Dit was het belangrijkste security technieuws van 2018

Door: Justin Doornekamp | 31 december 2018 06:58

Security
Nieuws

Ook in 2018 gebeurde er genoeg op techvlak. Wij zetten het belangrijkste technieuws nog eens voor je op een rijtje.

Cambridge Analytica

Facebook heeft zich in het afgelopen jaar flink in de kijker gespeeld en niet bepaald op een goede manier, wat leidde tot vele oproepen om Facebook te verwijderen. In april van dit jaar kwam naar buiten dat de gegevens van Facebook-gebruikers zijn misbruikt voor politieke campagnes. Klokkenluider Christopher Wylie informeerde The Guardian hoe data-analysebedrijf Cambridge Analytica in het bezit kwam van gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers, onder wie 90.000 Nederlanders. Het bedrijf verzamelde persoonlijke data van Facebook-gebruikers, zo hadden ze toegang tot iemands naam en woonplaats, maar ook tot foto's, likes en vriendenlijsten van de getroffen gebruikers.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom nomineerde Facebook als gevolg deze maand voor de Big Brother Awards 2018, de publieksprijs voor de grootste privacyschender van Nederland.

Datalek bij Google

Ook Google is het jaar niet ongeschonden doorgekomen. In oktober kwam er een datalek bij Google aan het licht, waardoor gegevens van maximaal 500.000 Google+ gebruikers gekaapt konden worden. De Google+ bug die het datalek veroorzaakte zorgde ervoor dat profielgegevens ingezien konden worden die door de gebruiker afgeschermd waren. Denk aan gegevens als je naam, adres, geslacht, leeftijd en werk. Overige gegevens zoals posts op het sociale netwerk, telefoonnummers, berichten en Google-accountgegevens konden niet worden achterhaald. Ook stelt Google dat er geen bewijs is dat er daadwerkelijk gegevens zijn gestolen of ontwikkelaars überhaupt op de hoogte waren van het feit dat er een lek aanwezig is.

In een reactie trok Google de stekker uit het sociale netwerk Google+.

Sleepwet

In 2018 kwam ook de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel de ‘sleepwet’ genoemd, ondanks dat in een referendum een meerderheid van de stemmers dit niet zag zitten. De wet geeft diensten meer ruimte om informatie te vergaren, hetgeen op veel weerstand stuitte. Vooral het verschil tussen gerichte en ongerichte taps viel niet in goede aarde. Voorheen mochten verdachten alleen gericht worden afgeluisterd, dus als er een duidelijke verdenking is. Met de nieuwe bevoegdheden mogen inlichtingendiensten ook ongericht gaan zoeken. De grootste angst onder tegenstanders van de sleepwet is dat de AIVD of MIVD zo’n sleepnet uitgooien en om dán pas te zoeken of er iemand iets illegaals heeft gedaan.

De wet is op 1 mei van kracht geworden, maar er bestaat nu al veel kritiek over de uitvoering ervan. De twee geheime diensten voeren de Inlichtingenwet nog niet goed uit. Daardoor is de privacy voor de burger in het geding, concludeerde de toezichthouder recent nog in een kritisch rapport.

Oud-Minister van Binnenlandse Zaken, Plasterk, die de Wiv indiende.

Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG)

In mei is ook de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) van kracht gegaan, waarmee burgers binnen de Europese Unie meer controle krijgen over welke gegevens bedrijven van ze verzamelen. Ook heb je meer invloed op de verwerkingswijze van deze persoonlijke data. De regelgeving is niet mals: ieder bedrijf dat persoonlijke gegevens opslaat, heeft ermee te maken. Het kan gaan om basale gegevens als e-mailadressen, woonadressen, telefoonnummers en ip-adressen. Nu dienen alle ondernemingen aan de eisen te voldoen. Zeker grote jongens met een uitgebreide onlinedienstverlening moeten nu op hun tellen passen. Niet voor niets kwamen giganten als Microsoft en Facebook met verbeterde privacy-beheerpanelen waar gebruikers toegang tot hebben.

Volgens dagblad Trouw heeft de Autoriteit Persoonsgegevens al meer dan 7000 klachten gekregen over schendingen van de nieuwe AVG-privacywet.

0 Reactie(s) op: Dit was het belangrijkste security technieuws van 2018

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.