Dit is Google Nearby Share voor Android

Door: Justin Doornekamp | 16 september 2020 06:05

Nieuws

Vorig jaar werd bekend dat Google werkte aan een functie waarmee het gemakkelijker moet worden om snel bestanden uit te wisselen tussen Android-apparaten. De dienst kreeg eerder de naam Fast Share, maar dat werd later omgedoopt tot Nearby Share of Dichtbij delen in het Nederlands. De functie is nu officieel gelanceerd.

Binnen Android was het nooit echt mogelijk om snel en simpel bestanden tussen twee apparaten uit te wisselen. Tot aan Android 10, hadden de meeste Android-apparaten niet eens Android Beam, waarmee je door middel van NFC bestanden kon uitwisselen tussen apparaten via Bluetooth en Wi-Fi Direct. Maar deze manier sloeg nooit echt aan en kon niet tippen aan AirDrop van Apple, een functie die inmiddels ook al jaren meegaat en het gemakkelijk maakt om bestanden uit te wisselen tussen iOS-apparaten.

Hoewel er voor Android genoeg apps zijn die net zo goed (of misschien zelfs beter) werken dan AirDrop, moesten Android-gebruikers altijd apps van derde partijen downloaden om snel en efficiënt bestanden te kunnen delen. Met de komst van Nearby Share moet dat verleden tijd zijn.

Zo werkt dat

Het enige waar je voor moet zorgen is dat Bluetooth en Locatie aanstaan. Vervolgens kun je in de Instellingen-app op Google tikken en daarna op Apparaatverbindingen. Druk op Dichtbij delen en vervolgens op Inschakelen.

Nu kun je content met iemand delen, door een foto of een webpagina te openen en vervolgens je smartphone bij het apparaat te houden waar je de content naartoe wil zenden. Tik onder Zoeken naar apparaten dichtbij op een apparaat en tik op Sturen.

Binnen de instellingen van Nearby Share kun je nog aangeven wie content met jou mag delen, bijvoorbeeld al je contacten of slechts bepaalde contacten. Je kunt je apparaat ook verborgen houden. Je apparaat is dan alleen zichtbaar als Nearby Share is geopend.

Hoe zit het met de privacy?

Google drukt gebruikers op het hart dat de Nearby Share-functie ieders privacy waarborgt. Zo hoef je om bestanden te delen niet eerst contactinformatie uitwisselen en vindt het verzenden en ontvangen van bestanden anoniem en volledig versleuteld plaats.

Nearby Share is beschikbaar voor apparaten die draaien op Android 6.0 of hoger. Vooralsnog is de dienst te gebruiken op een geselecteerd aantal Google- en Samsung-smartphones, maar welke modellen dat zijn werd door Google niet bekendgemaakt. In de komende maanden zullen meer Android-telefoons en ook Chromebooks gebruik kunnen maken van de Nearby Share-optie. Handig, als je bestanden van je laptop op je smartphone wilt krijgen en andersom.

0 Reactie(s) op: Dit is Google Nearby Share voor Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.