Epson EcoTank ET-2550 - Lekker goedkoop printen

© PXimport

Epson EcoTank ET-2550 - Lekker goedkoop printen

Geplaatst: 11 januari 2016 - 08:23

Aangepast: 14 december 2022 - 12:13

Jeroen Boer

De doorsnee thuisprinter heeft vaak één groot nadeel: de afdrukkosten. Epson meent hier in de vorm van de EcoTank-printers iets op te hebben gevormd. Je krijg bij aanschaf genoeg inkt om twee jaar te printen. Inmiddels is er de tweede generatie EcoTank die we in de vorm van de ET-2550 getest hebben.

Zeker goedkopere printers worden vaak aangeschaft volgens het scheermesjesmodel. De initiële aankoop kost weinig, voor de verbruiksartikelen wordt de hoofdprijs gevraagd waardoor de kosten per afdruk fors zijn. Bij de EcoTank ET-2550 probeert Epson dit om te draaien. De aanschafprijs van 299 euro is vergeleken met instapprinters fors, maar daar staat tegenover dat je er direct veel inkt bij krijgt en dat extra inkt ook goedkoop is. Volgens Epson kan het gemiddelde huishouden twee jaar printen met de meegeleverde inkt waarna er voor veertig euro weer twee jaar inkt kan worden bijgekocht. Interessant dus als je veel afdrukt voor bijvoorbeeld een thuiskantoor of schoolgaande kinderen. Lees ook: 6 tips om zuiniger te printen

Instapmodel

Hoe interessant het concept ook is, 299 euro is best een forse aanschaf en die zie je in de printer zelf niet terug. Qua behuizing en mogelijkheden is dit vrijwel dezelfde printer als Epsons Expression Home XP-322, een printer die je voor 70 euro in huis hebt. De meegeleverde EcoTank-inktset verkoopt Epson los voor 40 euro. Je betaalt dus bij aanschaf zeker wat om in te stappen in het EcoTank-concept. Met de ET-2550 kun je printen, scannen en kopiëren. Dankzij wifi kun je de ET-2550 ook gebruiken als netwerkprinter waarbij er ondersteuning is voor Wi-Fi Direct. Tot slot kun je ook direct printen vanaf een SD-kaart. Een usb-poort voor bijvoorbeeld een usb-stick ontbreekt dan weer en die mogelijkheid zien we liever bij een printer die niet specifiek bedoeld is voor foto's.

© PXimport

Papier laden gaat heel ouderwets rechtop.

De printer heeft zoals je van een instapmodel zou verwachten een piepklein 1,44inch-kleurenschermpje. De interface bedien je met knoppen op het bedieningspaneel dat je handmatig moet uitklappen. Toch is dat niet zo erg, doorgaans geef je een afdrukopdracht op je pc. De echte besparing waaraan je merkt dat dit een instapmodel is, zit hem in de manier waarop je papier moet laden. Papier steek je heel ouderwets rechtop omhoog in de printer waarbij je maximaal honderd vellen kunt laden. Wij zien liever een horizontale invoer aan de onderkant. Dat oogt netter en je papier gaat na verloop van tijd niet onnodig hangen. Ook de ingebouwde scanner voldoet aan wat we van een instapmachine verwachten: het is een simpel exemplaar zonder sheetfeeder die wel prima scans maakt. De deksel kan na het dichtklappen nog netjes een stukje omhoog zodat je ook een tijdschrift kunt scannen.

© PXimport

De inkt wordt meegeleverd in vier flesjes.

Losse inkt

Bij de vorige variant van de EcoTank was het inktreservoir duidelijk aan een bestaande printer vastgemaakt. Bij de nieuwe lijn EcoTank-printers is dat een stuk fraaier opgelost en is het inktreservoir een naadloos onderdeel van de behuizing. Je krijgt bij de printer de inkt meegeleverd in vier flesjes van 70 ml. Om de printer in gebruik te nemen moet je de vier flesjes voorbereiden door een dopje af te breken en een folie te verwijderen. Vervolgens open je vier vulopeningen en giet je de inhoud van de flesjes in de juiste vulopening. Het klusje is goed te doen, maar helemaal schoon waren mijn handen niet. Na het vullen zie je op de zijkant via een raampje dat de inktreservoirs vol zijn. Vervolgens moet je de printer aanzetten waarna het twintig minuten duurt om de inkt door de rest van het systeem te pompen.

© PXimport

Je moet een folie van de flesjes afhalen.

De printer houdt overigens niet zelf bij hoeveel inkt er nog in voorraad is. De driver maakt wel een schatting, maar je ziet op de printer regelmatig de waarschuwing voorbij komen dat je het inktniveau in de gaten moet houden. Epsons afdruksysteem met een vaste printkop kan beschadigen als het systeem droogloopt en het is dus extra belangrijk om altijd inkt in het systeem te hebben. Hou de raampjes dus goed in de gaten om te weten of je moet bijvullen.

© PXimport

De inkt giet je vervolgens in de printer.

Lage afdrukkosten

Epsons EcoTank-concept draait voornamelijk om lage afdrukkosten en in dat opzicht stelt Epson niet teleur. De flesjes inkt hebben een inhoud van 70 ml waarbij je met de zwarte inkt 4000 afdrukken kunt maken terwijl de kleureninkt genoeg zou moeten zijn voor 6500 afdrukken. Reken je dit om naar kosten per afdruk inclusief de aanschafprijs van de printer dan kom je op 1,8 cent voor een zwart-wit-afdruk terwijl een keurenprintje je 5 cent kost. Ben je toe aan nieuwe inkt, dan ga je pas echt besparen. Je hebt een complete set inkt voor veertig euro. Een zwart-wit-afdruk kost je dan 0,25 cent terwijl een kleurenafdruk op 0,71 cent komt.

Afdrukkwaliteit

Je hebt bij het afdrukken de keuze tussen verschillende kwaliteitsniveaus. Op de standaardkwaliteit ziet tekst er niet goed uit. De letters zijn te licht en kartelig. De beste afdrukkwaliteit voldoet wel, deze is zwarter én scherper. In de beste kwaliteit kun je printen met drie pagina's per minuut waarbij het eerste printje na vijftien seconden uit de printer rolt. Op de standaardkwaliteit gaat het een stuk vlotter en kun je negen pagina's per minuut halen. Foto's zien er op de beste kwaliteit heel acceptabel uit, maar een fotoprinter is de ET-2550 zeker niet. Al met al is het een prima printer voor doorsnee documenten die vrij snel overbodig worden. De meeste afdrukken worden immers nog dezelfde dag weggegooid. Afdrukken op mobiel kan met de app Epson iPrint die beschikbaar is voor iOS en Android, maar ook Apples AirPrint en Google Cloud Print worden ondersteund. De afdrukkwaliteit via mobiel is overigens minder goed dan via de pc.

Conclusie

Dat de Epson met de EcoTank een uniek product biedt, is geen twijfel over. Je moet je alleen wel goed bedenken of dit echt de printer voor jou is. Maak je in twee jaar echt meer dan 4000 afdrukken, dan is aanschaf interessant. Je hebt dan een printer waarmee je na aanschaf direct al lage afdrukkosten hebt. Ben je toe aan je tweede set inkt, dan ga je echt besparen en kost een afdruk vrijwel niets meer. Je betaalt dus wel wat om in te stappen in het concept. Druk je weinig af, dan is het verhaal wat ons betreft een stuk minder interessant. Je bent dan direct bij aanschaf veel geld kwijt terwijl je nog maar moet afwachten wat de houdbaarheid van de inkt na twee jaar is. Qua afdrukkwaliteit is de EcoTank ET-2550 niet heel bijzonder, maar voor het doorsnee printje voldoet het. Kortom een printer voor dagelijks gebruik die bijvoorbeeld van pas komt voor een klein thuiskantoor of schoolgaande kinderen die veel moeten afdrukken.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Lage afdrukkosten

Goedkope inkt

Wifi

Afdrukken vanaf mobiel

Minpunten

Afdrukkwaliteit

Papierinvoer

Geen usb-poort

Conclusie

Epson EcoTank ET-2550 --------------------- **Prijs:** €299,- **OS:** Windows, OS X, iOS, Android **Mogelijkheden:** Printen, scannen, kopiëren **Afdrukresolutie:** Maximaal 5.760 x 1.440 dpi **Scanresolutie:** Maximaal 1.200 dpi x 2.400 dpi **Draadloos:** 802.11g/n, Wi-Fi Direct **Aansluitingen:** Usb (naar pc), SD-kaartlezer **Scaninvoer:** Handmatig op glasplaat **Duplex:** Nee **Afmetingen:** 48,9 x 30 x 16,9 cm **Gewicht:** 4,7 kg **Inkt:** Zwart, Cyaan, Magenta, Geel (70 ml per kleur) **Website:** [epson.nl](http://www.epson.nl/nl/nl/viewcon/corporatesite/products/mainunits/overview/16268)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten