Dit is wat je wel en niet mag doen met een drone

© PXimport

Dit is wat je wel en niet mag doen met een drone

Geplaatst: 10 juni 2020 - 02:02

Aangepast: 25 november 2022 - 10:25

Laura Jenny

Het is prachtig weer en de meest toeristische plaatsen zijn plotseling uitgestorven. Op sommige plekken begint de natuur het steeds meer over te nemen. Geen wonder dus dat veel mensen eropuit gaan met hun drone. Nu schiet je de mooiste overwegend mensloze video’s. Maar mag je je drone wel zomaar oplaten boven de Zaanse Schans of een mooi natuurgebied? Dit zijn de regels omtrent dronegebruik.

De overheid kwam al in 2016 met een reclamecampagne over vliegen met drones, want “veilig vliegen met drones, daar horen regels bij”. Niet alleen om de privacy van medeburgers te waarborgen, maar ook de veiligheid. Voor de een is een drone dan ook vooral een bedreiging, terwijl een ander niet kan wachten op het moment dat er volop pizza’s en pakjes mee worden rondgebracht.

Regels rondom drones

Pakjes rondbrengen per drone, dat gaat echter zomaar niet. De Nederlandse overheid heeft een ‘regeling modelvliegen’ in het leven geroepen. Eén van de belangrijkste regels hieruit is dat je niet op minder dan drie kilometer van kleine vliegvelden je drone mag gebruiken. Nabij grotere vliegvelden zoals Schiphol en Eindhoven is dat zelfs vijftien kilometer. Hoe aanlokkelijk het ook is nu het zo rustig is op de luchthavens, niet doen dus. In het verlengde daarvan mag je ook niet dronen boven havens, wegen, industriegebieden en aaneengesloten bebouwing.

Een drone is geen vliegtuig, maar sommige kunnen enorm hoog gaan. Pas daarmee op, want hoger dan 120 meter mag niet. De lucht is namelijk verdeeld in meerdere zones, en ga je boven die 120 meter, dan val je buiten de dronezone (luchtruimcategorie G). Bovendien moet je je drone altijd kunnen blijven zien, om hem veilig te kunnen besturen. Dat werkt natuurlijk niet goed als je het slechts een stipje is. Ook handig om te weten: de drone moet altijd voorrang geven aan ander verkeer dat laag vliegt.

Vliegen met een drone boven een mensenmassa? Dat mag niet. De beelden die schiet mogen alleen voor privégebruik worden ingezet. Dat is mede bedoeld om geen privacyinbreuk te doen op andere mensen die toevallig op hetzelfde moment op dezelfde plaats waren.

 

© PXimport

Boetes van duizenden euro's

Het naleven van sommige regels wordt trouwens niet langer alleen aan mensen overgelaten. In de toekomst moeten alle drones met een chip worden uitgerust die zorgt dat ze niet werken boven of in de buurt van een vliegveld. Je drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilogram. Misschien schrikken de regels je enorm af van het gebruiken van drone, maar besef goed: de meeste drones zijn vrij licht in gewicht en zolang je je vooral ver houdt van menigten én vliegt tijdens daglicht met je ogen op je drone, ben je goed bezig. Doe je dat niet, dan riskeer je boetes die kunnen oplopen tot een kleine achtduizend euro.

Wil je zeker weten dat je je drone niet de lucht in stuurt op een plek waar dat niet mag? Kijk dan op de overheidssite Godrone.nlvoor de overzichtskaart. Zolang je je drone voor privégebruik inzet en er geen geld mee verdient, is er verder geen brevet nodig. De overheid raadt dronebezitters wel aan om te zorgen dat schade door drones door hun aansprakelijkheidsverzekering wordt gedekt.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten