Externe USB-opslag aansluiten je Synology NAS

Door: Ronald Smit | 18 augustus 2019 08:45

Als je een usb-stick op je Synology NAS gebruikt, moet je hem correct uitwerpen
Algemeen

De NASsen van Synology zijn voorzien van tenminste één USB-aansluiting. Vaak zit hier ook – wederom tenminste – één USB 3-exemplaar bij. Dat biedt interessante mogelijkheden voor gegevensoverdracht en meer!

De meest logische inzet van een USB-poort op je NAS is natuurlijk het aansluiten van een extern opslagmedium als een USB-stick of externe harde schijf. In het eerste geval om snel data over te hevelen van of naar je NAS die op een stick staat of moet komen te staan. In het tweede geval ook om data over te hevelen vanaf bijvoorbeeld een externe harddisk naar je Synology. Of om deze harddisk als back-upschijf voor gegevens op de NAS te gebruiken. Het kan allemaal. Wel is het opletten bij het loskoppelen van externe opslagmedia. Net als als onder Windows, macOS of welk ander besturingssysteem ook is het zaak om de stick of schijf eerst ‘softwarematig’ los te koppelen. Daarmee voorkom je gegevensverminking, bijvoorbeeld omdat je het opslagmedium er per ongeluk tijdens een schrijfactie van (buffer)gegevens uittrekt.

Veilig loskoppelen doe je door op het pictogram dat behoort bij aangesloten externe media te klikken. Je vindt dit min of meer rechtsboven op de werkbalk van de Synology desktop. In het menu dat daarop verschijnt zie je de aangesloten externe schijven of sticks vermeld. Achter elk item in de lijst staat een knopje met een naar bovengericht driehoekje en een streep. Dat is de uitwerpknop; klik hier dan ook op en bevestig je uitwerpwens. Na even wachten verdwijnt het item uit de lijst (of zelfs de hele knop als je maar een apparaat had ingeprikt). Daarmee is het externe opslagmedium softwarematig losgekoppeld en kun je het veilig uit de USB-poort trekken. Verdwijnt de drive niet uit de lijst of blijft de knop staan? Probeer het dan nog eens. Uiteindelijk komt het helemaal goed.

Klik op het hier omcirkelde pictogram om het usb-apparaat correct van je Synology NAS los te koppelen

Meer USB-hardware

Maak – als je externe opslagmedia gebruikt – natuurlijk vooral gebruik van de USB 3-aansluitingen op je Synology NAS. Alleen dan haal je de maximale snelheid uit een eveneens USB 3-capabel opslagmedium. Los van opslagmedia ondersteunen de NASsen van Synology nog meer externe hardware. Probleem daarbij is dat Synology helaas heeft besloten in veel categorieën om onbekende redenen geen nieuwe hardware meer toe te voegen. Gelukkig staat daar tegenover dat apparatuur als externe USB-geluidskaarten (of DAC’s), printers en zelfs DVB-T tv-sticks redelijk gestandaardiseerd zijn. Zeker de printers en DAC’s. Grote kans dus dat als je zo’n stick inprikt, deze werkt. Het is meer een kwestie van ‘hit and miss’ als je bijvoorbeeld een wifi-stick inprikt of die al genoemde tv-stick. Printers kennen vaak een emulatiemodus, dus dat loopt over het algemeen ook wel goed af. Kortom: kwestie van proberen dus.

Als je bijvoorbeeld een een setje externe USB-speakers (dus exemplaren met een ingebouwde DAC en USB-plug) aansluit, kun je muziek rechtstreeks vanaf je NAS en de app Music Station ten gehore brengen. Handig voor op de werkkamer: zo heb je daar altijd centraal muziekbeheer bij de hand. Ook een DAC (digitaal-analoog-converter) aansluiten op je hifi is geen probleem. Kortom: mogelijkheden genoeg!

0 Reactie(s) op: Externe USB-opslag aansluiten je Synology NAS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.