Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Explosieve toename kwaadaardige software in valse e-mails

Door: De Telegraaf | 15 maart 2012 09:18

None
Algemeen

Het aantal e-mails waarmee cybercriminelen kwaadaardige software verspreiden is in korte tijd met een factor vijf toegenomen. In de eerste helft van maart steeg het aandeel e-mails met deze malware naar bijna 10 procent van het totale aantal nep-mails. In januari en februari bedroeg het aandeel nog 2 procent.

Dat meldt Fraudehelpdesk.nl naar aanleiding van een analyse van valse e-mails die binnenkwamen op valse-email@fraudehelpdesk.nl.

Van de ruim 30.000 nep-mails die tot nu toe in maart zijn binnengekomen, bevatten bijna 2.900 gevaarlijke software (9.7 procent). In februari was dat het geval met 1.000 van de 47.000 mails en in januari met 750 van de 33.000 mails. Vorig jaar ging het meestal om slechts enkele tienden van procenten.

Bankgegevens

Volgens Fleur van Eck, directeur van de Fraudehelpdesk, gaat het om een nieuwe trend: ''Internetcriminelen gaan met malware steeds vaker actief op zoek naar persoonlijke en bancaire gegevens.''

Malware kan zich op een computer, tablet of smartphone nestelen als een ontvanger van een foute e-mail op een link klikt of een bijlage opent. De gevolgen lopen uiteen.

In het geval van ransomware (zoals het Locky-virus) worden documenten versleuteld. De computer wordt weer gemaakt nadat losgeld is betaald.

Ook kunnen zogeheten trojans de beveiliging van een computer ondermijnen. Hierdoor kunnen criminelen allerei gegevens lezen die op de computer staan en daarmee aan de haal gaan.

Met de gegevens die zijn buitgemaakt, worden vervolgens bankrekeningen geplunderd. Ook kan beltegoed van telefoons worden afgeschreven.

Spookfacturen

De categorie phishingmails, waarmee criminelen persoonsgegevens proberen te hengelen, blijft de grootste groep valse e-mails.

Een derde grote groep vormen spookfacturen, waarin criminelen de suggestie wekken dat er nog een verkeersboete openstaat of de rekening van de telecomaanbieder nog niet is betaald.

Overigens worden deze openstaande nota's ook gebruikt om malware te verspreiden. Wie er op klikt ziet geen factuur, maar installeert ondertussen wel de gevaarlijke software.

 

0 Reacties op: Explosieve toename kwaadaardige software in valse e-mails

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.