Draadloze speakers - Wifi, bluetooth of multiroom?

Door: Jeroen Boer | 20 april 2015 08:05

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Dankzij smartphones, tablets en streaming zijn we gewend om overal toegang te hebben tot onze muziek. Je kunt muziek natuurlijk luisteren via de ingebouwde luidsprekers in je telefoon of tablet, maar thuis wil je vermoedelijk wat beter geluid. Een simpele oplossing is een draadloze luidspreker.

Ik ga op zoek naar luidsprekers om muziek te kunnen luisteren zonder al teveel gedoe of kabels. De meest simpele en universele manier is een bluetooth-luidspreker. Iets meer mogelijkheden krijg je met een netwerkluidspreker (via DLNA of AirPlay), en wil je je muziek in heel je huis kunnen streamen, dan kun je bij de multiroomaudiosystemen terecht.

Bluetooth

Bluetooth-speakertjes zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn dan ook ideaal om even snel een muziekje aan te zetten, en iedere smartphone en tablet ondersteunt bluetooth. Je kunt lokaal opgeslagen muziek afspelen, maar ook muziek vanuit apps en dus van streamingdiensten. Wil je meer? Kies dan een speaker met DLNA, AirPlay of zelfs een multiroomspeaker.

Google Cast en Spotify Connect

DLNA is een oplossing om lokale muziek af te spelen. Met AirPlay kun je ook streamingdiensten afspelen, maar dit is alleen geschikt voor Apple-apparaten. Google heeft als een soort tegenhanger op de CES Google Cast for Audio aangekondigd, waarmee je muziek vanuit een ondersteunde app kunt 'casten' naar een ondersteunde luidspreker. Hierbij geef je bijvoorbeeld in de Google Play-app de opdracht om muziek te casten, waarna de luidspreker deze muziek zelfstandig van de streamingdienst ophaalt. Spotify biedt soortgelijke functionaliteit zelf al met Spotify Connect. Luidsprekers die dit ondersteunen, kun je een afspeelopdracht geven waarna de luidspreker zelf verbinding maakt met Spotify.

3x bluetooth

Fresh 'n Rebel Rockbox #3

Prijs:

€ 79,99

www.freshnrebel.com

De Rockbox #3 is één van de betere bluetooth-luidsprekers die we in 2014 getest hebben. Met een afmeting van 32 x 22 x 8,8 cm en een gewicht van 1340 gram is de Rockbox voor een mobiele luidspreker een forse jongen. De accu gaat een behoorlijke tijd mee. Je kunt tot 24 uur luisteren. De geluidskwaliteit die de #3 voortbrengt is erg goed en ook hogere volumes zijn geen probleem. Handig is dat de Rockbox #3 ook een powerbank is waarmee je onderweg je telefoon kunt opladen.

Sony SRS-X3

Prijs:

€ 149,95

www.sony.nl

Sony's SRS-X3 heeft een strak vormgegeven behuizing waarbij je kunt kiezen uit zwart, wit of rood. Dankzij bluetooth in combinatie met NFC kun je eenvoudig pairen. De luidspreker is ook geschikt om telefoongesprekken mee te voeren. De geluidskwaliteit is prima in orde en vooral de basweergave overtuigt. Wel zijn hogere en midden tonen wat doffer. De luidspreker houdt het ongeveer zeven uur uit op één acculading.

Bose SoundLink Mini

Prijs:

€ 199,95

www.bose.nl

De SoundLink Mini is vervaardigd uit stevig aluminium en is lekker compact. Met een gewicht van 670 gram is hij wel vrij zwaar. Het geluid dat de SoundLink Mini voortbrengt, klinkt helder, met een goed midden en hoog. Voor het formaat is de laagweergave indrukwekkend. De SoundLink Mini bevat een ingebouwde accu die goed is voor ongeveer zes uur afspeeltijd. Een nadeel ten opzichte van de meeste andere bluetoothluidsprekers is dat de SoundLink Mini niet functioneert als handsfreeset.

0 Reactie(s) op: Draadloze speakers - Wifi, bluetooth of multiroom?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.