Eigen e-book maken en verkopen: Zo doe je dat

© PXimport

Eigen e-book maken en verkopen: Zo doe je dat

Geplaatst: 5 september 2020 - 11:31

Aangepast: 25 november 2022 - 10:32

Dennis Gandasoebrata

Altijd al je eigen boek willen schrijven én uitgeven? Je hoeft daarvoor helemaal niet meer de handen ineen te slaan met een uitgever. We vertellen je hoe je een eigen e-book maken kunt en deze vervolgens zelf kunt verspreiden/verkopen, zodat je er ook nog een zakcentje aan overhoudt.

Nog niet zo lang geleden was je voor de publicatie van een boek afhankelijk van een uitgever. Die zorgde onder meer voor de productie van het boek en de verspreiding ervan naar locaties waar de potentiële lezers zich bevinden (lees: de boekhandel). Heb je nu een goed idee voor een boek, dan heb je meer mogelijkheden dan ooit tot je beschikking.

Door het boek als e-book aan te bieden, bepaal je zelf hoe je het verspreidt. Bovendien kun je je boek helemaal zelf maken. We gaan niet in op het schrijfproces maar gaan er vanuit dat het verhaal in principe al 'op papier' staat. Wel is het voor e-books extra van belang dat je een goede inhoudsopgave verzorgt, dus daar gaan we eerst even op in.

Inhoudsopgave maken in Word

Bij de opmaak van het document in Word ben je niet gebonden aan beperkingen. Zorg echter voor een duidelijke inhoudsopgave, zodat de lezer snel naar het juiste hoofdstuk kan gaan. Selecteer de hoofdstuktitels en kies in de werkbalk Start bij Stijlen voor Kop 1, Kop 2 of Kop 3. Open de pagina waarop je de inhoudsopgave wilt opnemen en kies voor de tab Verwijzingen. Klik op de knop Inhoudsopgave. Kies nu welk type inhoudsopgave je wilt invoegen.

Je kunt de inhoudsopgave later op elk moment bijwerken, bijvoorbeeld als je extra hoofdstukken hebt toegevoegd en de tekst hebt uitgebreid. Klik daarvoor met de rechtermuisknop op de inhoudsopgave en kies Veld bijwerken.

Word-document naar epub converteren

Een e-book is vaak een bestand in een pdf- of epub-formaat. Waar een pdf-bestand een algemeen bestandsformaat is dat al een flinke tijd meegaat, is epub specifiek ontwikkeld voor e-books.Andere bestandsformaten waarvan e-books ook wel gebruikmaken, zijn azw en odf.

Het voordeel van epub is de flexibiliteit die het biedt bij de weergave van de tekst. De inhoud van het bestand kan bijvoorbeeld worden aangepast aan de schermgrootte van een e-reader en de lezer kan zelf het lettertype en de lettergrootte aanpassen.

In Word kun je je boek helaas niet direct opslaan in het epub-formaat. We schakelen daarom de hulp in van een externe dienst, namelijk online-convert.com.

 

© PXimport

Bovenin het venster zie je de verschillende conversie-opties: wij kiezen voor Ebook Converter. Kies voor Convert to epub. Klik op de knop Choose Files en wijs het bestand aan dat je naar het formaat wilt omzetten. Je bent hierbij overigens niet beperkt tot een Word-document, maar kunt ook een pdf-bestand selecteren. Het bestand wordt geüpload.

Werp hierna een blik op Optional settings. Hier kun je aanvullende instellingen opgeven. Maak je het e-book bijvoorbeeld voor een specifieke e-reader, dan kun je deze bij Target ebook reader specificeren. Ook kun je hier zaken zoals de titel van het e-book en de auteursinformatie aanpassen. Klaar? Klik dan op Start conversion. Hierna kun je het boek downloaden en delen.

E-book op Amazon verkopen met Kindle Create

Wil je je e-book verspreiden via Amazon, dan kunt u ook gebruikmaken van een Kindle Create. Met dit gratis programma kun je je e-book op een nette manier opmaken. Na de installatie klik je op Nieuw project uit bestand. Links geef je aan welk type boek je wilt maken. Klik op beide opties en bekijk in het rechtervenster welke kenmerken bij het soort boek horen.

Staar je dus niet blind op de boektypen, maar kijk welke elementen je nodig hebt. Zo leent de tweede optie (Studieboeken, reisgidsen, kookboeken, muziekboeken) zich beter voor het gebruik van video’s en audio. Ook bepaal je bronbestand welke boeksoort je maakt. Zo kunt u een Word-bestand (doc of docx) of een opgemaakt pdf-bestand importeren.

 

© PXimport

Selecteer het bestand: het wordt door Create geïmporteerd en automatisch voorzien van hoofdstukken. Je ziet het boek in het hoofdvenster. Bekijk nu het venster Voorgestelde hoofdstuktitels: verwijder de vinkjes naast de hoofdstukken die niet correct zijn herkend en bevestig met een klik op Selectie accepteren. Ben je het helemaal niet eens met de indeling, dan klikt u op Alles afwijzen.

Wil je een bestaand hoofdstuk bij nader inzien onderverdelen in meerdere hoofdstukken? Plaats de cursor op het gedeelte dat je wilt splitsen en kies Bewerken, Invoegen, Hier het hoofdstuk splitsen.

Links in het venster vind je de inhoudsopgave, die is opgedeeld in drie hoofdonderdelen: Voorwerk, Hoofdtekst en Achterwerk. Klik op het plusteken naast Voorwerk. Hier kun je elementen zoals titelpagina, voorwoord en copyright-informatie toevoegen. Het plusteken naast Hoofdtekst laat je nieuwe hoofdstukken toevoegen.

Tot slot biedt Achterwerk toegang tot elementen zoals het nawoord en informatie over de schrijver. Rechts in het venster vind je de teksteigenschappen. Hiermee kun je element op de pagina (bijvoorbeeld een hoofdstuktitel, subkop of alinea) de uitstraling bepalen.

 

© PXimport

Create biedt ook een beperkte set thema’s, waarmee je de vormgeving van het boek bepaalt. Klik op de knop Thema’s, rechtsboven in het venster. Selecteer een thema en bekijk het resultaat. Klik tot slot op Selecteren. Hierna kun je verschillende soorten elementen toevoegen aan je boek. De opties hiervoor vind je via Bewerken, Invoegen.

Ga eerst naar de positie in je boek waar je het element wilt toevoegen en kies hierna Bewerken, Invoegen. Voor het invoegen van een video kies je Film uit bestand en selecteer je de bron. Je kunt ook een geluid of afbeelding invoegen: kies Audio uit bestand of Afbeelding uit bestand.

Controleren en publiceren

Om het eindresultaat te controleren, klik je op de knop Preview. Deze weergave toont de presentatie van het boek op verschillende apparaten, zoals tablet en telefoon. In het venster Controlefunctie kies je bij Apparaat voor het gewenste voorbeeldapparaat en gebruik je de knoppen ernaast om te schakelen tussen horizontale en verticale weergave.

Bovendien kun je schakelen tussen verschillende lettertypen en -grootten via het vak eronder. Geheel onderin het venster Controlefunctie kun je direct naar de inhoudsopgave, zodat je snel door de resultaten kunt bladeren.

Tevreden met het eindresultaat? Tijd om te publiceren. Klik op de gelijknamige knop, die je rechtsboven in het venster vindt. Nadat het boekpakket is gemaakt, kun je het publiceren via Amazon. Klik op de koppeling Uploaden en publiceren op KDP en volg de stappen van de wizard.

Publiceren voor Kobo

De manier waarop je je e-book verspreidt, is afhankelijk van de doelgroep en het onderwerp. Wil je dat je boek beschikbaar komt via de Kobo-catalogus (ook een veelgebruikte dienst), breng dan een bezoek aan de site van Kobo Writing Life.

 

© PXimport

Binnen dit platform blijf je als auteur de eigenaar van de rechten en kun je zelf de prijs van het e-book bepalen. Prettig is ook dat je zelf aanbiedingen en promoties voor het boek kunt inplannen, bijvoorbeeld rondom de feestdagen of bij speciale gelegenheden. Binnen de Kobo-omgeving kun je je boek ook laten omzetten naar het epub-formaat.

Naast de eerdergenoemde, meer ‘traditionele’ uitgeefkanalen, kun je tenslotte ook experimenteren met platforms die zich richten op een breder aanbod. Payhip is bijvoorbeeld een platform dat zich richt op het verkopen van e-books en andere digitale producten.

De makers werken op basis van een abonnementsmodel met een commissie per verkocht item. Met het Pro-abonnement betaal je een vast bedrag en wordt er geen commissie gerekend.

Hopelijk hebben we je met bovenstaande oplossingen op weg geholpen met het uitbrengen van je eigen e-book. Mogelijkheden zijn er in elk geval voldoende!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten