Facebook integreert apps van derden in Messenger

Door: Daan Doedens Daan | 26 maart 2015 10:03

Algemeen

Facebook gooit de sluizen open voor apps van externe partijen. Nu het bedrijf zijn chat-app los heeft getrokken van de normale Facebook-app, wordt de weg vrijgemaakt voor apps die dingen kunnen die Facebook zelf niet kan.

Het is allemaal onderdeel van het grote masterplan om van Facebook Messenger een volledig op zichzelf staand platform te maken. Lees ook: Terug in de tijd kijken met Facebook.

Zo'n 40 apps zouden er al zijn aangesloten, en daar blijft het vast niet bij. Wil je een GIF-bestandje sturen naar een van je vrienden? Download de add-on klaas is Kees. Elke app heeft zijn eigen trucje, dat je kunt zien als je die add-on ook daadwerkelijk downloadt. Zo zit je niet meer vast aan de stickers die Facebook niet al te lang geleden in zijn chat-app gooide.

Virtual reality

Maar er is meer. Facebook bouwt ook een feature in de chat-app die het mogelijk maakt om direct met bedrijven te chatten over een aankoop die je hebt gedaan, zonder dat je vast zit aan ellenlange e-mailsessies die op niets uitlopen. Voorlopig zijn er nog maar een paar (Amerikaanse) bedrijven bij aangesloten, maar er is een inschrijfprogramma voor webshops geopend.

Facebook heeft ook nieuwe ideeën op het gebied van video. 360 graden-video's komen naar de VR-headset van Oculus, en diezelfde video's kun je binnenkort ook gewoon in je nieuwsfeed verwachten, zonder dat je er een virtual reality-bril voor nodig hebt. Daarnaast laat Facebook je video's die je vindt op de sociale netwerksite embedden op andere websites, zodat dat leuke kattenfilmpje niet meer gevangen zit tussen de muren van Facebook.