volgende dialoogbox selecteer je het uitvoerformaat en de map waarin je de gewijzigde bestanden wilt opslaan. Eventueel kun je ook alle afbeeldingen van een universele naam voorzien (bijvoorbeeld vakantie 1998-xx, waarbij xx het nummer van de foto is). IrfanView is heel krachtig in het massaal omzetten van foto's. Zorg er wel voor dat je de originelen intact houdt, dan kun je terug naar de bronbestanden mochten de resultaten tegenvallen.

Tip 07: Vermijd filters

Instagram heeft filters erg populair gemaakt, maar bij het bewerken van je ingescande foto's is het beter ze niet te gebruiken. Filters vervormen de pixels, zodat informatie verloren gaat. Sommige effecten voegen ruis toe, waarmee nog meer details worden overschreven. Hoe 'schoner' je je grote collectie foto's opslaat, hoe beter. Als je een deel van je foto's online gaat delen, kun je altijd kopieën van de foto's nog verder bewerken en dan wel een filter toevoegen.

In de meeste gevallen zijn er maar drie correcties nodig om een foto te optimaliseren: kleur, helderheid en contrast. Veel bewerkingsapps hebben een 'automatische verbeterknop' die deze instellingen aanpast. Probeer deze even uit. Is het resultaat niet echt naar wens, dan loont het de moeite om kleur, helderheid en contrast handmatig aan te passen, zodat 'verborgen' details zichtbaar en kleuren levendiger worden. Hoeveel details worden gevangen met het inscannen hangt ook af van de kwaliteit van je scanner.

Filters geven een dramatisch effect, maar er gaan ook veel details verloren.

Tip 08: Opslagruimte

Een fotocollectie neemt veel ruimte in beslag op de harde schijf. Foto van 10 bij 15 cm, ingescand op 600 dpi neemt al snel 5 megabyte in beslag. Door foto's in jpg-formaat op te slaan, nemen ze minder ruimte in, maar er gaat dan wel wat informatie (en dus kwaliteit) verloren. In de meeste gevallen zal dat kwaliteitsverlies niet erg opvallen.

Hoe dan ook is het fijn om voldoende ruimte op je harde schijf te hebben voor de volledige ongecomprimeerde scans, zodat je daar de beste resultaten uit kunt halen. Opslagruimte is tegenwoordig niet duur meer. Een externe schijf van een terabyte koop je al voor iets meer dan zestig euro.

Een externe harde schijf is niet duur meer.

Tip 09: Cloudopslag

Ook een harde schijf kan crashen, zorg dus dat je een goede back-up maakt van je gedigitaliseerde beelden zodat niet al je werk verloren gaat. Dit kan naar een NAS, maar ook een clouddienst komt hiervoor in aanmerking. Niet alleen heb je hiermee een veiligheidskopie die niet afhankelijk is van je eigen apparatuur, ook maakt een dergelijke dienst het vaak eenvoudig om afbeeldingen en fotoalbums met anderen te delen. De bekendste clouddiensten zijn Dropbox, Google Drive en OneDrive. Apple-gebruikers kunnen hun afbeeldingen opslaan in iCloud.

Deze diensten hebben allemaal een gratis optie, waarbij de geboden ruimte enigszins beperkt is. Dropbox geeft 2 gigabyte gratis. OneDrive 5 gigabyte en Google Drive een zeer ruime 15 GB. iCloud start met 5 GB gratis, maar de meeste mensen hebben die ruimte al bijna vol met de back-ups van hun iOS-apparaten. Sla je je foto's met Google Foto's op met maximaal 16 megapixel per foto, dan krijg je gratis onbeperkte opslagcapaciteit.

Hoeveel ruimte je nodig hebt voor je back-up, hangt uiteraard helemaal af van de omvang van je collectie.

Dropbox is nog altijd de populairste clouddienst, met 2 gigabyte gratis opslagruimte.

Albums inscannen

Als je foto's hebt die erg oud en kwetsbaar zijn, is het te overwegen om ze niet uit hun album te halen, maar om de albumpagina's als geheel in te scannen. Als de flatbedscanner groot genoeg is, kun je zo ook meerdere afbeeldingen tegelijk digitaliseren. Met een fotobewerkingsprogramma zoals GIMP of Photoshop kun je dan de foto's 'uitknippen' en als losse afbeeldingen bewaren. Let er wel op dat je matte beschermbladzijden en dergelijke niet meescant, want dat zorgt voor een vermindering van de kwaliteit.

Let er ook op dat de bladzijden van het album goed plat op de scanner liggen. Als dit niet het geval is (omdat het album erg dik is bijvoorbeeld) kan er vertekening optreden, dit is lastig te herstellen.

Tip 10: Maak een fotoalbum

Dit lijkt zeer tegenstrijdig. We hebben net alle foto's gedigitaliseerd. Wat moeten we dan nog met een fysiek album? Maar juist fotoalbums blijven de ideale manier om herinneringen af en toe op te halen of met anderen te delen die bij je langskomen. En wat dacht je van een album met alle gescande dia's en foto's waar bijvoorbeeld je vader/moeder, broer/zus of die ene kennis op staat als cadeau?

Het voordeel van het maken van een nieuwe album op basis van al je gescande foto's is dat de kwaliteit zeer hoog kan zijn. Je hebt immers de beste versies van al je kiekjes paraat. Hema, Albelli en Lulu bieden sjablonen en opmaakprofielen waardoor het resultaat er heel professioneel uitziet. Een vakantiealbum met de beste foto's en scans van tickets en kaarten wordt zo een compleet reisverslag dat mooi in de kast kan staan.

Een fysiek fotoalbum blijft de mooiste manier om herinneringen te delen.

0 Reactie(s) op: Digitaliseer al je foto's in 10 stappen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.