Filmindustrie dreigt staat met megaclaim

Door: De Telegraaf | 05 februari 2012 09:10

Algemeen

De Nederlandse filmproducenten en distributeurs hebben de Staat verantwoordelijk gesteld voor de miljoenen euro's schade die zij lijden door het illegaal downloaden van films. Zij begroten de schade op 1,2 miljard euro.

In een brandbrief aan staatssecretaris Dijkhof en de Tweede Kamer stellen zij Den Haag voor een keuze. Of de Nederlandse staat pakt haar verantwoordelijkheid voor 'onrechtmatige wetgeving waardoor piraterij straffeloos mogelijk is'. Of er volgen juridische stappen. De schade moet sowieso vergoed en er moet nieuwe strafwetgeving komen. Hierdoor kunnen zogenaamde Internet Service Providers (ISP's) worden aangepakt als zijn hun kanalen open zetten voor piratenwebsites.

'Onrechtmatige wetgeving'

De 21 speelfilmproducenten en distributeurs wijzen erop dat het Hof van Justitie in Straatsburg in april 2014 al heeft vastgesteld dat het toestaan van downloaden in strijd is met het Europees recht. Producent Klaas de Jong: „Dit houdt in dat er in Nederland bijna tien jaar lang onrechtmatige wetgeving van kracht was." In antwoord op Kamervragen heeft de Minister van Veiligheid en Justitie deze week toegezegd dat hij gaat bemiddelen tussen de filmindustrie en de ISP's. Dat vindt de filmindustrie niet voldoende. „In Denemarken en het Verenigd Koninkrijk is de wet veranderd. Behalve het vergoeden van de schade moet ook dat gebeuren."

0 Reactie(s) op: Filmindustrie dreigt staat met megaclaim

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.