Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Elektronica uit de printer

Door: De Telegraaf | 30 september 2012 16:12

None
Algemeen

Wetenschappers van het Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente hebben een technologie ontwikkeld voor het printen van elektronica. De technologie maakt 3D-toepassingen mogelijk en kan ook van grote waarde zijn voor bijvoorbeeld celonderzoek en nanolithografie.

De bevindingen van de Twentse vakgroep Mesoscale Chemical Systems zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Applied Physics Letters. De technologie betreft een nieuwe methode voor vloeistofdepositie. Bij de gangbare technieken wordt druk uitgeoefend op een vloeistof of gebruik gemaakt van capillaire kracht. De Twentse onderzoekers hebben nu een contactloze methode ontwikkeld waardoor de stoffen zonder enige vorm van contact uit de printer komen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een elektrisch veld. Door spanning aan te leggen wordt de vloeistof in de tip geladen. Het ladingsverschil met het oppervlak zorgt ervoor dat de vloeistof uit de printerkop wordt getrokken. De nieuwe methode maakt snelle depositie van vloeistoffen op een schaal van 50 nanometer mogelijk. Volgens onderzoeker Joël Geerlings liggen allerlei 3D-toepassingen in het verschiet. ,,Dat kan een 3D-printer met resolutie op nanoschaal zijn die een constructie voor celonderzoek produceert. Andere toepassingen zijn geprinte elektronica en MEMS-structuren (micro-elektromechanische systemen) voor bijvoorbeeld sensoren. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het bedrijf SmartTip. Deze spin-off van de Universiteit Twente ontwikkelt en produceert slimme meetapparatuur (scanning probe-microscopie) met nieuwe functionaliteiten.

0 Reacties op: Elektronica uit de printer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.